新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6425|回復: 27

[官方活動] [花絮及討論區] 天朗Kensington GR + AIRTIGHT ATM-1S

歡迎大家在此討論分享

上星期剛完結的天朗Kensington GR + AIRTIGHT ATM-1S試聽會完滿結束. 等我鎗王先分享左相片比你地睇下先啦.

當日示範器材:

二嫂K-1 SACDP

J.SIKORA INITIAL LINE黑膠盤+AIRTIGHT PC7唱頭

AIRTIGHT ATC-5 前級連MM PHONO
AIRTIGHT ATH-3 升壓牛

AIRTIGHT ATM-1S 合併後級.

天朗Kensington GR

開場白都係由我鎗王開始,

之後就到GURU ACOUSTIC代表ALAN出黎介紹一下今次示範器材

ALAN之後就到大昌行代表STEVEN為大家講解二嫂與天朗的小故事.

而GURU ACOUSTIC另一代表CM就負責介紹好多靚錄音又好聽的曲目比大家欣賞.

而今次兩場EVENT, GURU ACOUSTIC與大昌都分別送出好多禮品比到場的HIENDY會員. 超正呀. 基本上係人人有份.

DSC_5345.JPG DSC_5386.JPG DSC_5389.JPG DSC_5390.JPG DSC_5393.JPG

最後最後, 當然唔少得大合照啦.

DSC_5395.JPG DSC_5347.JPG

要再次多謝大昌行與GURU ACOUSTIC.

評分

查看全部評分

請問Kensington GR 乜價位呢
回復

一入去見間 房係L型, 諗住音場會很怪. 開聲後又覺得很好, 成個舞台係前面.

感覺這對喇叭直白, 播CD, SACD 黑膠都發揮倒它們的聲音特質. 就算播CD也不很不錯~ 我最喜歡是Airtight 25 anniversary 那黑膠.

喇叭不算很高, 但音場的範圍填滿了整個前方, 包括左右的上方. 天地豪情的mid bass鼓聲很有氣勢, 但未至於震到櫈及心臟也震動那種.

人聲感情不錯, 男聲的洪壯, 女聲嬌柔也能同時發揮得好. 我比較喜歡大聲一點. 不過因為我坐在後排, 或者太大聲前排的師兄會頂唔順.

這喇叭都幾平衡全面, 個人認為人聲比樂器類出色. 人聲很敦厚柔順. 樂器類, 個人喜歡樂器/交樂曲比較亮一點, 刺激點, 今日的體驗比較順耳. 不過這是個人喜嗜, 有些人會覺得太亮會刺耳, 這也是真的. 同時, 這也可能跟坐位有關, 通常要在皇帝位才感到那刺激感.

評分

查看全部評分

回復

derekauto 發表於 2018-8-4 18:59
請問Kensington GR 乜價位呢

定價 $118000

評分

查看全部評分

回復

今天 GURU set 套機和 Tannoy 吾係玩音色,係高密度、好動態、分析力好、有場面...air-tight 36w x 2 入門後級的控制力真係估佢唔到...讚!

評分

查看全部評分

回復

只有一點補充:如果聲音可以再活潑一點就無得頂...讃!
回復

cchome 發表於 2018-8-4 20:24
只有一點補充:如果聲音可以再活潑一點就無得頂...讃!

好多人都低估了atm1s.
回復

首先多謝hiendy 安排及Guru audio 的塲地,還有cm sir的 "有heart" 打碟。
此组合人声密度高,鼓擊低頻有板有眼。下潛再深些就very good.

評分

查看全部評分

回復

linger 發表於 2018-8-5 18:09
首先多謝hiendy 安排及Guru audio 的塲地,還有cm sir的 "有heart" 打碟。
此组合人声密度高,鼓擊低頻有板 ...

三十幾火既膽後咋。 有驚喜啦
回復

多謝hiendy及Guru人員的安排及提供舒適的聽音間,Tannoy及Eso代理的介紹,了解到guru的精益求精的hifi精神,包括擺位及配線,值得鼓掌。

當天不是坐在中間位,仍然聽到不錯的音場,因為大部分的樂曲我都未聽過,只能從第一首歌曲了解到整套音響的水準,是人聲位置適中,樂器還原度高,細節非常豐富。

後級雖然只有38W三極,在一個頗大的空間完全驅策到Kensington,沒有被爆棚樂曲及敲擊音樂難到。

喜歡聽人聲的發燒友一定會被吸引到。

評分

查看全部評分

回復

tarantino 發表於 2018-8-5 19:18
多謝hiendy及Guru人員的安排及提供舒適的聽音間,Tannoy及Eso代理的介紹,了解到guru的精益求精的hifi精神 ...

藝術成份成三四樓咁高隻人聲CD你有冇抽到先?
回復

bigpun1975 發表於 2018-8-5 19:23
藝術成份成三四樓咁高隻人聲CD你有冇抽到先?

可惜抽唔到隻三四層樓高的藝術人聲CD

只抽到一對喇叭線

評分

查看全部評分

回復

tarantino 發表於 2018-8-5 19:31

只抽到一對喇叭線

等你報告呀
回復

煲緊,先出開箱po
回復

tarantino 發表於 2018-8-5 19:31

只抽到一對喇叭線

真係整定係你,尾場臨時加料
回復

bigpun1975 發表於 2018-8-5 21:04
真係整定係你,尾場臨時加料

我都係咁諗

我原本頭場來,因有事改為尾場。

以為抽獎不是我,估唔到臨時加禮物就抽到。
回復

tarantino 發表於 2018-8-5 21:53
我都係咁諗

我原本頭場來,因有事改為尾場。

咪係囉 , 勁好運
回復

多謝 Hiendy 搞活動又有機會聽下不同组合,天朗保留傳統英國聲底,配合膽擴音機,人聲表現較為出色

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2018-8-6 09:05
多謝 Hiendy 搞活動又有機會聽下不同组合,天朗保留傳統英國聲底,配合膽擴音機,人聲表現較為出色 ...

多謝李生支持
回復

update左相片啦.
回復