新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7830|回復: 20

[解碼器] 我的DAC終點? Lampizator Golden Gate

前言:
我在半年前買了Lampizator Atlantic plus with volume control (下稱A+). 那時真的喜出望外,我完全想不到換DAC 會有如此驚人的影響. 之後, 我把很多補品也賣掉,因為補品對音色的影響是有的,但已不像以前那麼大了。這改變了我的信念:我現在相信器材決定論了。同一價錢,好既器材配搭差的配件,會好過差既器材配搭好既配件。

一直關注Lampizator,知的它的成名作應該是Big 7以及後續的Golden Gate(下稱GG) Lampizator是做膽DAC的, 坊間也有不少做膽Dac的, 但用倒300B或其他大膽(242, 101D, px4, 2a3, px25),我暫時只知道得佢. Atlantic plus可以換整流膽,但如果要玩以上不同的signal tube,就要Big 7/GG了. 用過Atlantic plus後,對他們很有信心,所以便想不如上GG. 前排歐元低,成為了upgrade的籍口.

我把Atlantic plus賣了,我買的價格是個好價格,所以很快便賣出,大家也高興。買家是一個DCS用家,downgrade到Atlantic plus,他依然滿意。

型號:
我訂的是Balanced version with volume control, Discrete R2R, auto switching PCM384&DSD256 or DSD512(extra). DSD512是加錢的,是另一塊board, 聲底也是不同的. 我想換機,除了想換膽,另一個原因就是想試這Dsd512 board.

因禍得福小插曲:
我的GG在廠時出現問題,用300B時產生hum. 廠家很慷慨,問我好唔好把整個power supply換上GG2/Pacific的power supply. 我問幾錢? 他們說: 免費. 我呆了,咁都得? 梗係好啦~ 我再追問, 那是膽那part power supply還是整個? 他們說: 整個. 今次真的因禍得福了! 如此, 這GG 的spec 跟 GG2 相差不遠了.

fr_613_size880.jpg fr_614_size880.jpg fr_616_size880.jpg fr_618_size1024.jpg fr_623_size1024.jpg fr_621_size1024.jpg

開箱:
等了一個月,GG終於到家. 剛到的時候,真的被它嚇一跳!原來個飛機箱咁鬼大!我最後沒有要基本的膽,經Lampizator訂KR242(來自Best300b.com), 還有之前A+ 時用的Takatsuki 274B. 我對膽沒什麼經驗, 純粹睇人分享推介. KR242不是部部Lampizator也能用,因為佢Gain特別大,所以如果能在廠測試好就最好了. 他們能夠調較個Gain.

部機拿上手非常重,同我的D-sonic後級差不多。配上膽後,外型其實我很滿意。尤其是加上膽後. 不過對比很多其他high end器材, 他們應該算係差的了吧. 大家又覺得如何? 我老婆就說佢同我個$2000 LPS睇落差不多…..

CAS路徑:
我是經Roon - > hqplayer upsampling的. 用的是4core 8 threads 的sonictransporter i7. HQplayer 用poly-sinc-xtr -2 可以行倒DSD512.

聽感: DSD256
對比A+, 用同一個hqplayer setting, GG實在是另一個水平. A+是十分抵玩的DAC,音色而言,GG跟A+是一樣的!  節奏感, 光輝感, 韻味, 空氣感, 甚至是音樂感,GG跟 A+是差不多的. 然而,GG擁有廣闊音場, 舒服自然的靜度以及超強的動態, GG是明顯地拋離A+了. 有趣的是低頻表現也很強, 彷彿換了後級。我老婆叫我關掉那subwoofer,其實我並沒有開呢。

我認為隨意聽的話,A+給我刺激的感覺,總會想試聽不同歌,但有時歌未完就想轉歌,或準備下一首歌去聽。GG卻真的可以讓人停下來了. 其舒服自然感非常難得。我經驗不多,但我只能說真的Amazing,我的DAC之路燒完了.

我之前寫過A+,我認為比較特別是那光輝感,令好多歌聽起來十分傳神,而且雖為膽DAC,但其動態與能量超越我的預期。

聽感: DSD512
我最初試聽DSD512感到不太習慣,水份少了!? 我想或許是個power supply要煲, 所以播了一個星期. 情況還是這樣. 我開始懷念我的A+ (當時我還未試DSD256). A+的節奏感與音樂感十分好,聲音有一種光輝的效果。現在只感到動態與靜度改善,但欠缺了那份光輝的潤澤.

後來我發現upsampling的setting對音色影響都唔細. 我最初我錯把所有野升去 48.1x512 而不是44.1X512.

經過一番調整後及煲機後,有進步。我開始明白為何那麼多Lampizator用家推介要加這DSD512 board. 這聲底跟R2R board很不同. DSD512比較乾淨, 直白, 那份光輝感少了, 少了一些重口味, 少了水份. 然而, 卻有比較清爽, 有些歌聽到那種沒尾音的沙聲/乾聲,但不是"噪"那種;聽古典及複雜的音樂是比DSD256board有優勢, 而且比較平衡. Stage比較在前方.(相對DSD256). 我相信DSD512應該比較像真, Dsd256那board是加了味的.(不過真係很有韻味)

DSD256那board的主音靠前, 真的在額前. 如果初次聽時,一聽就感覺得到。 DSD512則正常那個Stage. 我聽慣左靠前,拉後返最初有點不習慣。

缺點:
雖然播歌是Autoswitching,但如果轉用spdif的話,之前一定要在R2R播緊歌,Dsd512不能直跳到spdif, 因為佢冇Pcm的. 另外,GG個尺寸都幾大,成個hifi架佢由前坐到尾,如果後面冇位會比較麻煩。

另外,沒有現在最hit的I2S輸入, Lan(roon ready直入). Pacific DAC有lan, 不過唔知能否好過ultrarendu/sotm等Lan2usb 等NAA.

另外, 你不能自行拆機, 否則會失去Warranty. 對於想玩Tweak既師兄,會有點限制。

另外,玩得膽機,遲早又身痕換膽,所以可能實際成本會更高。

結結:
A+ 抵玩, 佢有GG的一些元素. 然而, 如果喜歡A+或GA,我相信升GG不會後悔. GG真的給我完美的感覺。能同時擁有兩種口味(重口味及直白)的解碼,仲要可以換膽,我認為這機玩味十足,應該唔會悶。值唔值,就要看同級/同價的DAC比較了. Lampizator佢地都幾Friendly及Easy Going. 加野既upgrade錢都唔係開天殺價, 價格又透明.(例如加個input好似係150歐).

後記:
膽味,給我的感覺是厚暖潤,點油膩,夢幻,尾音的感覺。聽過一些膽機有膽味,卻失去了音樂的其他元素,變了只聽主音。Lampizator能夠保持動態與分析力,而達到這種膽味,甚至做到沒什麼膽味。證明其實膽機真的未必有膽味,膽機不一定只適合聽某種音樂了。

我的系統是GG - D-sonic - 3.7i 屏風. 我願意投入最大資源到GG,因為DAC主宰了我整個系統的素質與質素,是我的系統的核心。其他部份盡可能以有限成本讓GG發揮出來便是.

回想當初打算玩Hifi的Budget, 現在Outbudget接近50%. 但我原來沒預期Hifi會對我生活影響那麼大, 成為了一個重要的興趣與享受, 這方便超越預期便不止於50%了. 我認為是物有所值的. 為了安慰自己,唯有努力搵食,慳D駛。另外,也會downgrade線材套現幫補一下吧~

會否考慮Pacific? 現在GG的價格及性能已拋離我其他Gear,spec接近最新的GG2了, DAC暫時應該過一段落。 未來可能換下膽,現在的膽還日新月異,應該會幾有趣的。 

未來或許會找個CDT,咁就可以玩埋CD,比較下CAS玩成如何.

評分

查看全部評分

Simplythere兄,
玩得 Lampizator, 就要預咗不能自拔!
朋友 GG2 换 Pacific 時小弟在場 : 一部熟透的 GG2 换上一部全新開箱的 Pacific 開聲,  全場毒友都不停的 "嘩嘩嘩" 咗成分䭚呢!
回復

師兄太座對部 Lampizator Golden Gate 有咩評語
回復

johnmo 發表於 2018-10-15 19:16
師兄太座對部 Lampizator Golden Gate 有咩評語

佢係怕D bass嘈倒鄰居
回復

CKKeung 發表於 2018-10-15 19:07
Simplythere兄,
玩得 Lampizator, 就要預咗不能自拔!
朋友 GG2 换 Pacific 時小弟在場 : 一部熟透的 GG2  ...

當時, GG2同Pacific既膽係咪一樣呢?
聽說pacific的RK 300B十分強,(就咁買膽都2萬+) 如果GG仲用緊psvane 101d/就唔公平了.

一分錢一分貨, 我很有興趣想知佢個Lan input得唔得, 如果得就可以慳唔少呢~就咁播NAS攪掂
早前聽說有家訪去聽Pacific, 可惜攪唔成.
回復

防EMI的Tweak

防EMI的Tweak

玩膽機可以試下這個DIY Tweak.
1 把機殼接地
2 金屬罩罩著膽.
1+2 = Faraday Cage去防止emi射進膽.

我心理想感到令音色更純更靜. 值得一試, 唔得咪算囉, 當係保護D膽亦得.
回復

好認同Simplythere兄嘅聽感,我都有似換後級感覺

個箱真係好大,我收到Superkomputer時都以為好大,點知GG個箱仲要大三分一

而我就用左全套emission labs。今次有排玩。

評分

查看全部評分

回復

回復

CHING, 可以讲下你部D-SONIC M3A-3000S吗?

回復

[我的DAC終點]
有排燒,點會係終點。
Franky,唔好比佢停。
回復

按航程……

已經由大西洋駛到金門橋……冇理由唔落太平洋

樓主一帆風顺……

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄, 可否pm係邊度買同幾錢, 同埋我對你部sonictransporter i7更有興趣, 可以邊度有買, 因為我遲早都要升級這類型機種! 萬分感激!
回復

sumchung 發表於 2018-10-16 11:07
恭喜師兄, 可否pm係邊度買同幾錢, 同埋我對你部sonictransporter i7更有興趣, 可以邊度有買, 因為 ...

師兄, PM左你
回復

有时间就讲下部D-SONIC啦。

回復

有否全套機看看
回復

師兄,可否pm我SonicTransporter i7的資料,感激!
回復

dekiller 發表於 2018-10-16 15:12
有时间就讲下部D-SONIC啦。

我可能係在香港唯一使用D-sonic的人, 所以我估冇乜人會理它. 我純粹因為佢個spec好, 同埋外國有人推介用黎推屏風, 價錢又抵, 所以膽粗粗買了. 結果, 其實到現在也很滿意, 我冇乜諗過換後級.

另外, 我一直冇寫D-sonic, 因為我其實只用過D-sonic及Devialet 440 pro. 我冇試過其他後級會怎樣, 所以實際上我唔係太知佢表現如何. 我不知道應該怎樣試後級呢?是我拿D-sonic去人地度? 還是別人搬後級上來呢?

我認為D-sonic比Devialet 440pro, 如果用黎推屏風的話, D-sonic實在好太多了! 我第二日就放賣Devialet 440pro了(幸好蝕少少離場). 我老婆也一聽就感到完全不行. 這應該是屏風太大食了吧. D-sonic可能是推倒屏風而價錢最低的選擇.

唔熱, 慳位, 低耗電, 靜, 低頻好, 夠力水, 是我對D-sonic的感覺.
回復

koalakoala 發表於 2018-10-16 09:27
按航程……

已經由大西洋駛到金門橋……冇理由唔落太平洋

去完太平洋, 再去返太西洋退燒~:D
回復

Simplythere 發表於 2018-10-16 20:49
我可能係在香港唯一使用D-sonic的人, 所以我估冇乜人會理它. 我純粹因為佢個spec好, 同埋外國有人推介用 ...

除去你的D-SONIC,这里还有人玩NORD ONE。自己亦心思思想玩下D类。或许会赌下ICEPOWER新的ICEEDGE技术。D-SONIC是自己还是人家的技术呢?
回復

dekiller 發表於 2018-10-16 22:23
除去你的D-SONIC,这里还有人玩NORD ONE。自己亦心思思想玩下D类。或许会赌下ICEPOWER新的ICEEDGE技术。D ...

佢好似唔係ICE power
聽聞係用Pascal. 實際上我都唔知係乜.
回復