新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12555|回復: 42

[喇叭] 皮半野嘅座地「小」喇叭

今日落中環有啲野搞,食完晏後忽然落狗屎,咁大雨都係走唔到,索性走上「烽日」避下雨,咁啱見到佢地有喇叭返貨,我就走去八下係咩黎.....
據主事人 Gary 所講,原來係Neat 嘅熱賣型號 IOTA - ALPHA 座地喇叭,仲要係經常斷貨,咁我當然未聽過啦,點都要叫佢地開箱我聽下。
開咗隻American Walnut 色,顔色就真係冇得彈,但係點解拎出黎咁細隻嘅!同我隻AV 後置比真係差唔多大,唔信你地自己睇下喇!
一場黎到,都聽下啦 ..... 又真係估佢唔到,用套LAB 12 去推,呢對咁鬼「的骰」嘅 「座地喇叭」,出黎嘅聲不單只正經,仲要好「正確」,聽古典又真又似,最勁係連Cello 接連嘅低音都難唔到佢,音場又闊,烽日阿Ray就話喇,再煲下同擺下位表現會更加好。
咁幾多錢先? 全英國製造,只賣 $14800,
真係啱曬地方唔大或放響房聽,唔怪得咁好賣!大家有時間真係要上去聽下喇!

http://neatacoustics.com/iota-alpha/

烽日音響 Fung Yat Audio
中環域多利皇后街3號源記國際大廈4字樓
Tel: 2556 9123

評分

查看全部評分

我都未聽過依對喇叭仔
回復

racewong 發表於 2018-7-19 01:36
我都未聽過依對喇叭仔

要聽下喇,唔錯呀
回復

Size 及價錢啱晒入門 brothers!  
回復

CKKeung 發表於 2018-7-19 08:27
Size 及價錢啱晒入門 brothers!

矛錯
回復

大細兩對現場感都好好
回復

Hungmo 發表於 2018-7-19 09:12
大細兩對現場感都好好

咁快聽過晒?
回復

呢對喇叭是我加拿大老友就住我預算推薦給我其中一對。網上找到英國dealer 有b stock, email問佢可否寄來香港,但冇回覆。之后入左另一對佢推薦喇叭Penaudio,后來知道Neat轉左代理,但我一直唔夠胆上去試聽,怕中左唔知點算(因我喜歡座地型號多d)。

https://www.hifi-forsale.co.uk/mobile/moreinfo.php?pid=44274

https://www.whathifi.com/neat/iota-alpha/review

回復

豬餅主對後置都大過很多師兄的前置,利害了豬版主
回復

rklpoon 發表於 2018-7-19 09:49
呢對喇叭是我加拿大老友就住我預算推薦給我其中一對。網上找到英國dealer 有b stock, email問佢可否寄來香 ...

Neat 以前是威達代理,沒有很多書仔推廣
回復

得閒就上去同呀Ric, Gary呃水吹嘛
回復

rklpoon 發表於 2018-7-19 09:49
呢對喇叭是我加拿大老友就住我預算推薦給我其中一對。網上找到英國dealer 有b stock, email問佢可否寄來香 ...

會長,呢兩對唔貴架
回復

hksarac 發表於 2018-7-19 09:56

你上去見過實物就會明,真係大唔過好多書架好多
回復

Hungmo 發表於 2018-7-19 10:35
得閒就上去同呀Ric, Gary呃水吹嘛

咁佢地又係幾好吹嘅

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2018-7-19 09:56

NEAT IOTA – ALPHA
Size (hxwxd):
45 (+spikes) x 20 x 16cm

KEF R300
Size (hxwxd):
38 x 21 x 34 cm
回復

上次去試 Xplorer , Alpha 連 display 都賣埋
回復

mic2mic 發表於 2018-7-19 12:41
上次去試 Xplorer , Alpha 連 display 都賣埋

可能發燒友會認為 Neat 吾算 Hi-End, 尤其以前和 Proac 擺埋ㄧ起 後者確係 較多 Sound bites.

小弟 覺得 Neat 聲音表現均匀企理, 容易擺放又係ㄧ大優點 , 在细空間發揮有着數㗎!
回復

mic2mic 發表於 2018-7-19 12:41

依個系列真係好好賣, 有得聽就快D上去試下啱躁啱自己口味啦
回復

haha12 發表於 2018-7-19 13:09
可能發燒友會認為 Neat 吾算 Hi-End, 尤其以前和 Proac 擺埋ㄧ起 後者確係 較多 Sound bites.

小弟 覺得 ...

Neat的聲音, 比Proac更易甩箱
回復

bigpun1975 發表於 2018-7-19 11:04
會長,呢兩對唔貴架

緣慳一面,Neat Iota Alpha舊代理威達冇入貨?Penaudio, Neat 及GoldenEar均是加拿大好友推薦,合併amp就Trigon, Goldmund/Job, 重有Audio Exklusiv),當初諗住英國平一截b stock Neat Iota Alpha肯送香港,冇試都会入貨,之後遇上Penaudio Charisma貨尾清貨平售,上代理聽完即磅,買入最後一對oak色,用部友人贈送cheap cheap Marantz PM6003,木耳覺得不錯(原因係喇叭好声?).....
回復