新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5021|回復: 10

[合併擴音機] Onkyo 中置頻道無聲出

用了好幾年的Onkyo 616,突然發現中置頻道無聲出,check 過不是接駁,喇叭,或訊源問題,而且calibration 或 audessey setup 中置也無聲出。也試過reset部機,都係唔得。 各位高手有無其他建議?  
如果要整,值得整嗎?

謝謝!
如果試齊上述手段的話,買過部喇,化算過修理。
回復

真係買過部好過
回復

如果買過部平平地的,有無好介紹?
我知道我果部的Current 款是686,但是其實我用不了這麼多功能,亦不會安裝多個5.1喇叭。 Pioneer vsx531又會否太低階?onkyo 585又如何?有無其他好介紹? 最好二千幾,唔好過四千。有一個功能是很希望有的,就是關了機亦能通過HDMI訊號(似乎onkyo pioneer都得,其他唔知)

謝謝。
回復

我有部Denon4520 放緊(日本制造)有少少超你budget,可以pm我
回復

我覺得down grade就唔好嘞,如唔介意二手,買部高階一D既二手機仲好呢...
回復

如果買機就希望是新機了。其實我在家看戲很少看飛機大炮的,所以功率不大亦問題不大,而且亦不需要surround amp 有網絡功能。或者由得拒無中置,轉玩4.1?只不過前置挂得有點高,可能影響效果。Denon 550bt都好似OK喔,起碼新出一點。
回復

accudude 發表於 2018-9-24 13:13
如果買機就希望是新機了。其實我在家看戲很少看飛機大炮的,所以功率不大亦問題不大,而且亦不需要surround ...

既然目標已有,一於買件天龍5.1月餅返嚟賀中秋啦...
回復

買了天龍550,等收機。
回復

accudude 發表於 2018-9-25 16:56
買了天龍550,等收機。

駁好機再同會員分享吓部機既表現吖...
回復

部天龍用左幾日,覺得幾抵玩。
雖然比起主流機款或原來那部onkyo會少了很多花臣及細節調教,但勝在簡單易用,出來的效果似乎還比原來那部onkyo好一點點。以我對AV要求不高的情況下(主力Hifi),夠用了。
回復