新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 38933|回復: 216

[CD播放機] 現在還需要CD機嗎? [分享討論]

CAS在十年前興起, 令到玩CD機的人越來越少. HMMM.....點解呢?

個個話CAS方便, 唔駛浪費地方擺位CD, LP. 全部SAVE晒入個NAS度, 更甚者直接上TIDAL, 幾百萬首歌任你聽, 經條LAN CABLE就攪掂晒.

的確, 有好多初燒玩家都問我一個相同的問題, 訊源方面, 應該玩SACDP? CDP? 或CAS?

我地先談談CAS的優點吧, 作為初燒玩家, 買完幾十萬器材喇叭, 已經元氣大傷. 如果要佢地一次過入番晒D靚錄音的CD, 咁真係好鬼肉赤.
話明係初燒玩家, 估計佢地家中CD不出二百隻吧. 仲有大多都是90年代的流行曲吧. 說來說去, 就是說初燒玩家家中軟件存量一定不多.
所有問我玩咩訊源的初燒玩家, 我大都建議先買部靚D既解碼, 再買部串流, 先享受一下音響為你帶來的樂趣吧.

串流可平可貴, 三四千蚊又有, 十幾萬既又有, 真係睇餸食飯. 玩CAS可以玩FILE, 又可以玩TIDAL. 安坐在皇帝位, 拿來IPAD選曲, 一邊選曲, 一邊還可以上HIENDY吹水.

當玩CAS玩多一段時間, 身邊一定有更多毒朋友家訪你, 或你自己身痕去家訪.
有日當你發現, 點解CDP / SACDP可以咁方便就出到咁靚既聲呢? 果時你就開始進入發燒中階, 燒CD軟件.

吓? CDP 或SACDP方便? 鎗王你係咪打錯字呀?!
咪住... 大家聽埋我講先啦. 我所指既方便係一部CDT + DAC都能夠出到靚聲. 反之CAS, 如果玩得專業, 由MODEM開始, ROUTER, SWITCH, MUSIC SEVER, FIBERBOX, DAC等等, 都要加入LPS. 玩緊CAS既你地, 你地睇睇你屋企有幾多LPS?!

我知好多玩家並不同意CD 靚聲過CAS. 但如果我只說, CD係最簡單可以出到靚聲既訊源, 這點大家都應該無異議吧.
大家睇番上兩段, 我之所以建議初燒玩家先買部靚D既解碼, 就係作為現階段的CDT投資計劃.
當你有部靚既DAC, 買多部CDT回家, 享受下買實體CD的樂趣. 這實在方便不過. 哈哈. 恭喜你, 你已成功進入發燒中階了. 不過依個中階段, 有好多LEVEL. 依家只係中階既LEVEL ONE吧.

好肋, 依家你屋企的組合已經擁有CDT , NAS, MUSIC SEVER, DAC吧. 這就開始燃燒吧.

當你享受完CD為你帶來的樂趣, 就一定會身痕, 想知道自己初初SETUP的CAS可以贏到依部CDT嗎? 哈哈, 古語有云, 玩音響千萬不要比較, 否則燒盡你銀包.
如果你發覺CDT的質感, 節奏感, 或其他HIFI元素都遠高於CAS, 咁你就大鑊啦. 以你現時發燒中階指數來說, 你只有兩個諗法:
1) 放棄CAS, 齋玩CD算數. 唔駛再煩於邊條LAN線出現問題? 邊個LPS仲可以再好D? UPGRADE部MUSIC SEVER / NAS??? 等等等...慢慢享受音樂。

2) 仍依覺得CAS無理由會輸比CD, 想盡辦法去令到你家中的CAS可以贏到部CDT. 哈哈...咁你就預左無了期成為HIENDY的粉絲吧.
現今CAS每周都有新產品推出. 電腦既野, 日新月異, 有排你玩. 哈哈.

講左咁耐, 我地返番個主題, 咁即係仲有無人玩CD? 我們還需要CD機嗎?

上文講左咁多野, 我其實係想帶出我的睇法, 就是我們仍需要一部優質的CD機。
每個發燒時期, 都有不同需要, 當你迷網於[何為好聲]的期間, 一部優既CD機可提供一個最正路的方向給你作為你地參考.

而發燒有一定年資的玩家, 像我一樣, 家中存放大量CD, 點會放棄呢。 入手一部優質CDT已經係必須品。

大家又點睇呢? 一齊分享下啦

評分

查看全部評分

我部 CD 機壊左足足半年都未搵到代替品, 今日嘅選擇少左好多, 想玩 CD 都唔係噤容易
回復

十分讚同版主之見解
回復

cd靚聲過cas啦,cas就方便
回復

CAS方便, 但我都亨受手拿住張CD, 行埋部CD機放碟丶按鈕播碟丶攪下部機的過程。個人喜好而己。
回復

csm2003 發表於 2018-8-16 11:40

我都覺,因為玩CAS犯錯機會大,我都有一刻想過玩Tidal 就算
回復

cd靚聲過cas啦,cas就方便 x2
但我已經退燒
同埋個人環境和老闆,都係cas方便合用
回復

不能放棄 CDT
回復

其實我覺得係CD方便過CAS, 因為我無論聽CD/CAS/膠都係成隻碟重頭聽到尾
CD一放落去㩒個play就40分鐘唔洗郁
CAS我有時有選擇困難證

到依家我幫套機較聲CD都係唯一reference
回復

商品帶動轉變吧。早可能10年,想找個聽到吸引買的 streamer 十分難,現在是吸引的選擇有數個可以選。

另外是音樂的來源,現在 streaming 也多了,穩了,大如 Apple 也有發展。

但一日有 cd 在手,就多少不想放棄台 cdp, 不放棄 cdp 就不放棄聽 CD, 那就會感到 CD 還是聲比較好,那又不放棄買 CD.....

只有當碟山咁高,比家人問候或到搬家,那先會比較可能想賣了 CD, 賣了 CDP。。。。

評分

查看全部評分

回復

我部CD都賣左成年 轉玩CAS 外置 HDD+CD Room rip碟 全套加LPS  無NAS
感覺好過CD及方便左
回復

csm2003 發表於 2018-8-16 11:40

cd靚聲過cas啦,cas就方便 X 2
回復

我都支持CDT齋盤,所以近期加多部CD/SACD轉盤

評分

查看全部評分

回復

由于大部分CD已经遗失,只有一部CDT做吓样。CAS方面,不打算任何投资了。在音乐海洋里,CAS根本无力。还不如听CD直接。基本上TIDAL与其它音乐网站搅掂。STREAMER是唯一有兴趣的东西。

回復

個人覺得 c a s  其實和當年 由卡式帶,黑膠 開始轉聽cd嘅情況差唔多, 等同現在 始終覺得 喺相同嘅價值下面 黑膠會比cd好, cd亦會比cas 好.
回復

兄弟認識許多古典音樂愛好者,珍藏CD超過3,000張,自己祇有1,000張,實在汗顔。惟一可自我安慰的是這些幾乎全為演錄最佳的絕版碟。
回復

認同版主的見解,我剛剛set左套兩聲道系統,都係先入手CD機
CAS 就好似bigpun師兄話齋比較多地方可以犯錯,我有成幾百隻CD,rip都rip死我
回復

smalltiger 發表於 2018-8-16 12:45
我都支持CDT齋盤,所以近期加多部CD/SACD轉盤

嘩, 小虎咁重手?
回復

t1174 發表於 2018-8-16 12:10
商品帶動轉變吧。早可能10年,想找個聽到吸引買的 streamer 十分難,現在是吸引的選擇有數個可以選。

另外 ...

问题是唱片公司放弃了CD或者任何实体媒介。没有销售保证的都不做碟。
回復

其實我認識既Hiendy網友, 很多還是覺得數碼錄音的File一定比CD更靚聲
回復