新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6702|回復: 19

[CAS] 第一次玩LAN ISOLATOR - PINKFAUN

前兩天有代理老友搵我, 問我依家係咪玩緊CAS, 我話係, 係比CAS玩緊. 因為好多補品要買...

佢就打蛇隨棍上咁話唔差在買埋這個LAN ISOLATION, 佢話佢班朋友個個試完都要買多個返屋企, 叫我試試喎.

我見依粒野又唔係太大粒, 咪試下囉.

拎到返屋企, 我先講一講我依家套CAS.

好簡單, 一部NAS 918+, MSB RENDERER. 兩者經一條LAN CABLE接到ROUTER. 之前本來有個FIBER BOXII, 不過比朋友搶左, 仲未還. , 所以我打算將這LAN ISOLATOR放在ROUTER -> MSB果條LAN CABLE位置.

先聽一次MUSICA NUDA, 之後再加上這LAN ISOLATOR放喺ROUTER果邊聽多次.

WhatsApp Image 2018-08-02 at 12.25.36.jpeg

EEE....聽感上好似條LAN線升級左喎, 微動態強左, 背景寧靜左.

再試多首小鄧隻日本演唱會,

WhatsApp Image 2018-08-02 at 12.27.25.jpeg

聽演唱會最容易聽得出依類產品有無CUT到超高頻. 結果空氣感仲強左少少, 包圍感都好左. 亦可以空氣感好左, 在音場的深度亦得到輕微既改善.

當然, 你地睇到我既COMMENT, 大都係好左少少, 但加加埋埋就不得了. 基本上插左上去後係甩唔番出黎.

當我知道依粒LAN ISOLATOR只係賣$1900. 我當然唔甩番出黎啦, 比錢了事. 哈哈.

代理: LOWTHER CHINA
電話: 3111 3482
價錢: $1900

評分

查看全部評分

等你同 fibre box II 比較下先
回復

PhantomGTR 發表於 2018-8-2 12:33
等你同 fibre box II 比較下先

都唔同野
回復

坊間好多這些產品 ,加落去可能好聲D  , 但吾加又好聲的話, 就可能代表自己套器材已有一定水準 !
回復

超級英雄 發表於 2018-8-2 15:15
坊間好多這些產品 ,加落去可能好聲D  , 但吾加又好聲的話, 就可能代表自己套器材已有一定水準 ! ...

我套CAS仲有好大進步空間呢
回復

racewong 發表於 2018-8-2 16:10
我套CAS仲有好大進步空間呢

回復

槍版不同方式两件嘢但功能是殊途同歸!
这星期六史蛇同Edison要PK光隔,您將LAN ISOLATOR - PINKFAUN一齐交他们試不就知件嘢有几多料了。
我想好多師兄都想知的!  
回復

appe 發表於 2018-8-2 18:39
槍版不同方式两件嘢但功能是殊途同歸!
这星期六史蛇同Edison要PK光隔,您將LAN ISOLATOR - PINKFAUN一齐交 ...

都可以喎, 等我搵史Sir先
回復

其實wifi 串流,會唔會更好呢?
回復

Samuelt 發表於 2018-8-2 19:36

Wifi 串流或玩襯 CAS , 终有不少補品令你無止境去追求……
回復

$1900 只係買到一舊膠LAN 頭隔離器

好似D開箱文話齋,性格比, 低

比呢個價起馬有金屬頭掛?
回復

Samuelt 發表於 2018-8-2 19:36

今時今日梗係WiFi串流實際得多啦,冇晒Lan嘅各種煩惱,亦係大勢所趨嘅玩法,搞好個穩定嘅網絡就搞掂!
回復

kankan821 發表於 2018-8-3 11:32
今時今日梗係WiFi串流實際得多啦,冇晒Lan嘅各種煩惱,亦係大勢所趨嘅玩法,搞好個穩定嘅網絡就搞掂! ...

贊同,小弟新入手Auralic Aries G2都唔會再接Lan線,比較過真係wifi較好聲。
回復

Samuelt 發表於 2018-8-3 16:08
贊同,小弟新入手Auralic Aries G2都唔會再接Lan線,比較過真係wifi較好聲。

我以前都同lan線死硬派一樣想法 ..但自從搞好個網絡,跟住用部有質素嘅無線播放器再深入聽真無線嘅音質,我發現有線真係比下去,我唔係講緊笑話!
回復

Midnighteye 發表於 2018-8-2 23:09
$1900 只係買到一舊膠LAN 頭隔離器

好似D開箱文話齋,性格比, 低

The effective value varies from person to person. One thinks $1900 is only a very little amount when others consider that $1900 for a plastice toy is unacceptable. So, the actual value depends very differently.
回復

CAS真係好鬼多野。當你攪完一大堆,再upgrade gear時,又要check過晒那堆野,邊d要留低。

CAS真係幾過癮, 由衰聲到靚聲有很大距離,即係有很多驚喜時刻。
回復

不過話需如此,我依然會用Cat8線,喺moden,router ,NAS,電源等依然會各自落地盒 ..
回復

kankan821 發表於 2018-8-3 18:31
不過話需如此,我依然會用Cat8線,喺moden,router ,NAS,電源等依然會各自落地盒 .. ...

咁多地盒?
回復

梗係啦位位有工開 ...仲有各自各騎線性牛㖭
回復

kankan821 發表於 2018-8-3 22:29
梗係啦位位有工開 ...仲有各自各騎線性牛㖭

諗起都頭痛
回復