新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26981|回復: 107

[喇叭] 100呎空間喇叭選擇

好來冇出post請教各師兄推介喇叭
小弟想找一對Fit 100呎空間的喇叭, 心中有一兩隻心水, 但心思思想睇睇有咩其他選擇
空間長: 450cm  闊: 235cm
Prefer: 中小型座地(大座地食唔掂) / 大書架(如 Spendor Classic 100), 不考慮小書架(如3/5a)
音樂: 咩類型都聽除古典, 古典小聽
喇叭取向: 中性, 冇咩音染, 全面, 強定位層次立體感
易不易推冇所謂, 新款中古喇叭都可
筆直: 5萬(努力儲錢中)
認真求推介
Wilson audio D 舊 watt 仔2手?
回復

Dynaudio Special Forty 40週年-最佳的經典紀念喇叭
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=105129
回復

回復

t1174 發表於 2018-9-7 10:11

Watt 仔 會唔會食唔曬
回復

Ching, 見到你signature 寫ys audio

我用緊 YS Audio The Real 合拼機推德國Odeon Midas 喇叭,喇叭離牆差唔多3呎,喇叭之間有7呎,距離皇帝位大約7呎,係我百二呎空間聽大型交響樂完全無問題 我都鍾意中性, 有定位層次感既聽感,呢對喇叭都卑到我,而且依對喇叭應該啱你射程內
回復

LanLan 發表於 2018-9-7 11:28

我用緊 YS Audio The Real 合拼機推德國Odeon Midas 喇叭,喇叭離牆差 ...

但係樓主只有一百呎空間
回復

Trueno184 發表於 2018-9-7 11:30
但係樓主只有一百呎空間

其實我的空間都係100呎~110呎鬆d,都係卑樓主參考下

評分

查看全部評分

回復

Spendor啲聲都好好聽, 而且你都鍾意, 就佢啦.
回復

LanLan 發表於 2018-9-7 11:36
其實我的空間都係100呎~110呎鬆d,都係卑樓主參考下

回復

但Spendor呢類箱震喇叭, 要夠地方呼吸才好聽
回復

t1174 發表於 2018-9-7 10:11

呢隻正, 但我度食不下
回復

bigpun1975 發表於 2018-9-7 10:46
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=118358

請問邊度有得試聽
回復

LanLan 發表於 2018-9-7 11:28

我用緊 YS Audio The Real 合拼機推德國Odeon Midas 喇叭,喇叭離牆差 ...

謝謝你推介, 我去代理度聽聽先
回復

banjo 發表於 2018-9-7 11:55
Spendor啲聲都好好聽, 而且你都鍾意, 就佢啦.

知不知SP100R2 同 Classic 100 有咩分別?
回復

如果自由擺位
試聽下Scansonic HD MB2.5
應該一半筆直都唔洗

"強定位層次立體感" 個人覺得主要係喇叭有無擺啱位關係大D...
回復

raykkc 發表於 2018-9-7 12:17
但Spendor呢類箱震喇叭, 要夠地方呼吸才好聽

這就是我最concern的地方, 所以才起這主題, fit 100呎空間用
回復

Hungmo 發表於 2018-9-7 12:34
如果自由擺位
試聽下Scansonic HD MB2.5
應該一半筆直都唔洗

同意Hungmo 兄, 擺位的確佔好重比例
只見每隻牌子的喇叭有其強項弱項, 如有些強項播人聲, 而我想找隻其強項係定位層次
回復

BlueAuraV30 發表於 2018-9-7 12:27
請問邊度有得試聽

中環萬宜商場-凌智
旺角添置-sound master

評分

查看全部評分

回復

BlueAuraV30 發表於 2018-9-7 12:30
謝謝你推介, 我去代理度聽聽先

Odeon 香港代理係HiFi Gear,我買個陣時對demo Midas 啱啱煲好,而家應該開曬聲

評分

查看全部評分

回復