新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18865|回復: 67

[分享] 灑脫與悠然 - Isol 8 Substation HC 電處 (更新)

好内都無打過分享文了 這次都的想同大家分享一下

自從有了Isol 8 Substation LC後,對它的效果非常滿意 插左不能自拔返出黎
可惜LC只能給細電流器材使用 一直都苦思有無電源處理可以給到合併機/後級使用
小弟於是乎試過蛇王Amp 1,效果理想,後其再中毒升級至Denali,整體寧靜度都有可聞提升
但天意就系要弄人 得知友人入左隻Isol 8 inline,可以給到合併/後級用,自己一直都用開LC,順理成章試埋inline一套過isol 8產品應該好夾吧!插一插inline後 真的不出所料有堅料到 右左喇叭的聲場大左一圈 雖知道現在寸金尺土,左右喇叭不能拉得好開,聲場往往較為窄令到每粒聲音的凝聚含糊,音色不通也不透 現在inline可能改善到這個問題簡值系太好,所以就計劃升級之路,放曬所有合併電處,一步到位跳過inline,入手了旗艦Isol 8 Substation HC

用HC插一插,效果提升真系非常佢非常佢 除了左右喇叭聲場唔止大左一圈外 佢連上下高低聲場都得到適當延伸 仲要遠和近的距離感更為深遠 令天整個聲場更為佢大更為立體化 每粒聲音在各自的空間中凝聚,如身歷現場一樣聽緊灑脫和悠然的音樂
越望佢越靚

試過大大少少唔同的電處,寧靜/乾淨都有所提升,唯獨HC能帶來這個變化 恨自己應該一早入一套西裝LC加HC 不過最後都賭贏左 放左舊的入新的仲有錢落袋 可以升級線材喇

多謝各位細閱

最新更新﹗

小弟買入Isol 8 HC後,連同LC分別供電給大細電流機用,這招雙龍出海個效果已經超級的好一路聽一路欣賞音樂的灑脫和悠然

聽閒原來LC可以插HC供電,這樣攞電可以令LC個效果大幅增強開頭都半信半疑就憑藉今天全日落雨,在家中試下這個接法,因為只是把LC的電源線插入HC中,所需時間只是十分鐘就完成了

坐下一聽........頂.......真系屈晒機
HC供電給LC後,個背景比之前更為更為寧靜音場更廣而深
每一粒音節恰如其份的在各自的空間中起舞
唔過火、唔過份、高度還原性大為提升
更加能刻劃出音樂的真實性、鉅細無遺的分析力和高低瞬間的起伏

今次龍鳳和鳴個效果真的超乎想像﹗自己都不咁想像都這個提升,真系超級超級屈機

(黎緊仲有個超級屈機的想法

評分

查看全部評分

Good upgrade
回復

好羨慕呀。 我都只係用Lc咋
回復

我也剛入LC
恭喜!
回復

多謝多謝 今次真系非常好的升級
能夠拉闊音場系小弟夢寐以求的目標
回復

racewong 發表於 2018-6-30 23:00
好羨慕呀。 我都只係用Lc咋

都系因為版主你的inline毒向友人借黎一試就不能自拔要上電入手HC
回復

roque 發表於 2018-6-30 23:25
我也剛入LC
恭喜!

恭喜恭喜 LC正喔
煲佢一個月 D mundorf電感電容先黎料
我部HC煲左過多月 越煲越有
回復

roque 發表於 2018-6-30 23:25
我也剛入LC
恭喜!

我記得你果部係LC SE喎. 用緊咩電源線?                        
回復

想了解 HC + LC 的效果和 SubStation Integra 分別大嗎? 另外可以PM一下價錢和要到那裡買嗎? 謝謝!
回復

原本用緊個Isotek EVO3 Titan 加倨 Sirius 拖板都冇咩不滿, 但一聽到版主話音場大左一圈又深又更加有立體感, 即時又身痕
回復

racewong 發表於 2018-7-1 11:28

我都升級左LC SE
回復

racewong 發表於 2018-7-1 11:28

不SE

係普通版來的
我都不知佢收埋左部野幾耐既倉底了

我用英式
條線自己diy 而已
Neutrik頭
Sine散線
Sine英式冷凍頭
幾舊水埋單

回復

Willwing 發表於 2018-7-1 09:56
恭喜恭喜 LC正喔
煲佢一個月 D mundorf電感電容先黎料
我部HC煲左過多月  ...

成個月咁得人驚
不過我係從冇到有

所以分別馬上便知有
尋日剛剛開時好平板
而家d聲開始出來了
回復

roque 發表於 2018-7-1 16:38
成個月咁得人驚
不過我係從冇到有

電處無需熄機喎.
回復

roque 發表於 2018-7-1 16:33
不SE

係普通版來的

你依個版本, 香港好少有喎.
回復

racewong 發表於 2018-7-1 16:41
你依個版本, 香港好少有喎.

澳門的貨

我諗得兩個可能je
香港行貨
水貨

不過呢間野我就不探討咁多了
回復

roque 發表於 2018-7-1 16:43
澳門的貨

我諗得兩個可能je

係咪老梁既貨先?
回復

racewong 發表於 2018-7-1 16:46
係咪老梁既貨先?

Pm你

回復

isotopes33 發表於 2018-7-1 13:19
想了解 HC + LC 的效果和 SubStation Integra 分別大嗎? 另外可以PM一下價錢和要到那裡買嗎? 謝謝!  ...

HC加LC個效果應該同Integra差好遠好遠
HC和LC用極靚料極貴的Mundorf 每部機成十幾二十kg重料造 再分high/low current分別處理唔同器材 效果堅正

我在audio link買
價錢pm吖
回復

roque 發表於 2018-7-1 16:38
成個月咁得人驚
不過我係從冇到有

聽耐多一點 電容煲一煲後會越聽越堅正
回復