新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5626|回復: 22

[CAS] 個人觀點,usb係好聲

因為iodata 旗艦型號都淨係得usb輸出,想聽下c兄們意見
。。。。那機主要是用 upnp (lan) 吧。。。。
回復

我用usb 輸出入解碼
但經過USb DDC
USB ddc過濾完效果好大,好過我條貴價AES直出 (當然玩USB另一前題要解碼靚過player)

評分

查看全部評分

回復

解碼要靚過 streamer / player 是 CAS 靚聲首要條件
回復

其實係唔係無幾多師兄注重usb與cas之間過濾…
回復

Ginxx 發表於 2018-6-19 11:50
其實係唔係無幾多師兄注重usb與cas之間過濾…

我唔注重,因為係重播系統中無一環要用到usb。
回復

何用lan
回復

diamondblack 發表於 2018-6-19 11:58
我唔注重,因為係重播系統中無一環要用到usb。

大家玩法唔同,因為你用了DCS 部機直接 output dual AES
但如果要用USB過解碼就唔同玩法
DCS的朋友玩法上唔同,個別門派
回復

sealteam4 發表於 2018-6-19 12:48
大家玩法唔同,因為你用了DCS 部機直接 output dual AES
但如果要用USB過解碼就唔同玩法
DCS的朋友玩法上 ...

雖說dcs network bridge無usb out,但就算有,就算唔係用vivaldi dac用唔到aes/dual aes,次選都係spdif coaxial out。
回復

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
先經過IFI nano-iGalvanic3.0 再入 uptone audio ISO REGEN 再入 sotm tX-USBultra
WhatsApp Image 2018-06-19 at 12.56.55.jpeg
成段需要用4條USB線
2部LPS 同一個 uptone UltraCap™ LPS-1.2 比電

最初打算是逐個逐個機試AB比較看邊部好D,後來唸通why not all 全部用哂才發覺好很正

單就我套機的情況而言咁用左Usb段比較用AES入解碼好聲好多

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2018-6-19 12:57
雖說dcs network bridge無usb out,但就算有,就算唔係用vivaldi dac用唔到aes/dual aes,次選都係spdif  ...

同感呀 black 兄!

USB 係可以好聲,但要中間處理既野太多,同 AES 或 coaxial / SPDIF 差好遠。
回復

sealteam4 發表於 2018-6-19 13:02
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
先經過IFI nano-iGalvanic3.0 再入 uptone audio ISO REGEN 再入 sotm tX-U ...

sealteam 兄, 我最近買左 IFI nano-iGalvanic3.0, 我還尚欠 USB CABLE, 請問你可以介紹?
如果 IFI Gemini Dual Headed Cable 是否合用, 謝謝!
回復

t1174 發表於 2018-6-19 11:05
。。。。那機主要是用 upnp (lan) 吧。。。。

Lan好似做遥控,usb 係主力
回復

sealteam4 發表於 2018-6-19 11:25
我用usb 輸出入解碼
但經過USb DDC
USB ddc過濾完效果好大,好過我條貴價AES直出 (當然玩USB另一前題要解 ...

旗艦型號會唔會已經做晒所有過濾,usb出嚟信號已經好靚
回復

史的墳 發表於 2018-6-19 13:05
同感呀 black 兄!

USB 係可以好聲,但要中間處理既野太多,同 AES 或 coaxial / SPDIF 差好遠。{:5_175 ...

靚機會唔會入面已經做埋處理,出嚟usb已好靚?
回復

只需要DAC自己的USB输入好,前面省大量工作。加个IFI已经够。

回復

alluget 發表於 2018-6-19 13:52
靚機會唔會入面已經做埋處理,出嚟usb已好靚?

就算部 streamer / player 靚,都要部 DAC 要極靚,先可以做到靚聲,尤其 USB 用 Async mode,時鐘會交俾 DAC 做,部 DAC 既鐘一唔靚隨時改變晒一切。
回復

沒有真正的答案,每一個 DAC 都不同,要比較,只可以在同一系統用 USB 和 Ethernet 來作比較。不同牌子有不同設計,要用蘋果與橙比較沒有意義。

評分

查看全部評分

回復

http://www.iodata.jp/fidata/zh/product/hfas1-x.htm usb and lan output only 6皮幾
回復

fidata 的好處是有兩個lan, 一個去router, 一個直接去dac...

過講開又講,fidata在最近munich 展出有新版hfas rsv, 是roon core
回復