新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9010|回復: 28

[分享] 很強的補品 SOTM TX usbultra

最近換了DAC, 電源部份提升左.
每次換GEAR, 我都會試下減下D補品,睇下可否減少及變賣補品, 幫補一下.

每次我也想可以唔用Sotm tx usbultra, 因為佢價錢唔平, 又要帶多件LPS, 又要一條USB. 唔用佢分分鐘可以套現$1萬. 同埋令個HIFI架少D野, 整齊D. 今次都係唔得, 這補品對靜度與密度有明顯的提升. 真的是我用過最強的補品.

唔用佢其實係咪唔得? 咁又唔係既, 只要冇聽過用左之後既效果.

我現在的Signal Chain有五件補品
1 Sotm Tx usbultra (明顯有用)
2 Telos GNR Mini 3.1 (明顯有用)
3 Bybee Power Filter, Speaker Filter. (有用, 需要再試)
4 HFC mc-0.5(未試可否減掉)
5 IQSE (未試可否減掉)
1-3 有立杆見影的效果, 真係冇得走.

SOTM係朋友介紹用的, 真的毒力萬分. 佢係貴, 但真係堅.

評分

查看全部評分

那麼想請問Sotm TX USB Ultra 外置LPS是什麼 V 數呢?
回復

7500martin 發表於 2018-10-18 20:36
那麼想請問Sotm TX USB Ultra 外置LPS是什麼 V 數呢?

standard is 9v,好似有其他option
回復

7500martin 發表於 2018-10-18 20:36

可選 9V 或 12V。
回復

我就係有啲唔明白! 見到佢喺網上講, 可以匹配不同的v數? 我 就係見到我屋企還有幾隻9V的 LPS! 如果買 SOTM嚟玩都不用再去額外找人做 LPS!
回復

7500martin 發表於 2018-10-19 04:52
我就係有啲唔明白! 見到佢喺網上講, 可以匹配不同的v數? 我 就係見到我屋企還有幾隻9V的 LPS! 如果買 SOT ...

可工作範圍9-12V唔出奇,只係呢......

俾唔同voltage出唔同聲
回復

diamondblack 發表於 2018-10-19 05:13
可工作範圍9-12V唔出奇,只係呢......

俾唔同voltage出唔同聲

咁都得!? 所以我就係咁樣唔明白佢網站所提供嘅選擇!?

不過等我做下資料搜集先!
回復

7500martin 發表於 2018-10-19 05:32
咁都得!? 所以我就係咁樣唔明白佢網站所提供嘅選擇!?

不過等我做下資料搜集先!  ...

唔係 9-12V,是 9V or 12V!

小弟口味:12V 的 SOtM USBultra 啱聽啲。
回復

CKKeung 發表於 2018-10-19 06:36
唔係 9-12V,是 9V or 12V!

小弟口味:12V 的 SOtM USBultra 啱聽啲。

CK兄, 唔講真係唔知呢~早知買12V
回復

Simplythere 發表於 2018-10-19 09:40
CK兄, 唔講真係唔知呢~早知買12V

Simplythere兄,
冇問題的, 你用部靚啲的 9V LPS, 咪補番數囉。
回復

對sotm十分有興趣,請問係邊買幾錢?
回復

wyman7727 發表於 2018-10-19 14:15
對sotm十分有興趣,請問係邊買幾錢?

先聲是 SOtM 的代理, 不過成日冇貨, 要訂。
有 10M external clock input 的 model 比没有的, 貴二千蚊左右。
http://www.fimhifi.com/tc/about
回復

用家揮手
回復

唔怕多隻香爐?又鐘又LPS。
回復

你未試過, 就唔會知道 USBultra 之功效架嘞。
Hehe
回復

CKKeung 發表於 2018-10-19 17:20
你未試過, 就唔會知道 USBultra 之功效架嘞。
Hehe

时运高。听唔到。

回復

師兄你是怎樣玩這個usbultra
自由電腦經usbultra接駁出去解碼
有這麼神奇能夠大幅提升電腦作為音響的表現
回復

我用NAS及Tidal
Sonictransporter i7(roon core) - > ultrarendu - > usbultra -> DAC
回復

謝謝回覆
師兄有沒有試過由電腦直接出usbultra
改善有多少呢
回復

sonictransport i7就是電腦一部. 中間就算加了ultrarendu, 用usbultra依然效果強勁. 我相信直接用效果會比我現在更大.
回復