新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1600|回復: 16

[喇叭] Wilson Alexia V 非專業報告

首先我要講,我唔係Wilson Fans x N次,以前我一見到有Wilson 喇叭,我都好自然咁走開,因為真係唔係我杯茶,直到最近聽過Simcity大師兄對Alexx V多次,先至有所改觀,致於呢對 Alexia V,我都上過Showroom聽過幾次,都冇真正打動到我,始終試人哋嘢係冇可能百分百啱食。至於點解我會買佢,之前我篇文有提到換喇叭原因,詳細情形唔多講,有興趣嘅朋友可以睇返舊post。

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=146998

首先簡單講吓依對喇叭係屬第三代產品,但點解用V,我初初都攪錯以為係第五代產品,其實係因為箱身用上獨家物料X-Material同V-Material,加上用咗Chronosonic XVX同Alexx V嘅技術,所以就成V系列,而依啲物料據講係可以提升箱體阻尼,將個箱身震動減到最低。

Alexia V個高音單元都係用同Alexx V一樣嘅CSC單元,而中音單元就特別啲,用咗Alnico QuadraMag鈷磁合金材料,依個中音單元係同Chronosonic XVX嗰隻係一樣,聽Simcity大師兄講舊嘅JBL喇叭都係用呢種物料做中音單元。

高、中單元模組各有刻度可作角度調整,可按你聽歌時坐嘅距離同高度調教,說明書有一套標準,至於跟唔跟就悉隨尊便,反正我都冇跟足,靠自己聽感同Simcity大師兄同我再作微調,成對喇叭就係咁由高、中、低音單元三個模組組成。

喇叭背面有塊透明加碳纖背板,可以睇到有兩組電阻,呢兩組電阻係可以換嘅,隨喇叭有幾組電阻附送,可按自己口味去更換調音,低音嗰組就要另外訂購,同埋要換都幾麻煩,因為要喺箱底處拆。

Alexia V需然個型計係分開三截,但係個相位非常準確,一開聲已經聽到設計師功力,個分音做得非常好,絕對唔會有偏聲或音場凹陷,而最驚喜係低頻表現,一直以來我對Wilson喇叭嘅感覺係低頻量超大兼鬆散,總之係要炸到你暈、爆到你嘔,今代嘅低頻非常實淨,而且收放自如,其實之前喺Simcity大師兄處聽對Alexx V已經知道今代改變非常之大,只係冇諗到Alexia V都做到一樣功夫。加上以我依家個聆聽空間,原本估計會爆到九彩,諗住要靠room acoustic treatment先可以解決,依家都仲頂得住,只係做少少調整已經解決到,例如我將前級去後級對Nordost Odin 2接線改返用淡口少少嘅Stealth Sakra,將前級電源線調配一下,將接對喇叭嘅地盒拆走等等。當然配搭都好大影響,我用緊套Chord本身聲低屬快收快放,估唔到配Alexia V又真係好夾,樣樣平衡,冇話太偏聲。

Alexia V另一滿意地方係中頻出嚟嘅聲音,如之前所講鈷磁單元有啲似舊JBL喇叭風味,聽慢版人聲確係好有韻味,不過文字好難表達,所以我隨意錄咗啲片俾大家聽。(非專業製作,請多多包函)

Olivia Ong – Sometimes when we touch

Cigarette After Sex - Apocalypse

Sound Unheard Of - Shelly Manne

Jake Shimabukuro - Kawika : Live in Japan

好多人問我點解唔落釘腳,無錯~Alexia V係隨機跟一套Acoustic Diode,用咗按道理應該個聲底會更加厚淨,但因為屋企環境關係,有轆走鬼方便好多,喇叭落釘後搬唔郁,到時就到我被釘上牆,所以‘暫時’用住轆先,對喇叭成120kg重,要推得郁都要啲力,用轆都好穩陣。

總括來講今代Wilson Alexia V絕對係水準之作,幾十萬對喇叭絕對唔可能叫做平,但以佢個價位同其他比較,我會叫值,我有好多朋友都係對Wilson喇叭印象麻麻,自己亦如是,原因太多不能盡錄,但今次大部份聽完我對Alexia V都改觀,所以學鬼佬話齋 "Don't judge a book by its cover",樣樣嘢要自己試過先作評論,唔係有好嘢自己miss咗都唔知。

由喇叭開聲直到今日,已經有多位各位師兄到訪,感激一直都俾咗好多寶貴意見同幫忙做調教,真係穫益良多。

評分

查看全部評分

上次來聽完都覺得師兄絕對無揀錯。
回復

三文魚腩 發表於 2024-2-28 09:34
上次來聽完都覺得師兄絕對無揀錯。

之後Simcity同Kahw 師兄上嚟再幫我微調過支臂,依家又進步咗,得閒再來聽吓。
回復

真係開心,又一次睇到Zelo師兄嘅作品
回復

jjtiger 發表於 2024-2-28 09:46
真係開心,又一次睇到Zelo師兄嘅作品

近排我竄咗去Hiendy個Facebook 群玩到樂而忘返,喺嗰邊日日放飯,熱鬧好多。

評分

查看全部評分

回復

師兄,
唔知有冇機會上你度家訪(我係前Alexia I 用家),好想聽下V的分別
回復

mcm 發表於 2024-2-28 10:19
師兄,
唔知有冇機會上你度家訪(我係前Alexia I 用家),好想聽下V的分別

冇問題呀師兄,pm 我,我哋約時間
回復

zelo 發表於 2024-2-28 09:49
近排我竄咗去Hiendy個Facebook 群玩到樂而忘返,喺嗰邊日日放飯,熱鬧好多。 ...

兩邊都支持下啦.
回復

師兄,

小心中WA毒.
回復

Glad that I have a chance to hear this system...Amazing about the bass is totally undercontrol and the sound is really great!
回復

vincenthoy28 發表於 2024-2-28 14:54
Glad that I have a chance to hear this system...Amazing about the bass is totally undercontrol and t ...

下次可以再留長啲時間,仲有好多碟未播
回復

zelo 發表於 2024-2-28 09:39
之後Simcity同Kahw 師兄上嚟再幫我微調過支臂,依家又進步咗,得閒再來聽吓。 ...

好呀。搵埋呀 T 大
回復

緊係叫埋佢來~
回復

師兄,

Difference between Alexia 1 & Alexia V is 10 streets apart

Simcity was using Alexia 2 before, the difference between them are still huge.

評分

查看全部評分

回復

謝謝Zelo 師兄今日熱情招待,令小弟鄉下仔大開眼耳界,感激萬分.
回復

https://www.facebook.com/permali ... ;id=100057232737178
21-2-2024 Shun Cheong Record Co., Ltd.

剛留意到上列的信昌唱片在 FACEBOOK 專頁公開多謝 Zelo 師兄的下列播放極靚聲 Wilson Alexia V 系統組合!

P.S. https://www.youtube.com/watch?v=gl3sqWLYedk
7-2-2024 Zelo: Chord Electronics Ultima Pre / Ultima 3 / Wilson Alexia V (Wyrostek "For Alice" ZIMA-Antonio Vivaldi)
回復

mcm 發表於 2024-3-4 22:06
謝謝Zelo 師兄今日熱情招待,令小弟鄉下仔大開眼耳界,感激萬分.

今日兩位前輩太客氣,因為今日有兩場,第一場聽得比較雜,所以留落一大堆碟,下次請再過來,因為第一次見未摸清你口味,下次會搵定多啲碟。
回復