新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thunder3988

[CAS] dcs rossini player、esoteric k1、金仔dp950+dc950的決擇

racewong 發表於 2018-10-9 12:16
但一般初燒玩家都有黑膠恐懼症。

大大片果D?要用D叫唱臂既黎播?我新手糸咪應該先玩下CD先呢 ?同埋sacd/CD既質素糸咪一定靚聲過rip出黎既檔案,同網上既最高質串流呢?
回復

haha12 發表於 2018-10-9 12:24
Thunder 兄

三十個應該係現在老顶呀, 上代肯定已跌價,吾知仲有冇貨尾。

收到
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 12:17
King sir,其實黑膠系咩嚟我都未知

我都話初手對黑膠有恐懼症啦. 正常喎.

先玩CD吧. 之後再研究下CAS, 最後先黑膠. 咁先係正路.

一開始就開黑膠, 我驚你會玩到好灰心.
回復

racewong 發表於 2018-10-9 13:15

先玩CD吧. 之後再研究下CAS, 最後先黑膠. 咁先係正路.

但觀乎樓換嘢频率,應不甘於行慢慢“正路”!

建議去亞洲揾明哥,集齊陀飛輪、Graham Elite、光悦甚麽甚麽頭,配個似樣D嘅phono amp, 連埋安装,一炮過相信六十皮左右。
回復

leoking 發表於 2018-10-9 15:30

你當年都一樣啦。
回復

買乜嘢都一樣。最後都會變成裝飾品。
回復

racewong 發表於 2018-10-9 13:15

只玩CD都夠,心多通常都冇好結果,小弟AV兩聲道一齊玩,表現都大打折扣

評分

查看全部評分

回復

thunder3988師兄, 您的每一次出貼都能得到坛上一众高手的誠心解釋同提供寶贵意见, 这也令我一齐受益良多。
我也讲一點意見給您参考; 以我對師兄的了解來讲, 因您自讲是用”電脑播放的玩固派” 也以播音樂檔案為主, 以前同现在是, 相信今后也應差不多是。因您喜愛的那些音樂檔那几大串流网站同黑膠基本是没有的, 反而大陸很多正版CD是有出版。(可考虑RIP成无损音樂檔)既然您收存的CD碟片并不多, 百份之九十几都是播音樂檔, 那么一部中价中性的sacd/cd player用作校声就够用有余了实不用投资太多在这项。除非您是XX就任性那就另当别论。
现在您要做的應是將子弹或原子弹直接射落解码度, 不管您是轉舵玩CD(可能性不大) 或是玩CAS或只用HI FI电脑播放,解碼才是訊源整部份的灵魂所在! 選定了您喜歡的” 灵魂之声” 之后訊源其他部份围绕她再行选配就客易同可少走弯路了。
您還是请各高手的師兄们介绍一部10万元级以上的解碼給您参考更实际。(因8万级的m1您完全没能接受)

評分

查看全部評分

回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 12:28
大大片果D?要用D叫唱臂既黎播?我新手糸咪應該先玩下CD先呢 ?同埋sacd/CD既質素糸咪一定靚聲 ...

愚見個 performance做得好為首要, 演譯欠佳就是天碟級數都吾襟聽。

然後就係録音大師能否將 音樂神粹成功記㡳, 這視乎錄音師對該種音樂嘅修為及對器材技術嘅掌握, 亦能解釋為什麼在stereo recording技術剛成形嘅 60年代可以天碟輩出。

數到最後才算到 軟件 format, 原理上LP, CD, SACD, HD file 都有點自家音色, 任何一方未必有絕對優勢, 但如果錄音師係有料之人, 高訉息量格式始終有點着數.

評分

查看全部評分

回復

appe 發表於 2018-10-9 16:48
thunder3988師兄, 您的每一次出貼都能得到坛上一众高手的誠心解釋同提供寶贵意见, 这也令我一齐受益良多。{ ...

非常感謝appe ching的指點和以往不厭其煩的教導小弟,小弟衷心的感激
回復

dekiller 發表於 2018-10-9 15:58
買乜嘢都一樣。最後都會變成裝飾品。

只得外表沒有內涵既装飾品,一定被我送走
回復

thunder3988師兄, 您的每一次出貼都能得到坛上一众高手的誠心解釋同提供寶贵意见, 这也令我一齐受益良多。{ ...

鎗版主不計,就我目前的認知裏,能得到haha ching,小虎哥,appe ching,king sir和李生的回覆和指點,是小弟的榮幸!
回復

兵貴神速,既然確定了方向和選對了目標,就馬上行動,學beyond果首歌~不再猶豫

評分

查看全部評分

回復

原本之前看中了wadax arcadia dac,但多心的我埋門一刻又放棄了
回復

leoking 發表於 2018-10-9 15:30

建議去亞洲揾明哥,集齊陀飛輪、Graham Elite、光悦甚麽甚 ...

King sir,小弟級數未及你10份1,什麼陀飛論、graham elite、光悦甚麼甚麼頭,系乜東東我仲未攪清楚
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 20:32
兵貴神速,既然確定了方向和選對了目標,就馬上行動,學beyond果首歌~不再猶豫 ...

恭喜師兄,令人羨慕!

評分

查看全部評分

回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 20:40
原本之前看中了wadax arcadia dac,但多心的我埋門一刻又放棄了

呢件是否舊旗艦?點解最後甩底?
印象中wadax舊旗艦已經非常好.CP值已經是好高的產品.
可以考慮Wadax上一代旗艦Trio
回復

Harwood 發表於 2018-10-9 23:22
呢件是否舊旗艦?點解最後甩底?
印象中wadax舊旗艦已經非常好.CP值已經是好高的產品.
可以考慮Wadax上一代 ...

Wadax arcadia dac是否舊旗艦我也不太清楚,只了解過價錢跟dcs rossini player差不多,放棄的原因是我當時又發現了dcs vivaldi dac和esoteric D1……
回復

thunder3988 發表於 2018-10-9 20:22
只得外表沒有內涵既装飾品,一定被我送走

问题是CD/SACD机你买回去后根本不会去用。
回復

Totally Agree !!
回復