新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11906|回復: 49

[CAS] 玩CAS必買既EDISCREATION FIBER BOX II

玩CAS真係好鬼多野玩. 上次上完NELSON度, 佢仲大力推介我一定要試EDISCREATION既光盒FIBER BOX II. 上次喺佢屋企聽過依個FIBER BOXII的確有料到. 所以返到屋企之後就叫代理借一個比我試試效果.

拎到上手既FIBER BOXII好輕身, 不過造功都好靚仔, 放喺HIFI架上一D都唔失禮.
面板有粒開關制.

機背就除左IEC外, 就係LAN既IN/OUT PLUG.

至於依個FIBERBOXII既原理, 我諗HIENDY全部既網友都比我更熟. 我今次只係講下依個FIBERBOX喺我套MSB上的表現.

我將這個FIBERBOXII插喺SWITCH -> MSB RENDERER 之間.  一開聲已經聽到改善. 佢會令音場背境更黑, 弱音更清晰.

而估唔到最大收獲係中高頻既尾音長左, 靚左.

以依家EDISCREATION FIBER BOX II既售價, 而有此表現, 我諗唔到唔推介比HIENDY網友既理由囉.

仲唔快D搵N&E買番個返屋企玩?!

評分

查看全部評分

到我試
回復

我本來都有興趣, 但對於小弟價錢太貴......
回復

你自己搵佢啦。 你又唔係唔識佢
回復

我用緊呢隻,兩隻打孖,配 Kenneth LPS。

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=15#detail
回復

史的墳 發表於 2018-7-16 14:34

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.21.2b965d30Q ...

有機會拎比你AB好嗎?
回復

racewong 發表於 2018-7-16 14:41
有機會拎比你AB好嗎?

好呀! 下星期可以呀,我套機都開左聲啦!!
回復

史的墳 發表於 2018-7-16 14:49
好呀! 下星期可以呀,我套機都開左聲啦!!

等我問下代理先。
回復

racewong 發表於 2018-7-16 13:50
你自己搵佢啦。 你又唔係唔識佢

仲想博你請飲茶
回復

史的墳 發表於 2018-7-16 14:34

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.21.2b965d30Q ...

Fiberbox II 用了OCXO 同步clock的, 所以直接比唔公平
回復

edison133 發表於 2018-7-16 17:57
Fiberbox II 用了OCXO 同步clock的, 所以直接比唔公平

師兄这有可比性的,因FIBER BOX II 用的內置LPS没史生的 Kenneth LPS靚。         
这樣可比较出是靚LPS重要還是用普通LPS加OCXO 同步clock更靚声。
我是用瞰FIBER BOX II ,只知加了FIBER BOX II 比单用条比FIBER BOX II 貴成倍的LAN线效果好得多。
也正在同Edison師兄商量做一個內置雙靚LPS的光電完全独立隔離的FIBER BOX III
回復

edison133 發表於 2018-7-16 17:57

Edison 兄,如果在我家就相對公平,因為我去 DAC 時會在 streamer 同 DAC 中間用 Grimm Audio CC1 做「洗水」動作,之前乜野 clock 訊號都會被「洗」得乾乾淨淨。 所以我成日話,個 switch 加鐘對我黎講「得物無所用」。 如果試,就純粹試光盒個性能。

另外,今日收工撞到肥槍,佢拎住部野,幾靚仔!
回復

appe 發表於 2018-7-16 18:44
師兄这有可比性的,因FIBER BOX II 用的內置LPS没史生的 Kenneth LPS靚。         
这樣可比较出是靚LPS ...

如果可以的話,俾少少意見,IEC 可用上 Furutech FI-06 NCF,走 fuse 設計或內置 fuse 座,再加上 AC Filter 同 DC Blocker,應該好好多。
回復

史的墳 發表於 2018-7-16 20:44
Edison 兄,如果在我家就相對公平,因為我去 DAC 時會在 streamer 同 DAC 中間用 Grimm Audio CC1 做「洗 ...

下星期帶上你家玩下

評分

查看全部評分

回復

appe 發表於 2018-7-16 18:44
这樣可比较出是靚LPS ...

要下單就要快了, 手上仲有單排住上, 你要下定才給到期你!

評分

查看全部評分

回復

edison133 發表於 2018-7-16 21:19
下星期帶上你家玩下

歡迎歡迎
回復

毒死你
回復

佢是百毒神君,點會咁易中毒!
回復

iwantbd 發表於 2018-7-17 00:44