新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8158|回復: 18

[前級] 2部前级怎選擇

現有组合,喇叭 PMC fact 8,  後级 Bryston 4B3,
想加前級 ,有以下2個選擇 ( 1) Gryphon Zena (2) Octave hp300se
各位師兄,請問那部值得考慮
其實BRYSTON夾膽後會有較好表現.

OCTAVE, ARC, ROGUE, NAGRA, 等等等......

至於最平最抵玩就係ROGUE RP-7, 因為我都用緊.
回復

不過HP300唔好買啦, 一係就直上HP500.

回復

你而家用緊乜嘢前級?

我都係 4B3 夾 Fact8。 打算入埋部 BP17-3一套嚟推,而家暫時用緊斯巴克 SC-6LS ,效果都唔錯,呢個組合夾胆機都應該容易有好表現

回復

小Ga 發表於 2018-8-19 09:56
你而家用緊乜嘢前級?

我都係 4B3 夾 Fact8。 打算入埋部 BP17-3一套嚟推,而家暫時用緊斯巴克 SC-6LS , ...

Bryston既精緒喺後級。。尤其係7B以上既Model.

我用ARC夾bryston聽左好多年, 最近才換入Rogue RP7前級。
回復

Fact 8 夾膽前應該錯不了
回復

你而家用緊乜嘢前級?

我都係 4B3 夾 Fact8。 打算入埋部 BP17-3一套嚟推,而家暫時用緊斯巴克 SC-6LS , ...

暫時用av amp marantz 8012 接驳
回復

bigpun1975 發表於 2018-8-19 11:10
Fact 8 夾膽前應該錯不了

師兄,如不耍胆前,Pass Labs 前级值不值得考慮?
回復

sevenseal 發表於 2018-8-19 12:06

我覺得Fact 8 幾清,如果你想一套西裝緊係pass 啦,如果想好味D就考慮下膽前
回復

sevenseal 發表於 2018-8-19 12:06

我認識朋友都用Fact8 夾pass 前後,效果都幾好
回復

sevenseal 發表於 2018-8-19 12:02
暫時用av amp marantz 8012 接驳

師兄聽開咩歌多?
回復

陵rock 外,乜都聽
回復

乜連音樂喜好都同我咁似
回復

請注意Gryphon前級取向和後級較厚聲不一樣,以便其一套西裝的用家取得平衡
回復

多謝意見
我昨天去威達聽了Gryphon 最新部前级Zena,$80000, 也想考慮,元因未有乜人用及有review,令我無信心
回復

你而家用緊乜嘢前級?

我在網識了位師兄,他也是pmc 十Bryston, 也是想找前级,昨天一齊去聽過幾個牌子,Gryphon, Spectral, Octave...
回復

sevenseal 發表於 2018-8-19 19:01
我在網識了位師兄,他也是pmc 十Bryston, 也是想找前级,昨天一齊去聽過幾個牌子,Gryphon, Spectral, Oc ...

哈哈,齊齊搵前級

聽完呢幾隻牌子後有咩感想呢?
回復

Gryphon$ 80000 , Octave $46000, Spectral $75000 ( without remote control ) $ 132000 ,
你看完有乜睇法
回復

sevenseal 發表於 2018-8-19 21:13
Gryphon$ 80000 , Octave $46000, Spectral $75000 ( without remote control ) $ 132000 ,
你看完有乜睇法 ...

咁我選Octave

評分

查看全部評分

回復