新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1511|回復: 5

[測試報告] 新手上路

眨吓眼又十日啦

當日喺YouTube睇完介紹之後,那那林打俾鎗王睇吓有冇試用,爽快嘅鎗鎗一口應承,臨收線留咗句溫馨提示部機唔輕㗎喇你小心啲,我心諗部機收得你五千零蚊、重得去邊啦⋯⋯結果不聽槍皇言、吃虧在眼前,瞓咗兩日先叫回到氣!

一回氣馬上駁機插電,兼且開聲試機,發覺好神奇聲音開陽咗,經過七乘廿四不眠不休煲煉之旅,再細心聆聽之下,聲音比從前更有彈力、聲場更壯闊⋯⋯整體感覺良好

首先交代一下今次測試用嘅器材

麥景圖MCT 500 SACD / CD Transport

直出同系解碼前級C47

平衡輸入同係後級MC 320

電源線方面

德國

Sommer 4mm (for transport and preamplifier)

Sommer 6MM (for power amplifier)

平行線前至後用 XLO REFERENCE

喇叭線均為 XLO REFFERENCE

喇叭係我最愛Harbeth Super HL5Plus

絳州大鼓
呢隻碟我諗都聽咗有2-30年大大話話都有聽過成百次 以第七首花鼓鼓為例 嗰啲濕濕碎碎聲交代的一清二楚 足以證明背景靜咗

Soundtrack - A Star is born
幾場大型演唱會一出 ,低頻源源不絕 、滾滾而來、音場比之前拉闊咗好多

Souvenirs
不管係鋼琴、小提琴,琴音都豐富左尾音長咗又係嗰句好聽咗

再來黑教堂
就以第一首 Bossi 嘅 Cantate Domino 為例, 我反覆幾次,試過大音量去聽,亦都試過細細聲嚟聽,每當管風琴一出嗰種低頻嘅氣量,都令我非常興奮,又當管樂一出嘅時候,畫面嘅提升令我感覺到間屋樓底好似高咗好多咁,至少有三四樓咁高!到合唱團出現嘅時候,前牆亦都比我深咗好多咁嘅感覺

最後又要佢出場
聽火鳥我反覆咁樣玩左好多次,原本我一直都係把後級電源直插落 Bypass位置,直到最後幾次我再把後級電源插回原先牆蘇位置,由此證明i-mini 並未因為後級需求強大,而影響其他供電質素。

最後我想總結一下,如果大家以幾千蚊嘅價錢,其他外國嘅品牌你只可以買到一個排蘇,而今次呢一個本地嘅品牌除咗排蘇以外,你亦可得到一個效果唔錯、各方面都好正面嘅電源處理系統。
CP 值極高

第一次出文希望大家喜歡????

p2

p2

p1

p1

p3

p3

p4

p4

p5

p5

p6

p6

評分

查看全部評分

Congratulations c hing!!
回復

隔住個 mon 都感受到興奮呀
回復

講左你知部野成三十幾磅啦...搬死你呀.

回復

最緊要係真係抵玩, 我先會推介呢.
回復

嘩嘩
回復