新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3416|回復: 20

[前級] ACCUPHASE (金仔前級) + McIntosh (老麥石後級)

請問有冇師兄試過這種前後級的配搭呢?

請分享心得。謝謝
我試過, 聲音沒問題, 但就是少了該品牌既獨有味道, 唔建議咁玩
回復

兩個名牌 都好聲而彼此都咁有性格 ,你話ㄧ凹一凸啱啱夾到痺 就好啫, 似乎係火星撞地球嘅機會更大, 所以自家品牌玩返一套好過啦。
回復

回復

我在網上偶然看見, 所以問問師兄, 有沒有多點心得分享.

無論如何, 多謝以上兩位的提點。
回復

haha12 發表於 2022-4-30 11:52
兩個名牌 都好聲而彼此都咁有性格 ,你話ㄧ凹一凸啱啱夾到痺 就好啫, 似乎係火星撞地球嘅機會更大, 所以自家 ...

係呀, 所以都係玩番一套西裝穩陣D
回復

其實我自己前後級都係用咗兩個品牌 JR & AD, 大前题係 兩者 性格 傾向中庸之道,  前者擅長3D音場投射而後者強於速度,動態與 幼細兼備 ,  JR 個 gain 又可以調教去遷就AD, 所以呢對拍拖更都算 夾得ok。
回復

haha12 發表於 2022-4-30 17:51
其實我自己前後級都係用咗兩個品牌 JR & AD, 大前题係 兩者 性格 傾向中庸之道,  前者擅長3D音場投射而後者 ...

JR既前級比較易夾後級.{:5_167:}
回復

我朋友本來用緊金仔C3850配A250,之後佢買咗老麥C11000就配A250,都出到好聲
回復

pclai2000 發表於 2022-5-1 04:01
我朋友本來用緊金仔C3850配A250,之後佢買咗老麥C11000就配A250,都出到好聲

呢個配搭有特色又吸眼球, 不如搵你老友上嚟分享下點樣玩靚套機吖?{:5_459:}
回復

haha12 發表於 2022-5-1 05:25
呢個配搭有特色又吸眼球, 不如搵你老友上嚟分享下點樣玩靚套機吖?  ...

佢比較內斂,但已我聽感係有小小貴氣又帶音樂感,感染力都使我聽得好投入

評分

查看全部評分

回復

pclai2000 發表於 2022-5-2 07:35
佢比較內斂,但已我聽感係有小小貴氣又帶音樂感,感染力都使我聽得好投入 ...

我果時試金前老麥後
回復

racewong 發表於 2022-5-2 12:42
我果時試金前老麥後

有冇產生咩化學作用
回復

pclai2000 發表於 2022-5-3 06:49
有冇產生咩化學作用

咪無晒品牌味道囉。 哈
回復

品牌自家的味道  vs.  從mix-and-match得到自己喜歡的聲音

若要二選其一, 真的是個人自己的選擇!
回復

Paul2 發表於 2022-5-4 00:54
品牌自家的味道  vs.  從mix-and-match得到自己喜歡的聲音

咁你{:5_167:} 又有道理喎
回復

我自己用 ARC Ref 6 + Pass Labs X360.8, 有人用ARC Ref 膽前 + 老麥石後效果都唔錯,
但少見 金仔前 + 老麥石後, 阿二仔係金仔同老麥分銷商, 你可以去試下.
回復

MM622 發表於 2022-5-5 10:50
我自己用 ARC Ref 6 + Pass Labs X360.8, 有人用ARC Ref 膽前 + 老麥石後效果都唔錯,
但少見 金仔前 + 老 ...

我都用過ARC+PASS. 好夾聲{:5_167:}

阿二成日都用金前麥後做DEMO....
回復

新嘅金仔前級係好高分析力,平衡度十分優良嘅一部機。再加上佢可調gain,基本上冇乜匹配唔到嘅後級,現在玩緊Accuphase 2850+gryphon mephisto,感覺十分之良好.
我覺得比很多歐美出嘅前級,更加還原度高少味精
回復

studiogrey 發表於 2022-5-5 13:28
新嘅金仔前級係好高分析力,平衡度十分優良嘅一部機。再加上佢可調gain,基本上冇乜匹配唔到嘅後級,現在玩 ...

立哥, 估你唔到你都中左金仔毒{:5_432:}
回復