新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3231|回復: 24

[CAS] 新版加5900x

原來Hqplayer 有版本,仲要玩埋AMD CPU!

評分

查看全部評分

i5 出DSD512+EQ+DSP足夠有餘, 不需5900X浪費電力
回復

Midnighteye 發表於 2021-12-10 12:44
i5 出DSD512+EQ+DSP足夠有餘, 不需5900X浪費電力

正喎{:5_167:}
回復

{:5_167:}
回復

Midnighteye 發表於 2021-12-10 12:44

Ching 你用hqplayer?
你試吓用ASDM7EC 聽128該比你用512好聽
回復

HQplayer 用 EC upsampler 係基本常識吧 ????

可能好多人吾敢講 ????
回復

Jacky820 發表於 2021-12-10 20:24
Ching 你用hqplayer?
你試吓用ASDM7EC 聽128該比你用512好聽

HQ都用過一陣子,但發現Roon upsample 好聽d。

比較邊種filter好唔好聽無意思的,只是個人口味
回復

講緊upsampler, 吾係filter….
大部分streamer/musical servers 只能用到Roon, 但係裝唔到 HQplayer⋯⋯

原因係好簡單 ????
回復

Midnighteye 發表於 2021-12-10 23:01
HQ都用過一陣子,但發現Roon upsample 好聽d。

比較邊種filter好唔好聽無意思的,只是個人口味 ...

吓,原來真心聽唔到分別慳好多{:5_138:}

樓主可否試 7ECv2 gauss-xla 上唔上到 512,行 DSD256 一定未谷盡粒 U{:5_103:}
回復

AWRY 發表於 2021-12-10 23:48
吓,原來真心聽唔到分別慳好多

樓主可否試 7ECv2 gauss-xla 上唔上到 512,行 DSD256 一定未 ...

12900k可以,hqplayer配NOS解码真系无得顶
回復

12900k 試過唔得喎 ,除非……
回復

Dec 10 2021        HQPlayer 4 Desktop 4.15.0 released!
Support for highresaudio.com Streaming and Qobuz streaming services in HQPlayer Client. New CPU core allocation algorithm. Preliminary support for 12th Gen Intel CPUs. Component updates and bug fixes.
回復

cannot see any significant improvement at first insight
回復

kan888 發表於 2021-12-10 23:39
講緊upsampler, 吾係filter….
大部分streamer/musical servers 只能用到Roon, 但係裝唔到 HQplayer⋯⋯

我覺得想用/肯用HQ的人,都有一份執著,忍受非常爛的GUI

UPSAMPLE上,ROON/HQ都是差不多

HQ的優點就是有一堆FILTER,但連官網都無乜介紹,到底有咩特點

ROON的好處就是GUI好,資源豐富,支援多

我ROON及HQ,AO,Fidelizer 都有買,最後選擇都唔經HQ去DAC

百貨應百客啦
回復

Midnighteye 發表於 2021-12-11 22:15

睇完有啲師兄回覆,好似講到似是而非,換 DAC 吧哈哈
回復

Screenshot 2021-12-11 235603.jpg
回復

Screenshot 2021-12-12 003819.jpg
回復

Midnighteye 發表於 2021-12-11 22:15

Midnight 兄 如 UPSAMPLE上,ROON/HQ都是差不多

Roon community + 全個地球 Audio forum 師兄你可能都算 CAS 歷史第一人有呢個評價,玩升頻 HQP 已經係公認世界頭三好之一,Roon 自己真係搞得靚就無謂俾大家有一個 plug in,聽唔到就係聽唔到,都係一種福氣,無謂勉強

回復

我個 HQplayer 4.14 裝在AMD 1600中,player有運作,usb去 Gustard x26 pro DAC 無聲出,不知什麼事,而HQplayer 3 就很正常有聲,而裝在另一部用牙石Xonar essential sound 卡就很正常運作。
回復

請問那處有陳述給AMD CPU用的
回復