新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4783|回復: 11

[CAS] 經WiFi串流會有Noise嗎?

見近排好多師兄都買左Audiophile grade switch,想問如果我部Renderer 可以經WiFi讀取NAS嘅Files,重有冇需要買switch?
另外NAS自己又有冇需要做一啲減Noise嘅裝備例如LPS?
有NOISE都不是WIFI问题。
回復

WiFi是以電磁波形式傳送,而電磁波干擾(EMI)是其中一種電噪(electrical noise)的來源。你的Renderer以WiFi接收訊號,想無noise都難了。
回復

我個人覺得網絡覆蓋得好完全冇問題,反而網絡上嘅問題少得多,我用緊樹苺派3B+行5G都唔知幾穩定又好好聲,乜noise都冇不特止,分析力超高背景又超靜!
回復

kankan821 發表於 2018-7-21 13:08
我個人覺得網絡覆蓋得好完全冇問題,反而網絡上嘅問題少得多,我用緊樹苺派3B+行5G都唔知幾穩定又好好聲, ...

靜, 可以更靜。

玩得越耐hifi, 會發覺(背噪)係要終生學習。
回復

Wifi傳輸只係比你聽歌, 但質素還未達到一般發燒友要求。

建議你買番個switch, 玩番Lan cable會正路D
回復

當然係靜無止境,天外有天的 ..
但我連個Switch都已逐埋出境外囉喎
回復

kankan821 發表於 2018-7-21 13:08
我個人覺得網絡覆蓋得好完全冇問題,反而網絡上嘅問題少得多,我用緊樹苺派3B+行5G都唔知幾穩定又好好聲, ...

話時話,樹莓批又真係幾好……食

言歸正傳,樹莓批都受不少CAS發燒友歡迎就真。
回復

不只係好,根本就係音響史上最超值又好好聲嘅訊源!
回復

kankan821 發表於 2018-7-21 15:14
不只係好,根本就係音響史上最超值又好好聲嘅訊源!

咁大力推介?

我都未試過添
回復

鎗王你唔試就老襯啦,唔好掛住成日試啲貴嘢啦
回復

kankan821 發表於 2018-7-21 15:34
鎗王你唔試就老襯啦,唔好掛住成日試啲貴嘢啦

未有時間試丫嘛
回復