新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17000|回復: 53

[附件] 發現新女神級fuse

在我家有不同類的 fuse佳麗,SR, 班馬,亞發1萬等,各有特式。本來已安定下來,但今天約了西門毒皇買配件時,卻得知會有新 fuse女神在音展推出,她是亞發1萬家族的新成員,2話不說我即偷運回家.... ,現在只是剛開聲不久,已令我我又驚又喜...?(to be continued)

評分

查看全部評分

Zero

我仲未有機會試呀
回復

racewong 發表於 2018-8-8 23:38
Zero

我仲未有機會試呀

我以俾錢做白老鼠買咗并在試, 無論將其放在Auralic G2的播放機或解碼各項表現都全面將10000同8000明顯拋離。 不知同B仔比又如何?
回復

FUSE上有FUSE座,有IEC插头,有PC,有排插,再有PC,墙插,入墙PC,电箱。这只是家里面啊。
回復

初步聽感:

我換fuse主要在 source部份。入zero前用 SR在 cas 的 LPS, alpha 10000在 Dac, 及 brimar fuse在 reclocker。它們特色是:

Sr:質感及動態強,但線條相對肥,但新SR blue 巳改善線條。

Alpha 10000:線條幼細順滑分析力強,有高貴感,但因順滑而令某些樂器特別小提琴質感減弱。

Brimar: 質感順滑tradeoff中較貼近 sr加全面 hifi原素提升。

這  IP zero:質感順滑tradeoff中較貼近 alpha10000, 但質感仍 ok+加全面 原素提升

Brimar 跟 zero的hifi原素 :頭2hr zero起碼巳跟 brimar平起平坐,之後就......?

評分

查看全部評分

回復

西毒尋日都毒鬼我,但我鍾情班馬,都係等佢班馬purple出,我相信會更上一層樓。

評分

查看全部評分

回復

fwyleung 發表於 2018-8-9 08:03
初步聽感:

我換fuse主要在 source部份。入zero前用 SR在 cas 的 LPS, alpha 10000在 Dac, 及 brimar fuse ...

俾師兄講到心郁郁
請問咩價位?
回復

orion27 發表於 2018-8-9 09:55
俾師兄講到心郁郁  
請問咩價位?

定價大概 $3,000
回復

唔知夾Amp 啱吾啱?
回復

咁同用班馬差唔多
回復

昨天我都有做白 老鼠 同N1Nelson攞左兩支返來。回家急不及代即換解碼先,现 服役是 B仔,一開聲
回復

昨天我都有做白老鼠同N1Nelson攞左兩支返來。
回家急不及代即換解碼先,现服役是 B仔,一開聲
回復

bigpun1975 發表於 2018-8-9 10:40
唔知夾Amp 啱吾啱?

應該 OK, 昨天短暫聆聽時發現 雖然線條幼細,但zero的動態,迅變及強弱對比相當強,聽 classical 超正
回復

昨天我都有做白 老鼠 同N1Nelson攞左兩支返來。回家急不及代即換解碼先,现服役是B仔。一開聲
回復

audioworld 發表於 2018-8-9 11:20
昨天我都有做白 老鼠 同N1Nelson攞左兩支返來。回家急不及代即換解碼先,现服役是B仔。一開聲 ...

唔見左D字?

可能字庫問題, 你試下其他字眼。
回復

再試試先
回復

感覺完全不同,空氣感非常強烈,分析力超強,人性感情好好,最重要是非常自然, 完全將錄音重現眼前。
小弟感覺好似用了Duelund 銀膜电容的味道
回復

每新出一粒fuse都比舊的好 這是非常好的事
又brimar/ ip4/ Sr blue 花多眼亂 換來換去換到死
但價錢越來越貴 現在都唔會再追上去 心已知足
買硬器材更好
回復

fwyleung 發表於 2018-8-9 11:17
應該 OK, 昨天短暫聆聽時發現 雖然線條幼細,但zero的動態,迅變及強弱對比相當強,聽 classical 超正{:5 ...

好彩Amp 用一粒啫
回復

今次我pk了, 換左咁多器材
回復