新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15066|回復: 45

[請教] 想介紹一部好 DAC?

想搵一部二手音樂感較強但又唔會有懵查查感覺嘅解碼,最好音場同定位都有返咁上下。要有 USB 輸入,能夠直接播放 DSD 的。

暫時沒有決定 budget,但希望可以搵到部二手嘅,將來就算放返出去都唔洗蝕太多啦。

唔知各位有乜嘢好介紹呢?
錢唔係問題就一定買旗艦啦,dCS Vivaldi、Bricasti M12、Weiss Medus、Playback MPS-8。

有 concern 就 Weiss 501/502 或 Bricasti M1 啦

如果主要聽 DSD 就 Playback Melot
回復

其實呢啲旗艦級都有睇過,不過二手就較難搵,唯有俾啲耐性啦。

不過已聲底來講,呢幾部又點分呢?

喺網上搵到部二手嘅 dCS Vivaldi DAC,不過好似有啲隔山打牛,喺印尼唔係好敢買。

https://www.adpost.com/hk/audio_video_electronics/11150/
回復

kensklo 發表於 2018-7-11 15:09
其實呢啲旗艦級都有睇過,不過二手就較難搵,唯有俾啲耐性啦。

不過已聲底來講,呢幾部又點分呢?

仲有MSB.

記得仲有TOTAL DAC...

NAGRA
回復

史的墳 發表於 2018-7-11 14:45
錢唔係問題就一定買旗艦啦,dCS Vivaldi、Bricasti M12、Weiss Medus、Playback MPS-8。

有 concern 就 We ...

Yes, I am using Vivaldi and have used Medus for a long time.  Both are excellent machines!
回復

仲有 ROCKNA WAVEDREAM EDlTlON

評分

查看全部評分

回復

小弟鐘意 R2R 的 dac:
MSB, Rockna, Totaldac, CH C1。

友台33 有部二手 Lampizator Gold Gate,都唔錯呢。
回復

謝謝各位師兄的意見,但在仲多選擇中,有那一部較接近我的取向?重申一次,希望音樂感較強但又唔會有懵查查嘅感覺,要有動態,最好音場同定位都有返咁上下。

另外個樣都希望唔好太差。Lampizator 應該不會考慮,個膽凸晒出嚟,放唔入個櫃內。
回復

kensklo 發表於 2018-7-11 20:09
謝謝各位師兄的意見,但在仲多選擇中,有那一部較接近我的取向?重申一次,希望音樂感較強但又唔會有懵查查 ...

去 Ben Sir showroom 聽下 Rockna and Totaldac 啦。
http://www.volent.com.hk/index.php/company/contact-us/

評分

查看全部評分

回復

靚仔就4季同兔兔喇
回復

CKKeung 發表於 2018-7-11 20:29
去 Ben Sir showroom 聽下 Rockna and Totaldac 啦。
http://www.volent.com.hk/index.php/company/conta ...

YEAH!
現在個 Rockna DreamWave Edition 的聲同價真係超晒值!!!  
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 兄,請問可否在pm 個價給我作參考?
回復

kensklo 發表於 2018-7-11 21:47
PhantomGTR 兄,請問可否在pm 個價給我作參考?

Kensklo 兄,XLR version 40K 尾 (RCA ONLY version 會平D,因為左右 channel 都會行少份件)。
回復

謝謝,找時間上去 Ben sir 度試聽吓
回復

二嫂,金仔,歐洲就德國嘢
回復

法國,意大利,感覺華而不實,10皮俾8皮嘢你
回復

2 手保值 就 CH D1,都有你想要既野

不然就totaldac,rockna,dcs,msb, 有粉絲支持, 唔中聽都比較易放

其他都可能易請難送

無咩心水, 其實現在2萬左右dac都多左唔少不錯的選擇

唔洗下下就洗十萬,八萬, 因為DAC一過氣就無人要, 唔同前後級喇叭般穩定

回復

johnmo 發表於 2018-7-11 23:26
2 手保值 就 CH D1,都有你想要既野

不然就totaldac,rockna,dcs,msb, 有粉絲支持, 唔中聽都比較易放

Hi Johnmo Ching,

可以介紹一下二萬左右dac的選擇?

謝謝
回復

我之前喺網上搵到部二手嘅 dCS Vivaldi DAC,不過好似有啲隔山打牛,喺印尼唔係好敢買。

https://www.adpost.com/hk/audio_video_electronics/11150/

有冇師兄知道呢個賣家嘅資料,我睇佢真係有好多嘢賣。
回復

CHORD DAVE
回復