新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 30413|回復: 73

[影音組合] 10buck360的M&K世界

Hiendy 家訪交流室 ( 2011年5月號 之一 )

編輯 & 圖片: Pepsiman
文字: 豬賓(bigpun1975)

本着分享、交流同互動嘅 Hiendy家訪交流室又嚟嘞!根據一項非正式嘅統計,Hiendy網友裡面,有超過三成以上係因為一部遊戲機而愛上咗玩AV,而今次專訪嘅10bucks360亦唔例外,不如我哋一齊睇吓佢點由一個「機民」演變成一個M&K fans吖!

ROGER!!!

其實10bucks只係搬咗出嚟住幾年,之前一直都係同家人同住,為咗一隻XBOX 360嘅GEARS OF WAR而令佢費枕忘餐,用部電視出聲發覺都係唔夠過癮,所以就買咗部DVD 5.1套裝機加强效果,如果話套DVD套裝得都係呃你嘅啫,有要求自然就要換嘢,不如換喇叭試一試先啦。如事者,10bucks 就買入咗對ROGER前置同ELAC中置,出嚟嘅效果真係有驚喜,亦令佢初次明白到喇叭响一套AV組合裡面的重要性!

買勻全世界

四年前,10bucks搬咗出嚟住,而佢嘅AV生涯亦都正式開始。一開首就買入YAMAHA 2700 AV Amp,前置換上CAMBRIDGE S30,中置就用番舊有ELAC,十仔就係EARTHQUAKE 10吋。玩玩吓又想升級,有成個廳玩無理由唔玩盡佢。成日响討論區聽啲人講M&K 喇叭有幾咁正,雖然未聽過係咩聲底,但個牌子咁出名,心諗都無衰掛!由於M&K已經關門大吉,10bucks唯有於網上向好心人徵求嘞,就連日本同美國嘅討論區都揾埋,先可以集齊前面三隻S-150連腳架同後面四隻SS-150,AV AMP亦升級到YAMAHA Z-7,十仔變咗兩隻M&K MX-5000,最後加埋部PARASOUND後級,咁就齊晒章嘞。出嚟嘅效果十分之討好,而M&K喇叭亦可以講令10bucks一聽鍾情,着咗魔一樣,所以埋下日後成了M&K fans嘅伏線。

家庭影院全面睇

我份人好主動…

傾傾吓計,10bucks無端端同我講成本效益,我真係唔知同玩AV有乜關係,仲以為佢想sell咩嘢添,點知原來佢講緊現時玩緊嘅主動喇叭。因為佢响網上睇過好多師兄都話主動版本比被動版本更好聲,聲音失真亦都較小,唔洗加後級又慳番一筆,諗過點走線之後,就馬上行動。估唔到今次出擊比上次更順利,出post徵求無幾耐,已經有賣家主動聯絡,當日嘅對話都幾搞笑......

10bucks:唔該阿X生吖
賣家:我係,有咩事?
10bucks:我想買你啲M&K MPS-1611P呀,你有幾多隻呀?
賣家:咁你要幾多隻先?
10bucks:最好有七隻啦.....
賣家:超..... 七隻咋嘛,又唔係七十隻,無問題啦,記住帶夠錢呀!

就係咁,10bucks就一口氣買咗七隻M&K主動喇叭嘞,之後又經pinkhung版主穿針引線之下,將YAMAHA Z-7換上CARY CINEMA 11a AV純前級。10bucks覺得CARY 11a加1611P力水同音樂感都好好,音場連貫性又一流,又唔怕好似以前咁後級啲「味」唔多唔少都會滲咗落去,真係好正!家訪當日,筆者見倒在場有三隻更堅嘅M&K MPS-2510P擺埋一邊,可惜係110V 版本,要加牛牛先玩得,所以就無緣一聽佢嘅美妙聲音。三個月前,10bucks得到一位網友嘅幫忙,以超底價購入一部SONY HW-15投影機,靚聲靚畫,一觸即發!

器材列表

Pre-amp: Cary Cinema 11a & Subwoofer EQ: SVS AS-EQ1

BDP: OPPO BDP-83

Projector: Sony Bravia VPL-HW15

妙計穩定投影機

Screen: OS Pure Matt II 80"

Speaker: M&K MPS-2510P x3, MPS-1611P x4

前置

中置

後置

估唔到後置都要加木腳

主動式喇叭電源線

Subwoofer: M&K MX-5000 x2

Backup speaker: M&K MPS- 2510P x4

logitech remote

Soildsteel rack

扇與線

早輪一部除靜電風扇在Hiendy一度成為熱話,話吹吓啲碟會改善音質,又話吹吓喇叭轉盤都有改善,更聽過吹吓個頭會靚仔啲添,都唔知真唔真。見其他版主未上到嚟,10bucks就提議攞我事先帶嚟嘅靜電風扇出嚟玩吓先。用變形俠醫對音波砲一段試試;先唔吹睇一次,吹完再A/B比較一吓。結果係,畫面有些少改善,人面膚色滑咗啲(似係用咗SKII),但係整體唔太明顯;但聲方面就真係聾嘅都聽得出,無論高低頻延伸,包圍感都大幅提升,主角揮動塊鐵片時好似成塊[界]埋身一樣,好彩筆者訓練有素,唔洗又要避嘢咁失威!一試完,立即比10bucks鬧:你個死仔,攞啲咁嘅嘢嚟毒我,又要我洗錢。在家訪後,佢已經急不及待上網訂一部番嚟玩喇!筆者仲驚毒佢唔死,亦知到佢係少數同筆者一樣玩英式電源線嘅人AV友,所以就攞咗兩條電源線佢試吓,一條AET HIN EVO,另一條AET HHS EVD;AET HIN EVO最啱訊源,就插落部Oppo 83度,條AET HHS EVD就插落Cary 11a,取代原用嘅MAS同Nanotech 302電源線。結果筆者又比佢執多次,今次聲畫都有明顯提升,畫面黑位實淨咗好多,色彩更鮮艷,細緻位更有層次,聲音包圍感再進一步,低頻下潛力增加,低頻量大嘅地方亦感受倒掃褲管!睇到唔捨得停,10bucks再開隻Madonna演唱會聽吓,發覺呢套以 M&K 1611P為主打嘅組合,音樂感相當之好,人聲亦好有肉地。佢表示,1611P 係全頻喇叭,會等到前面三隻喇叭升級到2510P之後,留番對1611P作聽歌之用。玩吓玩吓,越開就越大聲,此時突然門鐘響起,我兩頓時面色一沉!

<< 雄 >> 出沒注意!

我哋懷着驚恐嘅心情去開門,原來係Pepsiman、kleehkg同hkp1196版主到來,個心先至定番啲,後面仲有一位極少露面,深居簡出,好多網友都以能夠家訪佢為榮嘅人,佢就係pinkhung版主嘞!10bucks見倒佢都喜出望外,真係唔知咩風吹倒佢嚟(唔通部靜電風扇咁有效)。pinkhung雖然說話不多(多數都係出口成文),但係就有一種懾人的氣勢,二話不說,就坐在皇帝位上,然後叫10bucks開套片佢睇吓。唔洗十分鐘,見倒雄版主眉頭深鎖,面有難色,眾人心知不妙,連忙問問有乜嘢唔妥,他只吐出一句:呢套組合,發揮唔到五成功力!大家正諗緊邊方面出錯嘅時候,只見佢一個箭步行近部Cary 11a度摸佢一摸,然後續說:部機經脈錯亂、陰陽失調、氣虛血弱、頭重腳輕.....咁即係點?簡單啲嚟講即係..... HANG咗機!10 bucks此時才晃然大晤,雄版主接過遙控,首先reset部11a,不消幾分鐘已經reset好咗。由於各聲道音壓唔一致,所以需要再重新校一次;分頻點统一set 80Hz,後置因距離太近皇帝位,雄版主由實際五呎距離加大至八呎,超低音放棄兩隻改為用一隻,超低音管理系统亦都暫時唔用,以手動方式去作微調。唔係講笑,經雄版主校完一輪之後,成套系统好似脫胎換骨一樣,力度與包圍感大增,聲亦都埋身咗,低頻駐波亦得以改善,眾版主亦都好滿意。最後要補充一吓,聲效調校,可為各師各法,取向上亦都要顧及個人口味,網友們宜多四出家訪,集思廣益,取長補短,咁就可以調校出你自己所喜愛嘅聲音㗎嘞!

後記

通常啲藝術家死後佢嘅作品先會得到人欣賞,M&K公司已經閉門多年,仍然有咁多追隨者,都可以講係AV界嘅一個神話。今次專訪嘅10bucks360,由一個只抱住一試心態嘅玩家,經多年嘅鑽研,現已成為M&K喇叭嘅die hard fans了,筆者都有幸能上了寶貴的一課,認識到呢個傳奇品牌。

今期家訪交流室講到呢度,下期再見啦,拜拜!

評分

查看全部評分

我都想上去家訪
回復

我都想上去家訪
Ep-71 發表於 2011-5-17 12:50

Me too.
回復

已換了MPS﹣2510PK了吧?
回復

我都想上去家訪
Ep-71 發表於 2011-5-17 12:50

過黎好快姐

評分

查看全部評分

回復

睇呢唔少CHING 因為360而唔入歧途
回復

10buck360的M&K世界

已換了MPS﹣2510PK了吧?

只是P版 Orz
找不到最終極既PK版
回復

睇呢唔少CHING 因為360而唔入歧途

Raymond才是真正既大毒梟
回復

我都想上去家訪

想過來教我野
回復

真係好鬼主動
回復

nice ar 10 buck...............Hopefully your Girl also love Movies la..
回復

我都想家訪

雄哥大細超,
回復

雄哥大細超, 黎我到都冇幫手reset部機
回復

想過來教我野
10bucks360 發表於 2011-5-17 14:41

吾系...想上尼老笠你對1611
回復

吾系...想上尼老笠你對1611

唔好啊,我留黎係書房到睇A片用架要
回復

雄哥大細超, 黎我到都冇幫手reset部機

佢撚兩下部機就好似upgrade左咁,好聲左

好似我呢d新手就器材先決
老手/高手就技術先決
回復

唔好啊,我留黎係書房到睇A片用架要
10bucks360 發表於 2011-5-17 16:03

題外話:..你D power-cord 用乜??
回復

題外話:..你D power-cord 用乜??

Denko
回復

講到pinkhung好似神一樣
回復

講到pinkhung好似神一樣

Cary神
回復