新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15034|回復: 66

[喇叭] 2套音響選擇困難

有以下2套組合,不知怎選,甚麼也會聽
1) PMC fact8 配 Bryston BCD3 cd player , BP173 preamp, 4B3 power amp
2) Spendor D7 配 Luxman D06U cd player , 509xX int amp
請各師兄比些建議
兩對喇叭你試過未架?
回復

覺得第一項好啲, 有前後級嚟推喇叭, 點都好過合拼機.
我個人就喜歡Spendor喇叭嚟夾Bryston套西裝.
回復

個人較喜歡 (1), 如果换入 D06U CD player 更妙。

Fact8 對聆聽空間更有弾性, 對應不同音樂適應性亦很好。

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2018-6-21 08:41
兩對喇叭你試過未架?

師兄,
1) pmc 那組只聽過喇叭配 Burmester ,人聲好真實,但未聽過配 Bryston ( 只在網上找資料)

2) spendor 那組聽過配 Luxman 我寫的機,聲好輕鬆舒服,人聲不夠 pmc 真實

因未聽過 pmc 夾 Bryston,所以心大心細,兩組價錢相近,都是 約16,7 萬

為何考慮這2 款喇叭,因為不太大及質數幾好,還有其它組合提議嗎?
回復

spendor 加 Luxman
產地對聲音特性有影響
Bryston  力大粗豪美國佬 睇你鐘意聽咩野歌
回復

haha12 發表於 2018-6-21 10:59
個人較歡 (1), 如果换入 D06U CD player 更妙。

Fact8 對聆聽空間更有弾性, 對應不同音樂適應性亦很好。 ...

說得對!
Fact.8無論配晶體管或電子管機種都效果出衆。
回復

PMC Fact 8 夾拜事通4B真係好掂。可惜新漢無再做代理。而D7與Fact 8比個人覺得Fact 8 優勝一籌。Fact 8 不論外表及音質都俾D7好。三頻平均, 低頻豐富,快且有細節。高頻飄逸,柔順。 仲有高低增益調整,玩味更靈活。

評分

查看全部評分

回復

sevenseal 發表於 2018-6-21 13:56
師兄,
1) pmc 那組只聽過喇叭配 Burmester ,人聲好真實,但未聽過配 Bryston ( 只在網上找資料)

PMC 好夾 Bryston 這類大力 amplifier 又吾粗聲。

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2018-6-21 17:18
PMC Fact 8 夾拜事通4B真係好掂。可惜新漢無再做代理。而D7與Fact 8比個人覺得Fact 8 優勝一籌。Fact 8 不 ...

利申我都係用4B SST2

評分

查看全部評分

回復

我覺得不論如何都應該先選喇叭
也不定性一定用成套計

我自己就係不喜歡pmc的聲
可能係因為用AVM推的關係

這可能係好主觀
我反而鍾意luxman 509x 推d7

先決定你鍾意邊對喇叭的聲吧
兩對喇叭的聲取向都差別幾大!
回復

Luxman 推 Tannoy
回復

先利申,我是PMC用家,PMC由twenty系列到twenty5系列D聲都調整過,反而我覺得fact8似返以前PMC監聽喇叭的聲音,可能我喜歡淡口一點,所以都係較喜歡PMC,不過PMC需要大力的AMP...

評分

查看全部評分

回復

Ray-Mospeada 發表於 2018-6-27 21:27
先利申,我是PMC用家,PMC由twenty系列到twenty5系列D聲都調整過,反而我覺得fact8似返以前PMC監聽喇叭的聲 ...

大力既AMP+ HI DAMPING會仲爽..

評分

查看全部評分

回復

benwongkk 發表於 2018-6-29 11:23
大力既AMP+ HI DAMPING會仲爽..

絶對同意,我也正為此而煩惱,大力+高damping的合併機可選擇真的不多......,又唔想玩前後級住,一闊三大......唉,窮人燒友的悲哀......
回復

Ray-Mospeada 發表於 2018-6-30 21:19
絶對同意,我也正為此而煩惱,大力+高damping的合併機可選擇真的不多......,又唔想玩前後級住,一闊三大 ...

如果吾諗成日轉會, 不如試吓PMC 自己部Integrated Amp 掂吾掂。
回復

haha12 發表於 2018-6-30 21:51
如果吾諗成日轉會, 不如試吓PMC 自己部Integrated Amp 掂吾掂。

謝謝師兄意見
回復

PMC 同 Bryston 廠方好像有合作的, 夾應該吧.
回復

t1174 發表於 2018-7-1 05:15
PMC 同 Bryston 廠方好像有合作的, 夾應該吧.

我未聽過新款既BRYSTON前級.

不過新一齊既BRYSTON後級就一D都唔粗聲, 仲好有音響感添.

對BRYSTON有興趣既兄弟可以上去新漢搵陳SIR吹兩咀.
回復

racewong 發表於 2018-7-1 11:36
我未聽過新款既BRYSTON前級.

不過新一齊既BRYSTON後級就一D都唔粗聲, 仲好有音響感添.

陳 Sir 都係Fact 用家, 揾佢偷師有着數!
回復