新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17199|回復: 62

[官方測試報告] 鎗王, 轉會吧! ROGUE RP-7

諗番HIENDY成立初期, 正值小弟初燒階段. 喺HIENDY有番咁上下年資既網友一定記得我當時換機,換喇叭既速度係痴X線...而鎗王這名字亦因此而起.

由金桑子轉玩GOLDMUND, 最後搵到我當時最愛的ARC. 一用就用了五年, 這五年間我的前後級與MAGNEPAN屏風, 基本上沒有轉換過.

反而在SOURCE部份就換得密少少...

愛上ARC, 我一心諗住依部REF5SE可以陪多我一兩年, 等到REF6SE出產後才UPGRADE前級部份.  可惜... 我等唔切部6SE了. 因為本文主角既出現...

ROGUE AUDIO, 與我最愛既ARC一樣係美國品牌。 上一代既Rogue audio pre amp, 我只係試過當時既二佬Athena. 聽感上與我部ARC已經係平起平坐, 互有輸贏。 當時一心諗住試埋部Hera 頂級前級, 如果夾到我套機的話, 就轉會吧。   可惜Hiendy公務一直太忙, 最終等到RP-7出左, 都未有機會試Hera。

一等就等到上次我到膽皇試聽達簫合併。 比我見到佢部RP7前級慘被冷落放在一旁。 我立刻問膽皇可否借部RP7回家測試。

結果? 你地睇到依篇報告就知我計畫順利啦。 哈哈。

開箱篇:

RP-7 到步後, 只見Rogue的原廠紙盒大大箱,入面放左部RP-7 , 跟機電線及搖控器。 一貫美國佬風格, 沒有美侖美奐的包裝, 簡單實用。

搖控器又係以實用為主, 一貫合併機應有的控鍵你都可以見到。

WhatsApp Image 2018-07-06 at 16.35.20.jpeg

至於機身, 你地先睇睇相片先啦。

銀色拉絲厚鋁板,

中間一個橢圓形顯示屏。 兩邊平衡式按鍵,簡約實用。

機頂有個網蓋氣孔, 內插四支PHILIPS 12AU7膽仔. (跟機膽應該係JJ)

機腳使用一貫美國式膠腳。 所以我都預左要搵搵其他墊材去調音, 不過點都會試一試原裝膠腳既聲底先。

機背就兩組平衡輸入與三組RCA輸入。 輸出就兩組XLR 及RCA。 當然玩AV既網友最關注的AV BYPASS, 這部ROGUE RP-7
亦有提供.

機內的佈局就更加重料

IMG_20180706_130237-1587x1190.jpg IMG_20180706_130219-1587x1190.jpg IMG_20180706_130211-1587x1190.jpg

另外值得一提係佢個FUSE座, 勁方便你去換Fuse. 不過至於這個報告, 我唔會試換Fuse了。 留番下個報告吧! 今次呢個報告, 我都係會用返最原裝嘅配件去報告畀大家。 當然包括所有 12au7嘅膽仔。

測試器材;

黑膠系統
黑膠唱盤 :nottingham Anna log
唱頭 : Shelter Accord.
唱放 : Lounge
後級 :Bryston 7B sstc
喇叭 :Magnepan 3.7
接線 :Guru 樂xlr, Tellurium Q Black Diamond xlr
black diamond XLR.jpeg
電源線 :Absolute Creation Versailles PC

測試: (使用全原裝配件, 包括機腳, 膽仔, FUSE)

首先測試人聲, 今次我用咗羅敏莊 隻都市戀歌黑膠大碟 進行試音。

WhatsApp Image 2018-07-06 at 16.26.25.jpeg

HMMMM... 我作為羅敏莊既超級FANS, 一聽把聲就知道依部RP-7既膽仔跟本未煲過. 以我玩咁多膽機既經驗, 超碼要7X24咁煲佢一星期先會穩定.
好在我依家有玩CAS, 可以REPLY又REPLY咁煲依部前級. 所以我就抽番部RP-7出黎, 用CAS勁煲. 而前級方面, 我就用番我部REF5SE繼續聽歌.

話咁快又煲多一星期, 係時侯要測試依部RP-7的能力了. 我又拎番隻隻[都市戀歌]出黎播.

唔知係咪12AU7與6H30本身已經有著好大的不同取向. 聽人聲絃樂, RP-7的膽味比REF5SE更濃更有水份, 中低頻的分析力更佳.
至於高頻表現, 佢未去到勁幼細, 勁飄逸果種歐式風格. 及而比我的感覺係有厚度, 潤滑的高頻. 喺依方面, 我已諗到個機腳可以轉用SEGUE ISO墊一墊部RP-7, 就可以改善了.

部RP7墊左Segue Iso後, 全頻線條靚晒。 中頻既分析力更強。 微動態都強左好多。

線條靚左, 令我想試試依部RP7喺播放複雜既古典樂曲時, 可以去到咩水平。
話晒我部ARC REF5SE喺動態與分析力一直都係佢既強項, 好多品牌前級都贏唔到佢依兩方面。

先黎一隻簡單D, 上年音技出既羅文-情繫佛羅內斯。

WhatsApp Image 2018-07-06 at 16.26.25(1).jpeg

中頻始終都係12AU7既強項, 羅文把聲一出, 男人的喉底聲比Ref5se多出一浸。 感染力更強。 到後面既管絃樂出的時侯, 我好留意佢地的分隔度, 與動態。

話晒我部REF5SE最強就係音場, 分隔度, 細節都應有盡有, 我一直覺得在同價位上, 應該無邊部可以好得過佢. 所以我特別留意依幾項.

當部RP-7墊左上SEGUE ISO板, 聽依類又古典又人聽既樂曲, 發覺唔只線條實淨左, 靚左, 連帶音場的深闊度, 每粒音尾都靚左好多.
不過對比REF5SE, 你話佢贏晒咩?! 又唔係, 因為喺細節上, REF5SE仍然略為佔優.  

所以在古典這一關比併, 我覺得RP-7在中頻的水份厚暖最吸引我, 最估唔到係一向強項既音場深闊, 分隔度. 與ARC REF5SE都不相伯仲.

EEE....咪住!! 我醒起部REF5SE已經用緊條BRIMAR FUSE, 反而部RP-7只係用番原裝1蚊粒既FUSE. 仲有果四支12AU7膽仔都未換. 即係話依部RP-7仲有好大既進步空間喎.

我只係將部RP-7墊喺Segue iso上面, 其表現已經可以同部REF5SE差唔多質素, 喺依一刻, 我定下轉會的決定。

而有關更換12AU7膽仔, 與更換FUSE的分享, 就遲D再出報告比大家啦.

再下一部, 我諗住試埋佢對ROGUE M180後級.....

代理: 膽王音響
價錢: $41,000

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... d=117645&extra=

評分

查看全部評分

M180唔襯你
Apollo啦
回復

edm230 發表於 2018-7-6 17:38
M180唔襯你
Apollo啦

我屋企已經無位放APOLLO了.

試左M180先啦.
回復

早兩日上去聽過,確係幾好,中高幾靚,質感唔錯,中低幾好肉地,結論係換得過
回復

我都係Rogue 用家,呢果牌子真係好抵玩。我最鍾意佢中頻同高頻表現。
回復

好認真!

恭喜!!!

條tq 吸引
不過我都用緊frey2
喇叭線需要多d
回復

恭喜恭喜
睇部機用料咁正 又用埋Mundorf Mcap 咁重料實超好聲
慢慢煲 有排進步
回復

Tellurium Q Black diamond xlr真心靚. 完全咩都唔試嘅情況下就睇個外表都想買
回復

餅主不是朝思夢想 Ben Sir的Bespoke Silver Passive Preamplifer嗎?
回復

作為Rogue Audio的用家,我一定十扑你轉會!
回復

JJ的AU7比较HIFI。应该适合饼主需要。但那些低级MCAP EVO最影响演出。
回復

tarantino 發表於 2018-7-6 21:53
作為Rogue Audio的用家,我一定十扑你轉會!

你都上去聽下部RP7啦, 堅過部athena好多。
回復

dekiller 發表於 2018-7-6 22:13
JJ的AU7比较HIFI。应该适合饼主需要。但那些低级MCAP EVO最影响演出。

有D咩靚膽介紹?
回復

hksarac 發表於 2018-7-6 21:29
餅主不是朝思夢想 Ben Sir的Bespoke Silver Passive Preamplifer嗎?

係, 可惜我玩屏風。。。
回復

hscar 發表於 2018-7-6 20:36
Tellurium Q Black diamond xlr真心靚. 完全咩都唔試嘅情況下就睇個外表都想買

真心堅。 我最近真係大力推介TQ.

遲D有機會攪番場試聽會比大家聽下
回復

終於出報告,支持
回復

cheungtm 發表於 2018-7-6 23:14
終於出報告,支持

唔好怪我啦, 剛剛完左九展show. 依家先得閒寫報告咋。
回復

racewong 發表於 2018-7-6 23:20
唔好怪我啦, 剛剛完左九展show. 依家先得閒寫報告咋。

除左機好,胆皇服務同意見都幾好,配左d法國胆用係Rogue都好滿意。頌吹埋波經
回復

cheungtm 發表於 2018-7-6 23:30
除左機好,胆皇服務同意見都幾好,配左d法國胆用係Rogue都好滿意。頌吹埋波經  ...

ching有乜法國菜 介紹呀?
回復

racewong 發表於 2018-7-6 22:46
有D咩靚膽介紹?

胆是口味。曲线MATCH才是要点。OIL CAP声音慢,只会用于极度高压的地方。用于调音色而牺牲速度,细节不太可取。个人见解,如不摩改,玩不了3个月。

回復