新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 31744|回復: 58

[CAS] 新手試玩.......TEAC NT-505

近年好多人都玩Network Streaming, 一直都心癢癢想試吓, 可惜冇批文!
直至見到TEAC-NT505 個Spec, 同埋佢細細部, 看似唔係好貴, 終於第一次硬闖關成功,
不過都要付出少少代價比老婆!

YEAH!!終於有新玩具, 不過有排學......... .

評分

查看全部評分

yeah...恭喜!

大家一齊學習啦. 我都仲有好多野要請教其他師兄.
回復

用家飄過
回復

你都用過?
回復

係用緊,加埋鐘添

回復

我原本都想加鐘, 因上友誠試聽過, 分別都幾大!
最後決定玩耐D再加, 可以襟玩好多, 哈哈!!
回復

可否請教下師兄們覺得 NT-505 算是厚聲底還是薄聲?
小弟正在使用 Lumin D2, 考慮緊換唔換 NT-505. 聽過感覺是同 level 的
回復

hoyin13 發表於 2018-7-17 13:11
小弟正在使用 Lumin D2, 考慮緊換唔換 NT-505. 聽過感覺 ...

d2 厚聲過 nt505,505行高清路線
2部我都有,d2放售中
回復

hoyin13 發表於 2018-7-17 13:11
小弟正在使用 Lumin D2, 考慮緊換唔換 NT-505. 聽過感覺 ...

只係聽左一陣, 不過聲底唔係薄聲.
回復

csm2003 發表於 2018-7-17 13:17
d2 厚聲過 nt505,505行高清路線
2部我都有,d2放售中

Thanks 師兄, 如果 NT505 是行高清路線, 人聲會否唔夠感情而太理性呢?

因為小弟覺得 D2 把人聲冇咩感情, 音樂感就還可以的. 同埋 D2 把人聲同樂器聲是併排的.
回復

hoyin13 發表於 2018-7-17 13:27
Thanks 師兄, 如果 NT505 是行高清路線, 人聲會否唔夠感情而太理性呢?

因為小弟覺得 D2 把人聲冇咩感情, ...

我都覺d2,無咩感情
我就喜歡505的人聲,不過個個人既聽感都唔同
回復

等價交換
回復

要人聲有感情似乎要去到cary dms 500 / Aurender 呢啲級數先ok
回復

代價比老婆,可能總價可以買二嫂?
回復

Nt505 用家,有加鐘。但只駁tidal聽歌,用lan 經router 駁過-次mac mini,但吾想長power on,拆咗,現只聽tidal
回復

csm2003 發表於 2018-7-17 13:41
我都覺d2,無咩感情
我就喜歡505的人聲,不過個個人既聽感都唔同

请问纯粹做STREAMER哪一个好呢?
回復

買 505之前曾經聽過dms500 幾次, 可能係喇叭 唔同級數, 覺得dms 500 反而冇505咁好... 數碼音響呢味嘢, 真係未必價高聲靚, 同埋dms500 已經出咗幾年...
回復

dekiller 發表於 2018-7-17 17:14
请问纯粹做STREAMER哪一个好呢?

D2
回復

而家 nt505 幾錢?
回復

pls pm price, thank you
回復