新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15607|回復: 40

[前級] Audio Research • Reference 6问题

請教有Audio Research • Reference 6的各位用家:入手全新Audio Research • Reference 6一个月,發現打開了反相(inv)之後關機,再按power鍵就開唔倒機了。要拔開電源再插翻先能再開機。但如果關機前沒有開反相(inv)功能,咁開關機都正常。是否呢臺機有故障?
鎗王師兄先答到你既問題
回復

我未玩過ARC REF6, 不過我之前玩過兩部ARC REF5, REF5SE.都無依個情況.

建議你去JADIS試試咪知囉.

正常應該唔會咁.
回復

建議你搬部機去另一個電源位試多次.同一情況再出現的話.儘早入廠.
回復

Harwood 發表於 2018-7-16 12:36
建議你搬部機去另一個電源位試多次.同一情況再出現的話.儘早入廠.

所有的電源位都試過,同埋摞埋部機到朋友處試過,問題依舊。我都系從5升到6的。
回復

ouzilan 發表於 2018-7-16 13:02
所有的電源位都試過,同埋摞埋部機到朋友處試過,問題依舊。我都系從5升到6的。 ...

係囉。5就一定唔會啦
回復

racewong 發表於 2018-7-17 14:33
係囉。5就一定唔會啦

但6真係好聲過5仔啵
回復

ouzilan 發表於 2018-7-18 21:11
但6真係好聲過5仔啵

你搵到問題未?
回復

ouzilan:   Please check pm
回復

好可能是遙控器問題,ARC 的遙控成日壞的
回復

我都是用Ref6的,見了你個post,好好奇所以剛剛也試吓,情況同你一樣, 所以你部機應該沒有問題的

評分

查看全部評分

回復

kerexlin 發表於 2018-7-19 21:18
我都是用Ref6的,見了你個post,好好奇所以剛剛也試吓,情況同你一樣, 所以你部機應該沒有問題的  ...

咁是 firmware 有 bug 了,要 ARC 提供新 firmware 才能解決
回復

咁可能要啦!
回復

我都是用Ref6的,見了你個post,好好奇所以剛剛也試吓,情況同你一樣, 所以你部機應該沒有問題的  ...

THANKS INFO.
回復

呢幾天都試過另外兩台6,同樣的問題,咁就證明係設計的缺陷了。冇得搞,只有希望原廠可以升級firmware 了。

評分

查看全部評分

回復

多謝關注
回復

ouzilan 發表於 2018-7-19 23:10
呢幾天都試過另外兩台6,同樣的問題,咁就證明係設計的缺陷了。冇得搞,只有希望原廠可以升級firmware 了 ...

咁得意, 我部REF5SE無問題, 但REF6先有咁既問題?
回復

仔細檢查分析過6仔的架構,佢有三個牛:控制牛、燈絲牛、高壓牛。其中燈絲牛、高壓牛可見,而控制牛在右前方電路板下面,非常袖珍,功率就2瓦左右。只要電源線插上就永遠工作,隨時待命供控制電路、遙控、總開關繼電器、反相控制繼電器工作。當啟動了反相功能時,如果不退出關機,反相繼電器就一直工作(扯電流),故重新開機時唔夠電流供總開關繼電器吸合,開唔倒幾。當拔開電源線再重插,控制電路消除記憶,反相繼電器唔工作斷開,再開機就夠電流啟動總開關繼電器,可以開機了。呢個問題只要三種辦法解決:
      1、換其他牌子或者其他型號;
      2、換功率大一D的控制牛;
      3、原廠升級firmware。

評分

查看全部評分

回復

ouzilan 發表於 2018-7-20 00:22
仔細檢查分析過6仔的架構,佢有三個牛:控制牛、燈絲牛、高壓牛。其中燈絲牛、高壓牛可見,而控制牛在右前 ...

Option 2.

回復

吓, 咁咪即係要改機?
回復