新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13687|回復: 58

[請教] 溫哥華音響店

有無師兄知道在溫哥華買中高檔音響地址。
Hi Chow219兄, 已 pm 店名給你。
回復

pm 店名x2. please
回復

thx
回復

I would highly recommend Element Acoustic, Edward is a Taiwanese moved to Canada, very nice and polite with Chinese capability. He carries many hiend brand and you should be able to find the stuff you need.
回復

Vin-Wei 發表於 2018-7-18 23:46
I would highly recommend Element Acoustic, Edward is a Taiwanese moved to Canada, very nice and poli ...

Vin-Wei兄是否住在温哥華?

Element 剛剛擴充,試音室的聲音比之前更理想。
回復

No, but i travel to there occasionally and I have bought items from Edward before. Good customer service.
回復

Vin-Wei 發表於 2018-7-20 09:03
No, but i travel to there occasionally and I have bought items from Edward before. Good customer ser ...

明白。無論買便宜的小配件或昂貴的器材,一樣有很好的招待。
回復

thx thx   
回復

Element Acoustic .. .. . .. 我未正式買過野.
但有幾次 email  问有關二手 item 資料, 都樂意回覆和有禮.
而且價錢貼地. .. . .. . . 可惜手快有   手慢比人買了 .
回復

回復

說時遲   那時快 . . .. . .. . 一個星期走了
回復

http://www.element-acoustics.ca/ ... ;sort=&pid=3400

呢部  Nagra Jazz preamplifier 個二手價夠貼地啦, ,,,, 又係手慢  無左.
回復

NewmanLeong@FB 發表於 2018-7-24 05:35
Element Acoustic .. .. . .. 我未正式買過野.
但有幾次 email  问有關二手 item 資料, 都樂意回覆和有禮.
...

先不論價錢, 有禮貌已經好好.

但以價錢來說, 香港二手價比較便宜.

回復

完全同意,但你都知啦,  加拿大萬税國,又入口税又销售税,本身已经貴左,  二手价都係比香港贵少少,但呢间  佢嘅價錢都算中肯而且,正如你所講超有禮貌。
回復

我意思係比加拿大其他二手價,佢已經算平。
回復

NewmanLeong@FB 發表於 2018-7-24 05:39
說時遲   那時快 . . .. . .. . 一個星期走了

我買的, 一日 ><好好人,幫手,打木箱。
回復

kekecola 兄,   恭喜哂

我心大心 , 過兩日决定  问 Edward , 佢話賣了
回復

kekecola 兄,  
我見有部二手 Accuphaes C290 .  有冇玩過  ~  有的話分享吓
回復

NewmanLeong@FB 發表於 2018-7-25 10:38
kekecola 兄,  
我見有部二手 Accuphaes C290 .  有冇玩過  ~  有的話分享吓

HI, Newmanleong兄,
小弟都物色左喇叭好耐, 咁岩戈日見到有EDWARD兄放, 就打個電話搏一搏。
因為岩曬我只聽女聲的要求, 所以應該要過世了。

咁岩當日晚上又見有人放ACCUPHASE A30, 於是過埋澳門搬部機返香港

小弟用過金仔的DC91同PS500V
自問唔係咩專家, 但好鐘意金仔對女聲的演繹(因為我主聽日本女聲, 金仔真的很合味道)

而我對金仔的感覺係, 你要睇年份去想像佢係重味道定現代番少少

1992年的DC91: 對我尼講, 除左密度之外, 一無是處 (新燒時玩的, 系統未定型, 聽感未能作準)
2000年的PS500V: 此機女聲極毒, 器樂亦唔錯, 但不清楚是否用了變壓器關係, 高頻不清析。
                         但絕對岩我聽人聲的口味, 放完后久久不能忘懷。
2004年的A-30:  還記得看過評測, A30女聲依舊一絕, 很多用家拿來推高中單元, 按如此表現,
                      加上我對低頻要求是零, 看來跟我口味不謀而合。

如好音色者, 我覺得你買1994年的C290

而如我要買ACCUPHASE前級, 我就會考慮返C3800等等有AAVA技術的
都係睇系統夠唔夠夾唔夾

你記得再查查文丫:
C290給我一種非常強烈的豪華感,它的聲音是華麗堂皇,泛音中帶有透明感,厚重沉實,有力量地鳴放。
在此機之前,c250、275、275V、280..甚至J.w land的Concernto 我都聽了-
這C290音色太令我出奇地喜愛,由其是播交響樂,實在令人佩服!
我番查網頁資料,Accuphase 公司在1993年正式發行C290,並且發表了多項重點技術,包括(特制火牛、貴重的4-gang音量控掣器,放大線路中使用了特別元件等等...)在當年實是投入了公司一切頂尖技術,雖然事隔十多年頭,正如現在的我才看出它當年的光芒,善哉善哉。^^
那麼,後期的C290v、現今的C2800、2810甚至2910...。
無論如何,C290已列入中古品,就收藏作家中一件古董寶物亦有所值乎。
回復