新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2084|回復: 8

[CAS] 其實Mac book 派歌得唔得

選擇恐懼症,仲未揾到好嘅派歌工具
你講緊派歌係咩意思?
回復

發燒友睇要求
睇你要求有幾高囉
睇餸食飯, 仲要睇埋口味

Macbook都可以玩到好靚聲
前題係你有心玩好佢
回復

樓主聽緊咩?聽過咩?如何比較靚聲唔靚聲?
回復

TAD-DA1000加Macbook好靚聲
回復

我 search “MAC UPNP Server” 都好幾隻 wor
但我冇 MAC, 不 sure 那隻比較好
回復

小弟用左兩三年mac mini+Audirvana+(update到3.x) ,已經改用Keces LPS,SSD,再加Intona及jitterbug;近來都想改用dedicated music server,例如Auralic Aries G2,Innus果啲,但真係唔知有幾多改善,心大心細中!如果同平時行音響舖聽到果啲比而家用mac其實唔失禮。
回復

我係notebook+igalvanic+micro iusb,都諗緊好唔好買部nimitras,萬一差少少咪嘥錢
回復

我亦不太理解乜嘢係派歌?

如果 MacBook 祗係front end user interface 咁就跟聲音冇關。

如果直接用 MacBook 播歌, Audirvana 和 Amarrara 等既軟件都幾靚聲。 小弟用Amarrara/SSD  以 USB 出 DAC 已好收貨, 約有 幾倍價位 CD Transport  八成功力。

如果用 dedicated music server 主要係更方便及disk space 更有彈性。至於會否靚聲好多要睇吓花多少心機啦。
回復