新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1215|回復: 15

[線材] 點睇線材屏蔽負面影響

屏蔽越強既線聲越死氣沈沈, 越無屏蔽活潑,感覺似noise係提升活力既一種元素,無論 lan 線或電源,只要在系統最前面加一條無屏蔽線材聲音一定比有屏蔽有活力,就好似唔用既RCA帶帽一樣會少了活力.
或者電處一樣做到乾淨無雜訊後入去既器材都會少了動態.
到底器材唔夠班還是只能取平衡,
而家自己玩結論要做到順滑細緻又要有活力動態,在系統一些位置會加入無屏蔽線材,前級放電處外.
被掐住喉嚨,高中低被勒住感覺。🐭🤫
回復

只係證明了這套 system 嘅聲唔夠 live、dynamic 唔夠、尤其瞬間動態,攪到要用 noise/error 嚟較聲。今日可能係比較好聽,但日後好易走好多冤枉路。

評分

查看全部評分

回復

RCA 帶帽與否,一定要逐個位試。不一定全帶或全不帶就好。還有個帽的質素也很重要。
我相信屏蔽的道理都一樣。
回復

PhantomGTR 發表於 2024-1-15 19:25
只係證明了這套 system 嘅聲唔夠 live、dynamic 唔夠、尤其瞬間動態,攪到要用 noise/error 嚟較聲。今日可 ...

說中了事實.
回復

一條好線既屏蔽都可以好勁. 但就是可以做到寧靜與開揚. 這就是造線功力.

如果BUDGET所限, 我建議用多些少屏蔽既線材, 起碼唔會死氣沉沉.

之後再在電處或墊材去調番合自己味道.
回復

racewong 發表於 2024-1-16 13:04
一條好線既屏蔽都可以好勁. 但就是可以做到寧靜與開揚. 這就是造線功力.

如果BUDGET所限, 我建議用多些少 ...

你講中。🐭😮👍🏻
回復

jerrytck 發表於 2024-1-16 14:02
你講中。🐭😮👍🏻

你有咩睇法?
回復

Rely on cables means your system must have something WRONG.
回復

我個睇法係如果機本身質素唔夠,換咩線都幫助不大。
我現用線材有屏蔽網,唔覺得會有動態壓縮,掐聲嘅問題,最重要係線材所用嘅物料,質素,同股數是否足夠,給器材發揮應有表現及水準。🐭😅

評分

查看全部評分

回復

咁又唔一定只係器材有問題,喇叭擺位及空間都係有莫大關連。
回復

PhantomGTR 發表於 2024-1-17 13:14
咁又唔一定只係器材有問題,喇叭擺位及空間都係有莫大關連。

環境空間最大影響,聆聽環境唔得,掂攪都冇用,最後投降搬屋。🐭😮
回復

睇到一個關於電結他加屏蔽後同玩音響系統感受相似,可參考一下
https://bbs.guitarschina.com/thread-2476614-1-1.html
回復

Ginxx 發表於 2024-1-24 15:33
睇到一個關於電結他加屏蔽後同玩音響系統感受相似,可參考一下
https://bbs.guitarschina.com/thread-247661 ...

自己開心就好了,真的不用理别人睇法。也不用強迫别人接受自己的睇法。反正「今天的我打倒昨天的我」係 hifi 友嘅常態。
我自少玩結他,幾十年來眼見朋友們去到唔同境況就會鍾意唔同結他。又如何?

不過玩音響同玩結他最大唔同就係,音響係講還原聲音,唔係創造聲音。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2024-1-24 21:53
自己開心就好了,真的不用理别人睇法。也不用強迫别人接受自己的睇法。反正「今天的我打倒昨天的我」係 h ...

音響係還原聲音,並非創作聲音。

滿分的支持
回復

PhantomGTR 發表於 2024-1-24 21:53
自己開心就好了,真的不用理别人睇法。也不用強迫别人接受自己的睇法。反正「今天的我打倒昨天的我」係 h ...

金句呀
回復