新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8429|回復: 39

[請教] Atmos or true hd

請問我部NR676E顯示Atmos/True HD, 咁到底佢係行緊atmos定係true hd? 謝謝
5.1.2 Atmos
回復

Bigpun兄但係點解會咁顯示法既?我部player係Sony UBP-X700, 我點set都係咁,諗唔明...
回復

Minastirith 發表於 2018-7-2 19:23
Bigpun兄但係點解會咁顯示法既?我部player係Sony UBP-X700, 我點set都係咁,諗唔明... ...

反正都唔明,諗黎做乜,自己冇set 錯就ok
回復

師兄,你播呢隻係咩碟? 本身有無Dolby Atmos?
回復

pepsiman 發表於 2018-7-3 14:23
師兄,你播呢隻係咩碟? 本身有無Dolby Atmos?

師兄, 係tomb raider同warcraft都係咁
回復

Minastirith 發表於 2018-7-3 14:28
師兄, 係tomb raider同warcraft都係咁

隻碟有無Dolby Atmos?
定係得Dolby true hd?
回復

pepsiman 發表於 2018-7-3 14:33
隻碟有無Dolby Atmos?
定係得Dolby true hd?

師兄, 2隻都support atmos, player係sony ubp-x700
回復

Minastirith 發表於 2018-7-3 14:35
師兄, 2隻都support atmos, player係sony ubp-x700

原則上應該同部player無關,不過點解咁顯示,又真係幾奇怪...
不如你試吓放隻無Dolby Atmos只有Dolby true hd落去,睇吓又會點display...
回復

pepsiman 發表於 2018-7-3 16:17
原則上應該同部player無關,不過點解咁顯示,又真係幾奇怪...
不如你試吓放隻無Dolby Atmos只有D ...

等我下次試下再包膠一下
回復

其實我都有D疑惑,因為LISTENING MODE選ATMOS係硬性將段片嘅AUDIO TRACK UPMIX 做ATMOS定係接收到ATMOS。
師兄有冇試過選DIRECT MODE? 咁應該會直解BD player出嘅訊號,再睇睇個紅色DOBLY燈有冇著,不過要SURE段片出緊條TRACK 係ATMOS。
回復

照睇指示燈應該係直出Dolby Atmos
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-3 16:38
照睇指示燈應該係直出Dolby Atmos

但似乎ATMOS / True HD 都係著Dobly logo紅燈,我係DIRECT MODE時按AMP REMOTE info. show Direct 7.1.4

P.S. 用緊ONKYO RZ-730
回復

kitchai 發表於 2018-7-3 16:29
其實我都有D疑惑,因為LISTENING MODE選ATMOS係硬性將段片嘅AUDIO TRACK UPMIX 做ATMOS定係接收到ATMOS。
...

我係用direct mode的,player雙hdmi一條去電視一條去amp, 而player係bitstream去amp就變左咁寫法,而player好奇怪係電視會顯示true hd 7.1,明明我係5.1.2,而當我選音效個陣我的確係揀atmos輸出

而部amp變左咁寫係自從6月firmware upgrade之後既事

然後我又轉番淨係用一條hdmi入amp都係咁寫法
回復

Minastirith 發表於 2018-7-3 21:18
我係用direct mode的,player雙hdmi一條去電視一條去amp, 而player係bitstream去amp就變左咁寫法,而play ...

咦?咁好大可能係firmware既問題喎,等我反應比代理知先...
回復

pepsiman 發表於 2018-7-3 22:10
咦?咁好大可能係firmware既問題喎,等我反應比代理知先...

唔該哂你先百事兄, 週末我再用true hd再試試
回復

已經係atmos
回復

Minastirith 發表於 2018-7-4 11:12
唔該哂你先百事兄, 週末我再用true hd再試試

已問過代理,回覆如下:

這個是代表Dolby TrueHD 訊號,包含Atmos 資料

如果係Dolby TrueHD  訊號但不包含Atmos 資料時,而由擴音機upmixing上Atmos,就叫Dolby Surround Mode,機面應該係咁樣顯示
所以師兄你部機係正常,無問題啊...
回復

pepsiman 發表於 2018-7-5 11:36
已問過代理,回覆如下:

這個是代表Dolby TrueHD 訊號,包含Atmos 資料

咁師兄建議用DIRECT MODE定ATMOS MODE?
回復

kitchai 發表於 2018-7-5 12:18
咁師兄建議用DIRECT MODE定ATMOS MODE?

我習慣Set Atmos 或 DTSX, 如果冇Atmos 或 DTSX 就up mixing 去Dolby Surr. 或 Neural X
回復