新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19172|回復: 34

[高清播放器] 想買部media player取代oppo 203

畫質/聲唔差過203嘅話,請問有無介紹?
見d人用zidoo x9s, egreat a10/a11 都幾好
thanks
如果有media player聲畫都唔差過203仲邊有人俾咁貴買部機再俾咁多錢去越獄? 你話有冇機可以接近203
聲畫仲俾到d意見你喈.
回復

我很認同hscar師兄既見解,之前都試過借egreat a11返嚟玩過,畫面同203可謂不相伯仲,分別的確很少,但聲音方面始終有一段距離,不過media player勝在方便,而a11既album又真係好鬼吸引,揀戲易如反掌...
回復

hscar 發表於 2018-7-13 10:08
如果有media player聲畫都唔差過203仲邊有人俾咁貴買部機再俾咁多錢去越獄? 你話有冇機可以接近203
聲畫仲 ...

咁現時邊部media player質素最好呢?
回復

早幾日見到新出 DUNE Pro 4k, 應該都可以考慮.
回復

pepsiman 發表於 2018-7-13 10:54
我很認同hscar師兄既見解,之前都試過借egreat a11返嚟玩過,畫面同203可謂不相伯仲,分別的確很少,但聲音方面 ...

聲音方面 203 相當好+1

但影像方面203真係比較失望...所以較早前對面海集體放售203, 一夜間走6部....
轉用幾舊水合子...4k+HDR靚203太多, 跟本睇唔返203(播uhd iso/bdmv計)
但合子聲就..縮左半個碼.. 無計.....面對現實...頂住先...再期待有更好的Media Player出現

回復

唔該師兄,我都見到果個post,好似用x9s
回復

nighos 發表於 2018-7-13 15:17
唔該師兄,我都見到果個post,好似用x9s

我用緊x8(已停產), 跟x9s 基本上一樣
回復

Dune solo lite 係一部唔錯嘅media player. 評價相當高特別係佢粒cpu. 不過好似依家都停產喇. 新款dune pro 4k 都應該ok嘅. 但已經唔係用之前cpu嘅牌子所以我最後都係決定入203 jb算數
回復

fishbone8822 發表於 2018-7-13 15:26
我用緊x8(已停產), 跟x9s 基本上一樣

有人推介X20
回復

X20 是用RTD1296 chips , 跟x9s(RTD1295D) 最大分別就是雙HDMI OUT, 可聲影分開, 但運算能力, 處理能力是一樣
X20太多唔等洗功能, 如DAC部份及改LPS又比較煩
如果單純一件Media Player (HDMI), 可等X20的簡化版, 類似x9s 得一件Digital Out Mainboard, 外置12v 牛....純淨好多又平好多

題外話: DUNE Pro 4k <---其實係同zidoo x9s 是雙生兒...

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2018-7-13 15:52
X20 是用RTD1296 chips , 跟x9s(RTD1295D) 最大分別就是雙HDMI OUT, 可聲影分開, 但運算能力, 處理能力是 ...

我都係用Zidoo X20. 同意師兄所講, 好多功能都未必用到! X20 Pro甚至有Bal Out!! 我只係睇一般BDMV 和4K檔!! 畫面我用55" LG OLED 真係冇投訴, 肯定好過我以前部95!! 聲音吾識去評, 但我都滿意!!

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2018-7-13 10:54
我很認同hscar師兄既見解,之前都試過借egreat a11返嚟玩過,畫面同203可謂不相伯仲,分別的確很少,但聲音方面 ...

其實A11都係BITSTREAM俾部AV AMP解碼同擴音,照理應該冇咩分別 (203 直接解碼PRE-out 出後級另計) 有錯請指教。
回復

7500martin 發表於 2018-7-13 16:13
我都係用Zidoo X20. 同意師兄所講, 好多功能都未必用到! X20 Pro甚至有Bal Out!! 我只係睇一般BDMV 和4K ...

203 vs x9s 聲音上的分別
1). "源碼輸出及取消音量控制" x9s比203 細聲大約3~4db, 音場也沒有203咁寬, 高頻也比較收歛, 可以講是不同風格的聲音
      但小骨比較喜歡203的聲, 剛烈+激情些

至於x20 vs x9s 聲音上有無分別? 有待求証, 有進一步消息再分享
回復

kitchai 發表於 2018-7-13 16:15
其實A11都係BITSTREAM俾部AV AMP解碼同擴音,照理應該冇咩分別 (203 直接解碼PRE-out 出後級另計) 有錯請 ...

203嘅玩法基本都冇咩人會直出後級都係會經過av  amp or 前級先.

可以簡單比喻下. 好似金仔cd player 入門DP430同旗艦DP950. 大家都係source 大家都係可以經過相同嘅途徑輸出至前級/合拼amp. 但好明顯出黎嘅聲都會唔一樣. 如果唔係冇人會走去買旗艦喇
回復

kitchai 發表於 2018-7-13 16:15
其實A11都係BITSTREAM俾部AV AMP解碼同擴音,照理應該冇咩分別 (203 直接解碼PRE-out 出後級另計) 有錯請 ...

師兄,以一個用家嚟講可以話無咩分別,只係播到同播唔到之分,但落係一個玩家手上,淨係"電"呢一Part已經可以有天同地之別,否則唔會有人改機內供電仲貴過原本機價呢...
回復

hscar 發表於 2018-7-13 16:29
203嘅玩法基本都冇咩人會直出後級都係會經過av  amp or 前級先.

可以簡單比喻下. 好似金仔cd player 入 ...

呢個例子緊係有分別,因為解碼係cd-player度
回復

pepsiman 發表於 2018-7-13 16:41
師兄,以一個用家嚟講可以話無咩分別,只係播到同播唔到之分,但落係一個玩家手上,淨係"電"呢一Part已經可以 ...

不能同意更多
回復

pepsiman 發表於 2018-7-13 16:41
師兄,以一個用家嚟講可以話無咩分別,只係播到同播唔到之分,但落係一個玩家手上,淨係"電"呢一Part已經可以 ...

好彩我係用家
回復

kitchai 發表於 2018-7-13 17:09
呢個例子緊係有分別,因為解碼係cd-player度

咁應該真係冇分別. 交返個臺俾樓主. 費事搞到件事變質
回復