新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9996|回復: 31

[分享] 如果將Hi-Fi比喻作「化妝品」

真實的聲音是「素顏」,當音響器材重播逐漸變得逼真的時候,發燒友可能會覺得「聲音變普通了」,或許,玩Hi-Fi就是為聲音「上妝」,有人喜歡花枝招展,有人只會淡妝輕抹,線材附件猶如「化妝品」,淡妝濃抹總相宜。

(續)

如果將Hi-Fi比喻作「化妝品」,那音樂重播就是上了妝的女人,不但包含了審美品味,也反映出化妝師的能力,有了技巧,不一樣的品味,同樣可以塑造出各種「美的的風格」,技藝高超的,往往可以妙手偶得,或許,不斷學習化妝品的特性,認真鍛練化妝的技術,才能真正抱得「美人」歸。

評分

查看全部評分

依家有幾多女人會素顏示人?同樣Hifi每間廠都會為自己昀啇品添加味精一樣。
回復

wildmanhk 發表於 2018-9-28 11:35
依家有幾多女人會素顏示人?同樣Hifi每間廠都會為自己昀啇品添加味精一樣。 ...

無味既線材, 用於前去後級, 比較好。

訊源去前級的線材, 我還是喜歡有味道的。

評分

查看全部評分

回復

唔化粧嘅女
回復

bigpun1975 發表於 2018-9-28 12:12
唔化粧嘅女

好似你行入電器舖買lcd電視一樣,有邊間廠會用標準色溫來show給客,一定係用「shop mode」,有咁光得咁光、有咁sharp得咁sharp、有咁冷調得咁冷調!唔係咁set、啪埋其他廠度就一定無人買!

又好似夜場女女唔個個托到36F又點會有客?!
回復

mahi 發表於 2018-9-28 12:35
好似你行入電器舖買lcd電視一樣,有邊間廠會用標準色溫來show給客,一定係用「shop mode」,有咁光得咁光 ...

洗左錢緊係要呢D啦,唔通食扒咩
回復

mahi 發表於 2018-9-28 12:35
好似你行入電器舖買lcd電視一樣,有邊間廠會用標準色溫來show給客,一定係用「shop mode」,有咁光得咁光 ...

AA又點可以托到F級?
回復

bigpun1975 發表於 2018-9-28 12:42
洗左錢緊係要呢D啦,唔通食扒咩

所以我只能食住家菜,唔係冇錢買HiFi
回復

現場->錄音->混音->重播,聲音去到商品化前已歷經磨難

要100%還原錄音以求盡量接近現場,還是以自己的理解在錄音上作美化和引伸

不止是發燒友,也是很多廠家的追求
回復

Sa683s 發表於 2018-9-28 12:58

住家菜有feel啲
回復

Sa683s 發表於 2018-9-28 12:58

妖、你D住家菜係鮑魚同韓牛喎
回復

ㄧ個樂團或ㄧ隊Band 在吾同場地表演會吾同聲, 觀衆坐第ㄧ排或第十排吾同聲, 現代録音器材跟幾十年前嘅亦吾同聲, 錄音師又會根據自己對歌手, 樂團, 樂章嘅理解去 setup 器材,  mix 出自己認為最貼近原本嘅音樂軟件。

其實每一環都係 sound transformation 會有損耗亦會添加, 所以化吾化粧未必重要, 聽歌聽得開心至緊要。

評分

查看全部評分

回復

从不喜欢化粧女。放大中间有损失可以接受。增加味精就是下等货。录音不等于可以呈现现场,但我要求HIFI可以呈现不同录音。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2018-9-28 15:00
从不喜欢化粧女。放大中间有损失可以接受。增加味精就是下等货。录音不等于可以呈现现场,但我要求HIFI可以 ...

完全同意。
回復

从不喜欢化粧女。放大中间有损失可以接受。增加味精就是下等货。录音不等于可以呈现现场,但我要求HIFI可以 ...

我都係從呢個方向去調較我既系統,不過有時聽到差的錄音真係想講粗口
回復

可惜現在好多好貴價的喇叭個妝都化得好濃!
回復

LanLan 發表於 2018-9-28 16:06
我都係從呢個方向去調較我既系統,不過有時聽到差的錄音真係想講粗口  ...

做人不能餐餐鱼翅,需要粉丝调节下。
回復

AS881 發表於 2018-9-28 16:45
可惜現在好多好貴價的喇叭個妝都化得好濃!

人家产品定位不相同。百货中百客呢。
回復

回復

玩了hifi已有好些日子,今年開始去味精化,嘗試盡量還原本身的錄音,可幸幾個月過去,還未覺音樂淡而無味,反而覺得更接近錄音所想呈現的音樂

評分

查看全部評分

回復