新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[家訪] AV急症室登記處

ueti 發表於 2012-8-29 13:23
病症:  subwoofer 出唔到應有的氣勢,  投影效果應可更佳.

器材如下:

c兄上得黎hiendy 仲要係用大肥婆,睇黎好快會放左部zx7
回復

rklpoon 發表於 2012-8-30 09:50
好靚仔既影院.

多謝! 會長有空幫手指點下我另一地方的ANTHEM 300 啊. 真系一身病症.
回復

felixk 發表於 2012-8-30 10:29
初步問题從相中略知一二。  lexicon Z7 绝对搅吾掂对大肥婆  中置放太底  前置太贴牆 咁大空間 一只350 應 ...

請問應該配邊部 POWER AMP啊? 其實仲有部MS ANVIANO 9架, 雙SUB.
回復

timmywan 發表於 2012-8-30 11:09
你套機同地方都正
真係好想聽下

歡迎上門指導.
回復

ueti 發表於 2012-8-29 13:23
病症:  subwoofer 出唔到應有的氣勢,  投影效果應可更佳.

器材如下:

ZX 7 推 802D 應該夠力

麻煩 pm Chrisclw 版主留地址及聯絡  
回復

ueti 發表於 2012-8-30 12:42
歡迎上門指導.

你住邊?
回復

timmywan 發表於 2012-8-30 15:03
你住邊?

大埔鹿茵山莊
回復

bigpun1975 發表於 2012-8-30 12:53
ZX 7 推 802D 應該夠力

麻煩 pm Chrisclw 版主留地址及聯絡

pm 左 Chrisclw 版主. 謝謝!

評分

查看全部評分

回復

ueti 發表於 2012-8-30 16:23
大埔鹿茵山莊

好地方 等我黎學下野
回復

timmywan 發表於 2012-8-30 17:03
好地方 等我黎學下野

組團預埋我呀,3q.

新界遊延續篇...
回復

AV急症室登記處

Thanks all, awaiting.

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

ueti 發表於 2012-8-30 12:42
請問應該配邊部 POWER AMP啊? 其實仲有部MS ANVIANO 9架, 雙SUB.

見到師兄前面三隻b&w,真係好靚仔,中置可以用個原裝架承起佢,貼近畫面聲效會更好,zx7唔係唔好,祇不過末能把b&w潛能發揮出來,小弟都係用緊802D,大家可交流下!請到下面看看,有部份器材已更新。

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

Harry5 發表於 2012-8-31 02:06
見到師兄前面三隻b&w,真係好靚仔,中置可以用個原裝架承起佢,貼近畫面聲效會更好,zx7唔係唔好,祇不過 ...

HARRY兄, 請多多指教下我點先可以玩好我套B&W.

哈哈, 我都有隻SUNNY仔喎.

sunny

sunny

回復

ueti 發表於 2012-8-30 16:23
大埔鹿茵山莊

豪宅
回復

新手(超級新丁)一問:
病症:Subwoofer 好似低音太強。(?)

例:睇電影時,一D稍為大棚D嘅背景音樂,都無端端"烏烏聲",全屋震動。
攪到對白都聽唔清。

究竟我應該點做?
1. 摟細D Subwoofer 背後個 gain 制
2. 晌部 AV Amp 度,調低D個 Subwoofer Volume
3. 擺出D個 Subwoofer,或週圍擺 (不過十仔擺得去邊?)
4. 我的 Subwoofer 質素有限,唔好怨咁多。

請指點謎淙。
回復

補將相,同機型號:

Subwoofer : Klipsch SW110
Bluray: Philips 低級型號(唔記得)
AV Surround Amp : Marantz 6006
Speakers:  5.1 system: Klipsch Reference RF/RS/RC 52 II
HC4000 投影/OS幕(畫就無投訴!)

評分

查看全部評分

回復

Ching,
有問題自己攪左好耐都唔得,想掛號求診.家住北角區.感激不盡.
問題:
1. 低音好散,少少實都冇
2. Concert現場感同試機時都幾大分別
3. Projector d 色唔係好靚
4. 人聲時包圍感唔夠

AMP---------------------Yamaha RX-V767
TV-----------------------PANANSONIC  TH-46ST30
Projector----------------Mitsubishi HC4000
前置----------------------PolkAudio TSi400
中置----------------------PolkAudio CS10
後置----------------------PolkAudio OWM3
Front Presence-----------Mordaunt-Short Carnival 1
BDP----------------------Sony S370
SUB----------------------PolkAudio PSW111
Media Player-------------Kaiboer K6

DSC_4378.jpg DSC_4379.jpg DSC_4380.jpg DSC_4381.jpg

評分

查看全部評分

回復

1. 低音phase唔識較,想打心囗強d
2. Projector d 色唔係好靚

AMP---------------------Anthem 300
Poweramp--------------Parasound a52
2ch amp-----------------Atoll 200
TV-----------------------PANANSONIC  50"plasama
Projector----------------Sanyo Z4000
前置----------------------Triangle quartet
中置----------------------Triangle voce ex
後置----------------------OS 3 X 4隻
BDP----------------------Oppo 93
SUB----------------------KK 5000
回復

家住馬鞍山, 玩左套cheap野好耐, SUB仔搵來搵去都搵唔到果點, 前中置定位不足
希望大夫可以出手睇睇

TV - Panasonic P50V20H
Amp - Onkyo TX-NR-809
PowerAmp - Emotiva XPA-5
BDP - Oppo 93
前置 - KEF Q700
中置 - KEF Q600C
後置 - MK Sound M4T
Sub - MK Sound SB12
回復

rickyfan 發表於 2012-10-10 23:58
家住馬鞍山, 玩左套cheap野好耐, SUB仔搵來搵去都搵唔到果點, 前中置定位不足
希望大夫可以出手睇睇

肆正又企理!
回復