新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10083|回復: 39

[電源處理器] 不可理喻的Bybee Quantum Conditioner

鎗王一向玩器材線材, 全部都要好靚仔先會入屋測試, 但眼見威馬最新推出既Bybee系列產品, Hiendy個個網友都大讚特讚, 令我這個八卦友都忍唔住問馬Sir拎左部迷你Bybee小電處返黎一試佢既威力。

威馬產品在價錢上一向克己, Hiendy網友都知道威馬產品性價比特高。 但最近既Bybee系列卻一反常態, 小小一個兩位電處仔, 叫價高達8800港元。 這真係令我好好奇依部電處有咩咁巴閉, 可以令馬Sir咁有信心set到依個價位。

到手既Bybee Quantum Conditioner只係一個長型金屬盒, 一面入電用 IEC插,另一邊就係兩個出電, 簡單不過。

IMG_20180911_105436-1190x1587.jpg IMG_20180911_105441-1587x1190.jpg IMG_20180911_105452-1587x1190.jpg IMG_20180911_105505-1587x1190.jpg

至於我最最好奇既係佢聲音上的表現點解咁得D會員歡心呢?

我一開始就將Shunyata個PS8拖板插入Bybee Quantum Conditioner, 而我套MSB Sign. CD Data & Analog Dac插晒入去PS8。

聽番我最近常聽既CD.

話時話, 部Bybee Quantum Conditioner既插頭又插得幾實淨喎。 不過由於我用開果條MPS天籟電線太粗身, 而部Bybee Quantum Conditioner又太輕, 攪到我要搵個Stillpoint既唱片再重重量去壓去佢。

上次我拎部bybee返屋企時, 威馬話佢已經將這Bybee Quantum Conditioner煲左幾日。 應該門開晒聲了。所以我一黎就拎左麟伯既銀河歲月出黎測試。

聽左兩首歌, 我忍唔住打比威馬, 究竟依個咁細既Bybee係咩構造? 點解可以靜得咁誇張? 當大棚絃樂一出聲又無任何壓縮?
講真我未玩過Bybee既Filter, 今次都係第一次玩, 佢既表現的確令我O咀, 所以先忍唔住問多次威馬。

點知個死佬話之前個post咪寫左囉。

隔直(DC Blocking)
斷地(Ground Loop Breaker)
濾波 + 三春
無相真龍「龍根」
落埋 WA 量子 fuse。

仲話有關Bybee既技術無咩透露。 妖, 咁即係有關技術性既野就無野好寫啦。

不過如上面個List黎睇, 依部細細部既Bybee Quantum Conditioner就真係用料十足, 連威馬條龍根都用上。 可想而知今次威馬真係放足料入去。

講番依個Bybee Quantum Conditioner既特性, 全頻來說我覺得佢無咩偏聲, 最強就係背境夠晒黑, 無壓縮。 堂音線條都明顯聽多左。 低頻收左少少線條, 但又唔會收到無晒餘韻。
如果以佢既表現, 放在其他外國品牌, 唔收番你兩三萬都唔收手。
依部Bybee Quantum Conditioner以價論聲, 我覺得係超晒值, 唔怪得Hiendy咁多網友都中晒Bybee毒了。

在此。建議威馬幫佢搵個靚靚外殼, 賣到海外為港人爭光。

不可理喻的Bybee Quantum Conditioner

評分

查看全部評分

馬sir,d野
回復

有埋dc bocking, 是否即係可以隔離dc電裡的直流電, 即係咡咡聲嗰種?
回復

哦,原來用左威馬條龍根
回復

威馬條龍根   正野黎架
回復

我同另外兩個朋友都用緊馬sir既隔離牛加bybee,好聲到不得了
回復

奉勸大家, 用呢隻嘢要小心
回復

AS881 發表於 2018-10-14 13:56
奉勸大家, 用呢隻嘢要小心

你都買到唔停手啦。 你唔係入左兩隻嗎?

回復

試完!正到不得了! 跟住訂!
到貨! 正! 借的未還, 不如加多埋自己隻玩雙飛!
於是, -插不能拔! 結論係-隻都不能少!
重未完! 再訂多隻! 借的重未捨得還, 3飛吧....
究竟....我要幾時先可以停?

答案係: 睇下自己個銀包幾時乾硬化咯

評分

查看全部評分

回復

我要還喇! 救命
人地重要留錢買機㗎
最衰我幾乎-牛-機,唔係我將牛upgrade晒Bybee,所有嘢插晒落去咁攪惦!
回復

AS881 發表於 2018-10-14 14:09
於是, -插不能拔! 結論係-隻 ...

你講到好似中左毒引一樣。。。

好慘唷
回復

AS881 兄中毒好深
我先買左最初出嘅三春老鼠尾
之後搬左部威馬電處出去加bybee
細節,場面,空氣感都好有效果
回復

sumchung 發表於 2018-10-13 19:04
有埋dc bocking, 是否即係可以隔離dc電裡的直流電, 即係咡咡聲嗰種?

係 AC 含嘅 DC,一般會引起牛震或牛叫(所有牛,唔止外置,包括器材裏面隻牛,特别係環牛),唔肯定係咪你形容嘅「咡咡」聲

就算牛冇感覺到震或冇聽到叫,都唔代表完全唔震唔叫,加左  DC blocking 係會令隻牛響更理想嘅狀態下工作
回復

出口唔搞啦!唔係未做過,只係太麻煩,以前俄羅斯、台灣、馬來西亞、越南、加拿大、意大利都有過 dealer,太多大小問題,專心做好本地市場好過
回復

racewong 發表於 2018-10-14 14:15

好慘唷

知我的會明白我甚少中毒!通常中, 只會—鑊就完事, 好少不停連環中!!!
平時成日聽到話什麼個人企在前面唱, 雖然我亦有講過,但今次的確有真實到可觸摸的感覺! 而且這次的提升,絕非囗味問題...而是真正的像真與自然。
能聽到人聲喉底聲已是基本動作! 能看到表情和喉底的movement才誇張! 有人會不喜歡太高的分析力,怕會削弱音樂的韻味, 變得尖與薄。但分析力這一詞原來是有另一深層次的, 高分析力能讓你"看"得到, 感受得到,並非只是單單"聽"的有幾多!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-10-14 14:15

好慘唷

入得Hiendy就係要預中毒啦!唔係入黎做咩
回復

AS881 發表於 2018-10-14 15:40
知我的會明白我甚少中毒!通常中, 只會—鑊就完事, 好少不停連環中!!!
平時成日聽到話什麼個人企在前面唱, ...

這個境界我只在7308屋企感受過。

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2018-10-14 14:53
係 AC 含嘅 DC,一般會引起牛震或牛叫(所有牛,唔止外置,包括器材裏面隻牛,特别係環牛),唔肯定係咪 ...

thx馬爺講解!
回復

回復

我之前都5春解毒鳥...
回復