新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13295|回復: 36

[投影機] e-shift 6 JVC DLA - X5900

狂人影院終於初步開業

籌備經歷一年多走遍香港各大投影店,及到百事版主屋企試玩兩部新投影機後,決定選投JVC投影機行列。在香港未能購入心儀的白色JVC DLA - X5900投影機之後,尋覓大千網頁世界最終在澳洲成功購入並運送至寒舍。再等候訂製的88吋Grandview投影幕送達已二個月,加上安裝時候的一些辣手問題要訂購特別的吊裝架,投影部分的準備工作已四個多月。期間前置喇叭系統亦進行過系統升級。由Adam前置A7X升級至配合中置的A77X,形成三頭馬車的前置系統。稍後亦會向大家交待Adam與JBL在AV系統上的表現。

在等候安裝投影機及設置期間,小弟不斷在網上爬文,最終在hiendy網頁找到高手Davidsky的帖文,小弟決定一試買齊所有架撐,包括Spyder Eilte5專業校色儀等。在投影機燈泡未run-in好的情況下(只有不足10小時) 放膽一試作初步第一次投影機設置後狂人影院終於初步開業。

至於詳細調教方法請參考Davidsky楆主於2017年7月27日的貼文。
www.hiendy.com/hififorum/forum.p ... 1&highlight=jvc
而我只會喺呢度講下一啲我自己嘅試玩完的心得。

評分

查看全部評分

喺系統設置方面首先要準備三腳架 Spyder5蜘蛛,電腦亦先要download JVC嘅計算software。此外要多1條lan線,將投影機接駁置已裝JVC software的電腦。而Spyder5蜘蛛亦需預先在電腦中登錄及下載有關軟件並用usb線與電腦連接以方便進行校正。

經過兩次JVC software配合Spyder5蜘蛛嘅調教得出的數據仍然係有些微偏差,特別係喺色溫同白平衡方面,我相信可能因為燈泡未曾進入run-in好的階段。但係自己手頭有資源(Spyder5蜘蛛),可以每隔50個鐘再次進行調教,希望最後可以得出更理想的影像效果。以下拍攝嘅相片完全只係用手提電話拍攝,衹經剪裁大細之後post出嚟嘅。個人嘅觀感呢部新嘅JVC DLA-X5900投影機喺顏色方面係好自然,並不是以鮮色掛帥來搶眼球。電影感一流,真係有如置身電影院嘅感覺,(不似睇大電視) 。 而JVC嘅黑位層次不嬲都係佢嘅強項,絕對比其他投影機有好明顯嘅優勢。上述三項都係我選擇佢其中重要嘅元素。以呢部機嘅身價絕對係超值中嘅超值。 雖然佢並非天價投影機,亦非新興雷射機種,更非真正嘅4k投影機(個人覺得其實有好多話自己係真4k嘅投影機同JVC e-shift嘅技術亦都係大同小異)。但係就喺寒舍發揮出超乎我預期嘅效果, 真係好感動! 更加令我感動嘅就係JVC開發出呢一套software俾用家可以自己進行較為專業嘅調教,真係功德無量,用家至尚。 玩影音,玩音響下下搵人set機嘅話咁就失去意義呀。自己一手一腳由零開始籌建咁先玩得其所,玩得開心。不過有一點我都唔明,早前Davidsky樓主所post出嚟JVC嘅software應該仲係第7代,但係去到而家第1O代喺灰階嗰度我唔知點解會係變成50%,而白方面仍係100%。 唔知喺邊度可以setting,定係話因為咁樣而長現有些微嘅調校差別。希望有高手可出手相助,為我解為疑問!

Spyder Elite5

Spyder Elite5

JVC DLA X5900WE

JVC DLA X5900WE

評分

查看全部評分

回復

JVC Calibration software version10

評分

查看全部評分

回復

Spyder Eilte5專業校色儀調合JVC 校色軟件自動運算中

評分

查看全部評分

回復

像素微調,畫素微調

呢兩個係非常重要嘅調教。如果各位擁有JVC投影機嘅,呢兩個係一定,一定..............一定要唞足精神畀心機去校的。咁我喺呢個期間都有少少嘅心得,就係大家唔好坐喺度,一定要行埋投影幕前,近距離同你想調校嗰一個地方,成水平咁望過去才較容易睇到校準前後的分別,並且唔好理會個數據上落, 要憑你嗰對金睛火眼去驗收,否則好似我咁要再做多次。第一晚係冇經驗盲摸情況下足足做咗六個鐘。到第二晚重做嘅時候只係用咗個半鐘就完成啦。而我影嘅相都係喺第一次做完之後所影嘅。因此可以好大膽咁講,如果我再影一次啲相,畫質會有更大嘅進步。

144位有排玩

144位有排玩

真係睇到眼都盲,眼水畏流

真係睇到眼都盲,眼水畏流

近距離水平望較容易分辯

近距離水平望較容易分辯

評分

查看全部評分

回復

在Ghost Shell中可以睇到佢黑位中嘅層次同埋細節,在呢張光暗強烈對比之下嘅相片,仍然可以睇到女主角嘅輪廓同埋啲衫嘅紋理

評分

查看全部評分

回復

呢張可以睇到佢膚色自然及有層次, 大家留意下臉上輪廓能確唔在不同光源打落去嘅色調, 頭髮嘅紋理同埋頭頂嘅反光。

評分

查看全部評分

回復

係呢張相大家可以清楚睇到啲水彈起嗰種立體感,層次,色調同埋奸角西裝三件頭入面布料嘅紋理清晰可見。

評分

查看全部評分

回復

顏色方面係好自然,並不是以鮮色掛帥來搶眼球。
回復

在狂8中各人膚色嘅質感,顏色嘅自然度絕對收貨有餘

真係眼前一亮

真係眼前一亮

皮膚及鬚根細緻

皮膚及鬚根細緻

評分

查看全部評分

回復

到變形金剛5 可以見到嗰種金屬感畀到你一種金屬應有冷嘅感覺。
大黃蜂嘅輪廓細緻,同埋景深,對比度等等都非常優越

暗位深沉金屬星球俾你應有冷嘅感覺

暗位深沉金屬星球俾你應有冷嘅感覺

回復

綜合來講

呢代e-shift 6 JVC DLA - X5900投影機畀我睇到係真正睇戲嘅感覺,而並非睇大電視嘅感覺。顏色柔順自然且細緻。層次豐富且對比鮮明,演繹手法有如上一代菲林電影。在我只有150多呎的視聽空間中發揮得淋漓盡致,此價此質超值有餘。

e-shift 6 JVC DLA - X5900投影機詳細資料 來自JVC HK

裝置        0.7寸全高清D-ILA x 3
解像度        3,840 x 2,160
鏡頭        2倍電動變焦及對焦f=21.4毫米 - 42.8毫米, F=3.2 - 4
鏡頭偏移        ±80%垂直 / ±34%水平 (電動)
投影尺寸        60 - 200 寸
光源發光器        NSH 265W
光亮度        1,800lm
對比度        原生:40,000:1 動態 : 400,000:1
連接端子        HDMI 2.0 x 2, RS-232C x 1, LAN x 1, Trigger x 1, 3D sync x
影像輸入訊號        480p, 576p, 720p 60/50, 1080i 60/50, 1080p 60/50/24, 3840x2160p
60/50/24, 4096x2160p 60/50/24
電腦輸入訊號        數碼        HDMI: VGA/ SVGA/ XGA/ WXGA/ WXGA+/ SXGA/ WSXGA+/ WUXGA
噪音電平        21dB (標準模式)
電力需求        AC 100V-240V, 50/60 Hz
電力消耗        380W
尺寸 (闊 x 高 x 深)        455 x 179 x 472毫米
重量        15.4公斤

•        全新4K e-shift5 技術, 3840 x 2160 超高解像度
•        全新高速影像處理模式
•        1,800 lm流明光亮度
•        40,000:1原生對比度
•        400,000:1動態對比度
•        支援 4K60p 4:4:4 廣播級影像訊號
•        支援次世代HDR高動態範圍影像
•        雙18Gbps HDMI端子支援HDCP 2.2
•        CMD & Motion Enhance雙重影像流暢技術
•        MPC影像升頻控制功能
•        6軸色彩管理系統
•        147種投影幕設定模式
•        5種鏡頭記憶設定
•        高效能2倍變焦電動鏡頭
•        對應Control4 SDDP智能控制系統
•        Auto Calibration 自動校正功能 (須配合相關軟件, 電腦及校對器材)

文筆不才,多謝收看,感激賞分!

評分

查看全部評分

回復

上次嚟家訪仲諗住用「美中不足」做主題,睇嚟要轉做「十全十美」先得喇...

搵日再上嚟索吓毒先...
回復

畫面好掂喎
回復

pepsiman 發表於 2018-7-17 21:27
上次嚟家訪仲諗住用「美中不足」做主題,睇嚟要轉做「十全十美」先得喇...

搵日再上嚟索吓毒先... ...

恭候百事兄大駕光臨
回復

係啲專業器材同軟件得啫 我都係付出咗啲眼淚水同瞓覺嘅時間啫
回復

wildmanhk 發表於 2018-7-17 21:42
係啲專業器材同軟件得啫 我都係付出咗啲眼淚水同瞓覺嘅時間啫  ...

都要有心機先得
回復

多謝Davidsky樓主 精品分享文章指引,先敢膽粗粗自己試下攪機

評分

查看全部評分

回復

恭喜恭喜 師兄有新玩具玩
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2018-7-17 23:37
恭喜恭喜 師兄有新玩具玩

多謝Kelvin兄
回復