新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8760|回復: 25

[分享] 棄暗投明 . 加零壹

實施咗壹部到位政策多年,一直相安無事。
然而相安無事在音響業界係大忌
要推動經濟,小弟試試出一點奶力,節衣縮食,睇下有咩搞作。
兩年前,八掛睇下鎗王餅主個屏風同好會,
頂!比佢D文字性騷擾咗 ,過幾日就抬咗對黑屏返屋企囉!

評分

查看全部評分

軍臨天下.泰山壓頂
係要嚟形容對黑屏在我窩居的狀況而唔係當時的音效
玩咗幾個月,找到一點頭緒,屏風對空間要求真係無得偷雞
揾到個靚位但係太自私 ,唯有記錄在案

評分

查看全部評分

回復

之前用Devialet配合SAM在VIVID出來的低頻和聲效係我覺得這個價位最滿意的聲音
屏風在適當的位置所發出的聲音比這組合更細緻更闊大,充滿整個空間
唯獨是低頻的衝擊力未有咁好,於是⋯⋯

評分

查看全部評分

回復

回復之前簡潔壹部到位,繼續享受醉人音樂
一天,餅主吹雞話要去嚦兄聽聽點推爆對屏風,
咁幾大抆衫尾見識下啦

前輩嘅設備配搭、空間處理,都達到示範級數!
對主角米白色屏風更燃起我豬肉佬心中團火!

評分

查看全部評分

回復

屏風性騷擾.......我只可說句ME TOO
回復

又開箱係佢喇!係佢喇!
無咗黑屏嗰種壓迫感,光曬!
今次棄暗投明行動成功咗!
要對待呢對白屏,舊位就浪費咗佢,靚位又好自私!要作出適度嘅妥協,
唯有打飯廳主意⋯⋯清場!以後出街食!

如是者又玩過咗一年,啲靚低音由無煲到和之前有七成,睇怕又可以相安無事掛!

評分

查看全部評分

回復

正所謂:
壹朝天子壹朝臣
那個屎忽唔會痕
好聽咪推動經濟囉!
啲師兄又毒下,我夠知G系係咩境界啦,有水有地先得㗎!
為咗追求餘下嗰三成,我耳邊響起一些來自遠方的聲音
⋯⋯⋯⋯無錢換喇叭,加隻超低啦⋯⋯⋯⋯笨

超低⋯⋯回歸前玩過一次,AC3年代,在於我嚟講目的似係震動左右隔離屋,
毫無品味可言!咁現在玩2.1又是否咁乞人憎?

評分

查看全部評分

回復

sub.jpg master.jpg
打手時間:
多得有Devialet電腦分頻點setting,將主聲道50Hz以下cut掉才交比屏風,等她無咁吃力,50Hz以下pre-out交比超低,兩者選1st order octive 我覺得銜接上已沒大問題。以上咁麻煩複雜嘅嘢我識條鍊咩!只係亂試試到好聽咪懶有型寫出嚟囉!如果各位想試真應該找相關專業人員協助。
說到這隻Ologe Twenty超低,點解要用佢?
比較薄身,無咁兇猛,自覺比較Hiend,好多其他玩法,不過我系統用唔到。
眼見高手前輩如李SIR都用佢,無奶油會中伏嘅!
呢兩個星期相處過後,的確在調整過程花咗好多時間,隻嘢百幾磅搬來搬去!當中要解決cancelation問題,用90度擺法就可以了,至於其他可以慢慢微調。
現階段已經幾滿意,聽大棚嘢唔使就住就住,炒埋一碟,亦唔覺Booming
可能就係人們所講隻低音速度夠快,我只用自己的 Phantom和之前SAMed Vivid 1.5憑舊記憶去作參考,因為我沒有同其他比較過,畢竟自己先知自己想要啲咩聲。總之今次系統加零壹已經達到預期效果。

據聞近日好多人患有屎忽哥爾摩症候群,痕癢難耐 !好似亞HiFi林雪又話換頭換級換喇叭咁,希望小弟可以繼續相安無事啦!
多謝各位

評分

查看全部評分

回復

篇文好輪好睇
回復

Dennis 發表於 2018-10-4 15:58
打手時間:
多得有Devialet電腦分頻點setting,將主聲道50Hz以下cut掉才交比屏風,等她無咁吃力,50Hz以下 ...

睇完我都好痕.我上星期差D狗衝左.好彩忍住!
回復

打手時間:
多得有Devialet電腦分頻點setting,將主聲道50Hz以下cut掉才交比屏風,等她無咁吃力,50Hz以下 ...

用Twenty真係可以救不少系统。但CHING个setting应可改善下。分频点高用100-200 fourth order,  低用100左右first/second order试试。Twenty上个phase必须夾好。另外两个EQ对房间缺点好有效。

回復

篇文寫得好生鬼,笑屎人
回復

嚦嚦 發表於 2018-10-4 17:09
篇文寫得好生鬼,笑屎人

又係你嗰度毒屎人喎
回復

正在改緊個分音,希望高頻再上一層樓
回復

打手時間:

2.1的確好玩, 不過如果2.2會更精彩
回復

racewong 發表於 2018-10-5 00:06
2.1的確好玩, 不過如果2.2會更精彩

人家可以放下2.1已经 啦。
回復

真係精彩,讚
回復

多謝各位大大
回復

好好睇

睇你幾時會玩埋前後級。 哈哈