新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20290|回復: 72

[分享] Focal 大陸代理上海尊寶徹底破壞focal品牌,師兄們要買前...

我用了Focal speakers 已五年了。其間又轉了幾次代理。舊年聖誕更買了他們最頂級型號耳機Utopia. 用了不夠半年,右邊單元突然壞了。香港代理Roksan trading Company確認是自然損壞。由於不能維修,所以安排更換新耳機給我。本來服務好像好貼心,但惡夢卻開始來了。由交給大陸代理上海尊寶安排更換耳機,已兩個月了。大陸代理不停說已寄出耳機,但沒有寄單。又說還未寄出,又不再回覆。作為他們的fans已五六年,已對這品牌已完全失望。.由於保養得一年,扣掉這次維修delay, 已變成沒有保養。

如師兄們真想買Focal 產品,請深深三思而行。
而想了解我這case, please pm me. I will tell u all the details

咁你係唔係要繼續追返香港Roksan trading Company? 再唔係就上消委吧(雖然未必有用)!
回復

sumchung 發表於 2018-6-22 12:15
咁你係唔係要繼續追返香港Roksan trading Company? 再唔係就上消委吧(雖然未必有用)! ...

香港代理幫我追緊大陸代理,大陸代理愛理不理。我已email 去法國Focal, 但已兩日又未覆。用甘多錢買玩具,最後要自已勞氣不斷追,真是攞苦來 辛!

評分

查看全部評分

回復

如果有白紙黑字記錄,最好report 埋俾focal 反應一下
回復

不過記住牌子是無罪,只是代理問題!
不過我唔會諗保唔保養問題, 行水價差不多, 買行,若行貴-大截,買水, 好自然!
回復

flyingpig1355 發表於 2018-6-22 12:32
香港代理幫我追緊大陸代理,大陸代理愛理不理。我已email 去法國Focal, 但已兩日又未覆。用甘多錢買玩具 ...

其實香港代理要負責就一定架啦, 無理由大陸代理唔理香港代理就可以將個波射出去, 好似唔關兩者事咁, 香港代理一定要負責, 大陸佢點樣係對返Roksan trading Company之間事, 無理由會變左由消費者面對大陸代理, 唔係買行貨做咩?
回復

sumchung 發表於 2018-6-22 12:41
其實香港代理要負責就一定架啦, 無理由大陸代理唔理香港代理就可以將個波射出去, 好似唔關兩者事咁, 香港 ...

絕對是! 佢地同大陸代理係佢地之間嘅事, 你是在HK買就一定是它們對你要交代!
回復

sumchung 發表於 2018-6-22 12:41
其實香港代理要負責就一定架啦, 無理由大陸代理唔理香港代理就可以將個波射出去, 好似唔關兩者事咁, 香港 ...

香港代理要我自已向法國Focal 反映,要我問法國果邊追番大陸代理。其實我衹是一個消費者,用錢買玩具是用來開心。而現在要自已不斷和代理書信來住。沒有人幫我,下次買水貨算數。平番來的錢用來買多隻!
回復

AS881 發表於 2018-6-22 12:44
絕對是! 佢地同大陸代理係佢地之間嘅事, 你是在HK買就一定是它們對你要交代! ...

香港代理話自已追唔到大陸代理,要我幫手!
回復

flyingpig1355 發表於 2018-6-22 12:49
香港代理要我自已向法國Focal 反映,要我問法國果邊追番大陸代理。其實我衹是一個消費者,用錢買玩具是用 ...

要你自己去交涉全不合理!又一次證明跟行買同水冇分別!
唔係, 係買水更好! 買平了亦預咗自己有機會要勞心勞力!
回復

在大陸買,香港代理一定會推給大陸代理
回復

hksarac 發表於 2018-6-22 13:12

大陸代理哪會有心同你跟?錢就香港代理賺!
回復

hksarac 發表於 2018-6-22 13:12

我在香港代理買的
回復

AS881 發表於 2018-6-22 13:17
大陸代理哪會有心同你跟?錢就香港代理賺!

我在香港代理買的,但香港代理說大陸上海尊寶才是亞洲區的代理
玩到殘
回復

Focal 香港代理這兩年好似换了幾次
回復

回復

我英文唔識,法文唔曉,國語唔瀨,只係得錢,咁仲買唔買行貨?
回復

Dennis 發表於 2018-6-22 14:10
我英文唔識,法文唔曉,國語唔瀨,只係得錢,咁仲買唔買行貨?

甘唔駛,買水
回復

三年前的Focal BE6高音單元事件,我諗自己呢一世都應該不會再買

評分

查看全部評分

回復

應該學B&W咁, 自己做翻仲好, 個代理好就話姐, 衰起上來, 對個品牌一定有影嚮

話說有個fd對B&W個 tweeter 有問題, 5年保養期未過,  問題係唔知人為定自然損壞, 原廠都冇為難個fd, FOC 換過隻高音比佢
回復