新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4502|回復: 2

[官方測試報告] 滄海遺珠- Zu Cable Event mkII Ethernet Cable.

Zu Cable, 一直都係美國線材的中流底柱, 佢的線材特性以自然,幼細又不失動態為主。

一直以來我都未有機會測試Zu Cable, 只有在膽王Showroom及名錄音師Terence Lai 家中品嘗Zu Cable的魅力。

昨天我上左膽王度, 諗住為部Rogue RP-7換下膽仔, 點知唔小心比我見到佢個線材櫃有條Event mkII Ethernet cable 放左喺度。

大家如有睇依家比我發現開我既報告, 都記得我套MSB由CDT去Dac, 係使用MSB既ProI2S, 而ProI2S就係使用Ethernet Cable 作連接。

依家比我發現條Event mkII 放喺櫃內, 我二話不說就借左回家測試。 順便睇下Zu Cable點解會Set到依條Event mkII咁既價錢。($5500 1米)

包裝就無咩特別, 都係一貫美國線廠既Pizza box Packing.

WhatsApp Image 2018-09-12 at 10.50.20.jpeg WhatsApp Image 2018-09-12 at 10.50.20(4).jpeg

而線身偏幼, 柔軟。 插頭都係使用Telegartner.

WhatsApp Image 2018-09-12 at 10.50.20(2).jpeg WhatsApp Image 2018-09-12 at 10.50.20(3).jpeg WhatsApp Image 2018-09-12 at 10.50.20(1).jpeg

至於條Event mkII既線芯技術, 你地自己睇下面幅圖啦。

當條Event2 Ethernet cable插入MSB後, 聽番我最近最多用來試音, 麟伯既(銀河歲月)。
點解鎗王試音會用依隻CD?
因為依張碟無論係CD, 或黑膠, 都擁有太多太多細節, 真係睇你套機出到幾多。 我每次使用不同器材與線材, 聽番依張大碟, 每次都有很多不同的地方可以比我發現。 麟伯的聲音, 痄為香港人都應該比自己老豆把聲更加熟悉。 加上這張大碟的係喺Slovak Radio Concert Hall現場錄製, 一大隊管絃樂手作為配樂。 可想而知, 細節真係多到你每日聽一次都可能會有新發現。

WhatsApp Image 2018-09-12 at 10.56.19.jpeg

而今次測試依條Event mkII, 其驚喜比我預期還要高很多。   ZU CABLE一向既線材都係抵玩又靚聲, 性格就偏向理性. 不過依條EVENT MKII ETHERNET CABLE比我一份高貴既聽感. 我之前喺好多報告都講過我既高貴感係超黑既背境, 線材實淨, 高頻亮麗.  而這條EVENT MKII就偏偏做到晒我所講既要求.

依家條線在分析力上, 佢唔似Stealth既顯微鏡式高清, 又唔會好似雙皇冠咁有力咁重味。 EVENT mkII給我的第一印像係低底噪, , 高低伸延極佳。而音場深度最為令我驚喜, 用左Event mkII後, 深度起碼再穿牆多兩尺。 分隔度身線條都實淨左。 但又唔會講太Hifi, 一切來得自然平順。  我平時好憎寫D咩嘆世界, 無音染等等型容詞, 但這條Event mkII給我的感覺就是無音染下, 可以表現出耐聽,全頻極之線性。

如果硬要我用詞形容Event mkII, 我會話佢會令你的CAS系統更人性化, 佢唔會專登在中/中低頻加厚. 令到中頻肉地微凸. 但你不唔駛擔心佢既低頻好薄喎. 佢既低頻都係一貫美國頂級線材風格. 中低有力, 但不肥厚. 下潛力佳.

總結我今次試完ZU AUDIO依條EVENT MKII ETHERNET CABLE, 可唯對這品牌引起極大興趣. 等我過兩日又借多D EVENT 系列既IC , PC回家試試先.

價錢: $5500 1M, $6800 1.5M
代理: 膽王音響

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... d=121326&extra=

評分

查看全部評分

完全認同鎗王的評論,因此一早已用在我的SACD錄音和母帶處理系統上了。
本人專業推薦!!

Terence Lai
回復

fishfish 發表於 2018-9-13 11:43
完全認同鎗王的評論,因此一早已用在我的SACD錄音和母帶處理系統上了。
本人專業推薦!!

你先係毒王。。。
回復