新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8144|回復: 24

[分享] K03無限復活之TRAY ERROR

部ESOTERIC K03 七八年機, 繼早前雷射頭READ唔到碟後, 又到個TRAY一直有問題, 全手動拉出推入一段日子, 直到佢完全唔嘔出黎. 又無錢換K1, 無奈下焗住SEARCH一下互聯網, 結果無乜詳細資料, 只係知道有兩條O RING要換, 幾粗幾長點換無從知曉. 結果膽粗粗咁跟據日本一網站...

https://susumu-oiso.blog.so-net.ne.jp/2016-08-15

於淘寶購入  1.6方形切面 X 22mm 內圈直徑膠圈, 大拿拿$5條!!!

https://item.taobao.com/item.htm ... &_u=ha8tju0fb84

其實唔難換. 只要你窮! 咩都難唔到你!

上馬達ORING更換方法 (上馬達負責拉入托盤)
1, 打開部機唔駛講
2, 甩開碟壓  4x螺絲
3, 甩開碟托  3x螺絲
4, 換左佢...上返晒所有野(除左面板), 因為之後要成個盤拆出黎

下馬達ORING更換方法 (下馬達負責推出托盤, 相對較用力, 所以通常壞呢條)
1, 反轉部機拆晒底板螺絲, 拿走幾重底板
2, 甩左四粒黑色螺絲, 用來固定個DRIVE
3, 甩開CONNECTOR(部份便可), 萬分小心好易整爛D扣
4, 再甩開保護鐵片, 你就見到個摩打
5, 拆左個轉速SENSOR, 甩一粒螺絲, 另一粒嚮第二面(要留意有彈弓拉住皮帶)
6, 換皮帶, 然後上返晒所有野 (可以上底板前先測試一下)

便大功告成...真係唔難! 只要你夠窮!

心得
1, 過程勿心急, 千萬唔好跌螺絲, 唔係部機咁X重, 你要反來反去鄧返出黎
2, 下馬達絲路板走線, 嚮還原過程時留意原先走線位置, 否則有機會會將保護鐵片夾左D線入去...
3, 下馬達個黑白黑白輪唔好整烏糟佢啦, 用來測速的
4, 千萬唔好插住插蘇做手術, 試完即甩電
5, 確保你要夠窮, 同埋一顆DIY冒死的心

用多廿年無問題!

用多廿年無問題!

評分

查看全部評分

師兄好嘢!!!
回復

師兄,超強!
拆散晒部HiFi嚟整,我就未敢試過,但早前我都試過跟網上資料,拆散晒部notebook 電腦,來換咗把MCU風扇,把風扇一樣係係淘實買的,最後都成功救返部Notebook
好鍾意師兄果句“只要你夠窮”,真係個推動力!
回復

版主真「勁」!年紀大,機器容易壞!我部半年前也出現Tray的出入問題,結果……還是要花幾佰找大昌師傳幫忙!
回復

有七隻,—隻用七年,可以玩多七七四+九年
回復

利害,不過至好一張相特別了,是 K03 的光頭嗎?
廠方說十分特別的東西來

居然比你找到咁多個。
回復

強哥幾時都咁勁
回復

穷之过。我地D穷人唔敢开CD。

回復

t1174 發表於 2018-10-17 11:10
廠方說十分特別的東西來

無錯! 應該係K系通用...K01都岩用嫁!
回復

只要你夠窮!
回復

恭喜師兄,希望我果部esoteric 唔好咁快要自己維修
回復

勁,我都窮但冇你口甘大膽
回復

師兄真係好强,我新05又係壞咗个头,換咗$2500,真係好赤,但如果要打开个蓋我都唔知点搞,我连蓋都唔識开。
回復

wow ching真係堅勁呀
回復

勁呀喂~~~
回復

FCKC 發表於 2018-10-17 19:17
師兄真係好强,我新05又係壞咗个头,換咗$2500,真係好赤,但如果要打开个蓋我都唔知点搞,我连蓋都唔識开。 ...

CHING,甩三粒螺絲就成塊善出黎嫁啦! 易過開鑵頭呀! 黎! 拿拿聲拎部機同螺絲批出黎行出第一步啦!
回復

FCKC 發表於 2018-10-17 19:17
師兄真係好强,我新05又係壞咗个头,換咗$2500,真係好赤,但如果要打开个蓋我都唔知点搞,我连蓋都唔識开。 ...

$2500!!!!! 個頭$60之嘛! 鬆幾粒螺絲仲易過換橡根! 黎! 即刻枱部機出來, 拆個頭出黎裝返入去! 練習下!

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;page=2#pid2568589
回復

t1174 發表於 2018-10-17 11:10
廠方說十分特別的東西來

CHING想要幾多個??

https://item.taobao.com/item.htm ... &_u=5a8tju07a3b

回復

小強 發表於 2018-10-17 20:40
CHING想要幾多個??

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.dlRD84&id=7222458717&_u=5a8tj ...

我買成三舊幾,買定左三個頭旁身
回復

小強 發表於 2018-10-17 20:33
$2500!!!!! 個頭$60之嘛! 鬆幾粒螺絲仲易過換橡根! 黎! 即刻枱部機出來, 拆個頭出黎裝返入去! ...

頂,唔係吖 ,咁平。
想问句粒螺絲係咪机身两旁頂果每邊2粒?
回復