新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8140|回復: 16

[投影機] 2020年,不可能的任務終於完成了!

故事一切就由呢個大木箱於三星期前開始!
話說現在呢支是Stewart screen fire hawk G5 140寸235:1的幕,約莫應是150寸16:9的畫面咁上下,誓要用盡家裹所有角落,每一寸位置,由於疫情問題,無錢買新款的4K 機,小弟現用的只是Sony vpl-vw1100es,由player比訊號到Lumagen 的video processor去投射,力水方面絕對足夠,1100es射呢個尺寸直徑頭食菜咁食,1100es支ARC-F鏡頭睇完真係翻唔到轉頭,當然有啲JVC死硬派唔like Sony的表達方式,但係他們都不會否認1100es是一部好機器!現在投的畫面色彩鮮艷,對比度高,景深一流,特別一點原來呢支幕是美國制造,QC方面亦做得好,無皺無痕,比起我之前所有的Stewart有明顯改善,值得一讚,當然呢個咁簡單的換幕動作又怎會是不可能的任務,呢個只是前奏,好戲在後頭!

評分

查看全部評分

好戲在後頭
上面嗰啲相全部是一部1100es影的,一向以來都對stacking projector好有興趣,小弟一向都是一個貪玩的人,stacking絕對是個可以滿足到小弟好玩之心,遠較俾幾十萬買部什麼貴機來得滿足,興奮。較早前於隔離台就比我搵到部跟我現用時數差唔多的1100es,一於用我最勇於冒險的精神入手先,反正疊唔掂的話咪當士啤機!
開始校機至完成約用了七個鐘,自己一個人校到眼都盲,終於成功對齊,個種心情直頭難以言喻!兩部疊齊射出的畫面,不是光了咁簡單,不是1+1咁簡單,而是所有講得出的形容詞都以倍數提升,立體感,對比度,直頭現場一樣,影相post相已經不能反映效果了,特別是個種密度,就算是一部已校好的sim2 Nero 4都望麈莫及!至此,兩部投影機都係二手返,加埋都仲平過JVC部N7,但係效果就.........!什麼數據數字,我可以肯定講一句,我已拋諸腦後,但見到1100es stacking畫面,其實最終就是力的表現!

評分

查看全部評分

回復

好撚堅,有心有力

評分

查看全部評分

回復

堆疊投影,果真是玩家
效果 1+1 = ?
回復

好撚堅, 好撚堅, 好撚堅
回復

青山走犯出沒

評分

查看全部評分

回復

多得你支幕辣著我囉!
回復

Good post, lesson learned
回復

超堅
回復

Gary兄,有空咪約埋大口仔過來比下意見我呀
回復

靚聲靚畫,無得輸...
回復

Shadow 發表於 2021-1-2 06:03
Gary兄,有空咪約埋大口仔過來比下意見我呀

收到 一於約約約
回復

兩部投影播一個畫面?聽都未聽過,師兄不得了呢!
回復

羅賓 發表於 2021-1-3 09:10
兩部投影播一個畫面?聽都未聽過,師兄不得了呢!

羅賓兄,其實在專業世界裏好多埸館什至戲院都有疊機,只要google 下stacking projector就可以找到好多案例,小弟只是在家中小試牛刀,據我所知,以前三槍年代什至現在,都有好多前輩咁玩的!

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2020-12-31 15:31
好撚堅,有心有力

回復

真係學到野
回復

真係未玩過疊羅漢喎,玩家係勁d
回復