新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6565|回復: 9

[其他] HK Records ~ 香港唱片;又一間...

HK Records...
http://www.scmp.com/news/hong-ko ... s-pacific-place-and
快 30 週年了,感到可惜!

我與蕭先生認識差不多四十年,他對音樂的熱忱從未減退。聽到這個消息後倍感唏噓。
回復

阿婆都係V.I.P.卡會員
回復

H.K.Record雖然唱片售價比較高,但勝在有"冷門野",
一些主流唱片鋪不會有的它都有,我這兩套CD就是在又一城店買的
回復

音樂家開的唱片店肯定有好東西賣囉!
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-6-21 18:09
音樂家開的唱片店肯定有好東西賣囉!

香港唱片,係最捨得 ‘泵’ 錢購買 HiFi 作 Demo 的一家唱片舖;還記得古典部門擺放的是哪一部 Denon SACD 機嗎 ?
放晌鋼琴旁的係哪一款 Dynaudio 喇叭嗎 ?

好懐念...

回復

盛行聽files,實體碟少咗人買再加上租金狂升
回復

Band 發表於 2018-6-22 00:43
盛行聽files,實體碟少咗人買再加上租金狂升

真金白銀購買 Files 其實倒也不算太盛行...
檔案嘅生意額亦晤見得太好,係全球最大付費下載音樂網站 - HDtracks 老闆 ~ David Chesky ~ 講嘅...
DSD 檔專門店, Blue Coast Music "創辦人" Cookie Morenco" 亦如是說, 今年更要以年度會員收費優惠去吸納客戶, 以維持正常財政狀況...
真正盛行嘅會係付費 "Streaming"...
回復

付費檔案最大敵人係 "Share" (分享)
而實體唱片店最大敵人係網上音樂商店
呢一代人唔再喜歡行唱片舖, 轉行 "虛擬" 網上唱片舗
前者最大成本是租金, 後者是物流
響香港依家 "地價" 長年高企嘅情況下, 佔地較大嘅唱片舖自然敵不過 "租金" 呢個 "天敵' 了
種種原因底下做成今日嘅怪現象

"專門賣唱片的買少見少, 大型唱片舖卻不再轉門賣唱片 ! ! !"
回復

整個世界我看暫時只有日本仍然可以站住腳有實碟銷量, 但未來串流在日本開始冒起,
究竟日企Tower records仲可以營運到嗎還看成本租金問題

回復