新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11175|回復: 35

[接線(RCA/ XLR)] 想搵一對空氣感.分析力同音樂感好的XLR!

小弟用紧金仔DP750!用 Swiss cables Reference Rca!又有時用Gotham11301XLR到Moon Ha430耳擴! Swiss cables Reference RCA微動態.中頻同埋泛音比Gotham 11301XLR好!但聽古典速度感冇11301甘好!師兄們有咩好推介?另外想問下萬零蚊的訊號線三萬樓下的訊號線是否相差太遠?想有大升級的感覺!
我自己試過就覺得,換到幾萬元級數嘅線唔會話令到成套機完全唔同聽到嘩嘩聲,而係你會明白咁嘅價位嘅線先帶到俾你咁嘅感覺(例如高音去得盡時你又想低音潛得夠深,同時不失樂感同平衡)
回復

訊號綫是相對影響最細的一環。當然唔係話冇。  
回復

三萬左右,不如睇睇TQ statement,相信你會一試難忘,捨不得拔出來。
回復

師兄, 你用RCA與XLR作比較,聽感不可作準。XLR 動態般較RCA 強。
回復

師兄  那現用什麼品牌電源線?
其影響音響也是
回復

以前有隻牌子叫jorma design(而家好似係香港消失左)聲底就係你要求既咁樣,
或者係transparent,越高級d聲越滑,通透冇沙石,又唔慢.
swiss cable係咁..d聲太斯文..我之前用過佢條evo 電源線...煲左成個月d聲都煲唔起咁. 擺前級同source都係..輕輕柔柔咁..
頂唔順賣鬼左.

回復

白痴仔 發表於 2021-1-14 23:14
師兄  那現用什麼品牌電源線?
其影響音響也是

用NBS 3s做拖板線!拖板係Argento! Dp750用Stealth V18se,耳擴Moon Ha430用Vertere HB!
回復

Schnerzinger Ref2000 or Siltech 35周年 crown princess
回復

KinhungYu 發表於 2021-1-15 05:56
用NBS 3s做拖板線!拖板係Argento! Dp750用Stealth V18se,耳擴Moon Ha430用Vertere HB!

Swiss cables的電源線聽过 是朋友拿來的試 它中高音分析力不錯 但感覺上低頻有点不足
早期有店舖用voodoo推金仔不錯
回復

zenkih 發表於 2021-1-15 02:27
以前有隻牌子叫jorma design(而家好似係香港消失左)聲底就係你要求既咁樣,
或者係transparent,越高級d聲越 ...

識貨 !jorma design 我都係覺得好正

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2021-1-15 08:55
Schnerzinger Ref2000 or Siltech 35周年 crown princess

Siltech 35周年 又係幾正 , 呢條都諗得過, 我都成日心思思 想買返套返嚟玩下

不過又唔敢買二手, 因為驚死 , 買全新又貴 , 所以最後都係放棄咗

評分

查看全部評分

回復

對! Schnerzinger 會是最佳選擇!

歡迎試聽!
回復

hg888 發表於 2021-1-14 21:58
師兄, 你用RCA與XLR作比較,聽感不可作準。XLR 動態般較RCA 強。

說中了重點
回復

3萬蚊內的訊號線, 有很多選擇唷, 如你配搭金仔, 又要全

頻提升, 可以試試SCHNERZINGER 1000 / 2000系列, 你見TST123不嬲都唔玩線, 但最終都係要乖乖比錢, 就知有幾堅.
回復

zenkih 發表於 2021-1-15 02:27
或者係transparent,越高級d聲越 ...

幾年前在旺角黑布街代理分別買過一條XLR數碼線,會令系統播放音場較大,樂器發聲較前,但高音很前衝,相比同一系統用Swisscable 數碼XLR線播放,jorma 很有現場打band 的感覺,而Swisscable 的強項是表現弦樂那種絢麗和温婉。
回復

taralabs artist LE
回復

回復

GME
回復

小弟都想升级XLR,由PS Audio DS去Moon 430,現用AQ Earth,唔知道TQ black diamond是否好選擇?只想平均咁升級,唔該先。
回復