新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: wonglong

[前級] accuphase c3900 試聽感覺

我之前買C3850係阿二比較完C2450, C2850和C3850唔夠十分鐘己決定入C3850, C2850輸比C3850好多,同牌子一分錢一分貨永恆不變。

評分

查看全部評分

回復

同意,用完3900走不翻轉頭用2420。我老婆都同意。
回復

starhifi 發表於 2020-10-27 18:19
我之前買C3850係阿二比較完C2450, C2850和C3850唔夠十分鐘己決定入C3850, C2850輸比C3850好多,同牌子一分 ...

請問師兄:如果買3900,把原本的600當後級,效果會改善好多嗎?比用合拼600好幾多百分比?
回復

wonglong 發表於 2020-10-27 21:38
請問師兄:如果買3900,把原本的600當後級,效果會改善好多嗎?比用合拼600好幾多百分比? ...

我之前用B仔082合併,跟著加了A70做後级,用咗一年後再入C3850取代B仔082作前级,跟著再賣走DP560換入K01xs, 從此之後套组合就可以入耳。

個人認為换入十幾萬的C3900分析力一定有明顯改善,但如後级分析力不足始终不能發揮C3900所有潛能,入得C3900不如賣走埋E600入部二手或水貨A70/A75先唔會身痕。

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2020-10-27 18:19
我之前買C3850係阿二比較完C2450, C2850和C3850唔夠十分鐘己決定入C3850, C2850輸比C3850好多,同牌子一分 ...

請問一下C2450 差左D咩
因為我都有興趣想買金仔, 但BUDGET唔多
C2450都有金仔優點吧?
回復

shingpus 發表於 2020-10-28 09:45
請問一下C2450 差左D咩
因為我都有興趣想買金仔, 但BUDGET唔多
C2450都有金仔優點吧? ...

C-2450其實一啲都唔差, 與同級同價錢嘅前級嚟比, 已經好超群, 佢已經有哂金仔人門嘅優點.
用一部5萬蚊嘅機嚟同10萬比, 係不設實際.

回復

wonglong 發表於 2020-10-27 21:38
請問師兄:如果買3900,把原本的600當後級,效果會改善好多嗎?比用合拼600好幾多百分比? ...

我都同意Starhifi兄所講, 賣走部E-600, 補多少錢入部2手金仔後級玩住先, 到適合時機, 先再升級入部新嘅.
如預算真係唔夠, E-600做住後級又未尚不可.
回復

wonglong 發表於 2020-10-27 17:42
槍王講得啱﹗
合拼怎能和分體老頂比﹗
但不為知為甚麼,我老是覺得600播出來的聲較前,但立體感就無得比 ...

其實呢......有個秘密想講....

音像的前後, 可以在喇叭擺位方面微調呢.
回復

starhifi 發表於 2020-10-28 07:43
我之前用B仔082合併,跟著加了A70做後级,用咗一年後再入C3850取代B仔082作前级,跟著再賣走DP560換入K01 ...

你好毒. 但我很贊同
回復

banjo 發表於 2020-10-28 10:21
C-2450其實一啲都唔差, 與同級同價錢嘅前級嚟比, 已經好超群, 佢已經有哂金仔人門嘅優點.
用一部5萬蚊嘅 ...

睇你想玩新金仔, 或是可以接受二手.

比著我, 我會搵部C-2800 玩.... 再加多部A60
回復

racewong 發表於 2020-10-28 11:51
睇你想玩新金仔, 或是可以接受二手.

你冇話, 2手C-2800都唔係咁易有人放, 有都好快俾人搶哂, 好多人都好鍾意舊金仔啲聲.
回復

banjo 發表於 2020-10-28 13:40
你冇話, 2手C-2800都唔係咁易有人放, 有都好快俾人搶哂, 好多人都好鍾意舊金仔啲聲. ...

2800唔算舊金聲....

2800係新金聲的開始.

如果想感受舊金聲, 建議入部C290V + A50V
回復

racewong 發表於 2020-10-28 15:15
2800唔算舊金聲....

2800係新金聲的開始.

請教兩位  我玩音響年資比較少 2800無幸聽到

小弟一直都係用有源喇叭 唔知配金仔入門前級得唔得呢, 去到C2150
回復

banjo 發表於 2020-10-28 10:21
用一部5萬蚊嘅 ...

請教下去到C2150 咁會如何? 應該有E800前級 實力?
睇D用料都幾多
話係入門但 因為都成4萬蚊機  應該唔錯?
如配有源喇叭  
回復

shingpus 發表於 2020-10-28 15:45
請教下去到C2150 咁會如何? 應該有E800前級 實力?
睇D用料都幾多
話係入門但 因為都成4萬蚊機  ...

放心去馬吧, 金仔嘅質素無需懷疑.
獨立前級, 點都好過合拼機裡面份前級, 起碼少咗前後級互相干擾.
回復

banjo 發表於 2020-10-28 10:30
我都同意Starhifi兄所講, 賣走部E-600, 補多少錢入部2手金仔後級玩住先, 到適合時機, 先再升級入部新嘅.
...

多謝師兄的寶貴建議﹗
回復

banjo 發表於 2020-10-28 17:53
放心去馬吧, 金仔嘅質素無需懷疑.
獨立前級, 點都好過合拼機裡面份前級, 起碼少咗前後級互相干擾. ...

多謝師兄
2150同2450分別大唔大?
睇你提過C-2450 5萬蚊, 又唔係貴好多,介唔介意提醒係邊到買會有咁既價
回復

shingpus 發表於 2020-10-29 09:55
多謝師兄
2150同2450分別大唔大?
睇你提過C-2450 5萬蚊, 又唔係貴好多,介唔介意提醒係邊到買 ...

唔好意思, 我冇比較過.
日本仔啲嘢好實際, 你俾得幾多錢, 佢就俾返你幾多嘢, 唔會多亦唔會少.
都係嗰句啦, 睇餸食飯, 自己有幾多錢, 就買嗰個層次最好嘅嘢, 毒海無涯.
確實價錢你可去英京或阿二問一問同試聽.
回復

banjo 發表於 2020-10-29 10:18
唔好意思, 我冇比較過.
日本仔啲嘢好實際, 你俾得幾多錢, 佢就俾返你幾多嘢, 唔會多亦唔會少.
都係嗰句 ...

玩金仔我鐘意用老頂, 就算唔夠錢買新款.

我都會搵部二手舊頂級玩.

金仔去到頂級, 用料會靚好多.
回復

racewong 發表於 2020-10-29 13:11
玩金仔我鐘意用老頂, 就算唔夠錢買新款.

我都會搵部二手舊頂級玩.

請問下如果我買280 290 前級係咪都好過而家既入門
回復