新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8524|回復: 19

[官方測試報告] XTZ 首款横置超低音 CINEMA SUB2X12 - 速評

其實我豬賓今次到廣州音展的其中一個重要任務,就是測試一下 XTZ 最新推出的超低音Cinema SUB2X12;
自上次我提供了SUB2X12 即將推出的資訊之後,一眾玩家已經趨之若鶩,要求我們作深入了解,職是之故,我便親身到廣州作第一手報導,順帶作一個簡單的測試。

SUB2X12 之所以受高度重視,正因為她是市場上罕有的窄身而且是打橫放置的超低音,長1米,濶45cm, 深30cm, 即深度剛好一呎,看看圖片,只比我的手掌長了少許,而且背面插線位是向內凹入,所以可以貼牆擺放。

SUB2X12 為密封式超低音,搭載兩個12吋長衝程單元,功率模組用上XTZ 與 ICE power 合作研發的全新後級輸出組件,輸出Power 可達至1000W; 雖然只得12吋單元,但係下潛力仍可達17週。

相位有0 及 180 兩段可調,另外有Gain 及三組 EQ 可分別調控;輸入有平衡XLR 和 RCA 可選,另可選配原裝膠腳或M6 金屬腳釘,全隻超低音重量也不低,達48公斤。

測試就在廣州東方賓館其中一個房間,大約一佰呎,除了一隻SUB2X12之外,其餘都用上XTZ Cinema 系列喇叭。
代理首先試一套印度歌舞片,片中配樂節奏強勁,好適合測試超低音;
一開首只是一些輕快的音樂,在SUB2X12襯托之下,中高音顯得更加耐聽,高頻也沒有因為超低音的架入而被搶去風頭,Cinema 系列環繞喇叭也居功不少;
再落黎到男主角出場,襯底音樂開始越演越烈,超低音也開始全力猛攻!
我感覺SUB2X12 收放頗快,節奏感亦強,餘韻亦動聽,收得亦不會太乾,所以很適合在重演音樂方面,另外片中的印度大鼓來得量大且深潛,SUB2X12 亦能輕易應付,而且在小房間裏也沒有產生任何諧振和共鳴,的確令我留下深刻印象。

再試13 Hours - 班加西無名英雄,有睇過的朋友都知道本片爆炸及槍戰場面極多,SUB2X12 在演譯上採取一個自然而平衡之手法,槍炮聲速度和質量予以保留,低頻量亦都恰到好處,應有則有,絕不嘩眾取寵,誇大效果,
雙12吋單元應付任何場面也輕鬆自如,無論配樂和爆破也得心應手。

最後,亦都是大家最關心的售價問題,廠方公佈為18500人民幣;
個人認為,以表現來說,絕對對得起身價,而且是市場上極罕有窄身雙單元超低音,對於一些希望玩雙超低音而又不想佔用太多地方的朋友,SUB2X12 會是一個很好的選擇。
由於廠方是直銷關係,如果大家有興趣的話可以pm我取個聯絡方法,一般三數天就可以送到府上。

評分

查看全部評分

咁薄,收埋喺AV柜後邊都得!
回復

ballgor 發表於 2018-9-18 21:44
咁薄,收埋喺AV柜後邊都得!

會唔會震到個碟盤讀唔到訊號架...
回復

我對佢隻中置都好有興趣喎,有冇得分享埋
回復

bigair 發表於 2018-9-19 07:59

前面三隻都好正喎,高頻滑溜,中頻有肉地,夠爆之餘又聽得好舒服
回復

bigair 發表於 2018-9-19 07:59

睇嚟大氣哥想搞個XTZ Showroom喎...
回復

pepsiman 發表於 2018-9-19 06:19
會唔會震到個碟盤讀唔到訊號架...

有道理,向牆會唔好啲?咁薄,要好好利用⋯⋯
回復

ballgor 發表於 2018-9-19 09:08

side fire 囉
回復

ballgor 發表於 2018-9-19 09:08

要試過先知,唔知有無機會試到呢...
回復

pepsiman 發表於 2018-9-19 08:56
睇嚟大氣哥想搞個XTZ Showroom喎...

鬼叫佢d喇叭性價比高,價錢合理質數又唔差咩

唔好話我係寫手,純綷個人感覺
回復

bigpun1975 發表於 2018-9-19 08:16
前面三隻都好正喎,高頻滑溜,中頻有肉地,夠爆之餘又聽得好舒服

唔知咩價錢呢
回復

check check sin
回復

bigair 發表於 2018-9-19 11:48
鬼叫佢d喇叭性價比高,價錢合理質數又唔差咩

唔好話我係寫手,純綷個人感覺  ...

諗諗吓,我都有成6.1係XTZ喇叭...

評分

查看全部評分

回復

M8 Tower
Matt Black
約$28000 HKD/pair

M8 Center
Matt Black
約$11000 HKD
回復

bigpun1975 發表於 2018-9-19 21:44
M8 Tower
Matt Black
約$28000 HKD/pair

Thx 大賓
回復

回復

版主幾時有十仔開箱分享呀?
回復

DickLai 發表於 2018-10-15 10:50
版主幾時有十仔開箱分享呀?

你有冇興趣呀?
回復