新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chrisclw

[家訪] AV急症室登記處

rickyfan 發表於 2012-10-10 23:58
家住馬鞍山, 玩左套cheap野好耐, SUB仔搵來搵去都搵唔到果點, 前中置定位不足
希望大夫可以出手睇睇

肆正又企理!
回復

小弟套cheap野硬係覺得未發揮到應有水準
小弟不才,唔係好識點形容
感覺上低頻唔夠打心口,揾唔到G點
某d頻率好大聲,某d又過細
下潛力不夠,唔係好識校phase
主喇叭偏高音及較尖,中低頻偏弱
音場唔夠闊,有一點偏左邊
投影機畫面黑位未如理想
請醫師幫忙出手解救

註:影音房只有八十尺

器材如下:

Projector: MITSUBISHI HC4000
Av amp: PIONEER SC-LX81
Bdp: OPPO BDP-93
Front and center speaker: MK Sound LCR-950 X 3
Surrond speaker: MK Sound LCR-36 X 2
Subwoofer: M&K SOUND KX-12 X 1

回復

1. 2隻低音phase唔識較
2. 畫面顏色出d

家住元朗

AMP---------------------Yamaha 3020
Poweramp--------------Parasound a52
2ch amp-----------------Music paradise 501
TV-----------------------PANANSONIC  50"plasama
Projector----------------Sanyo Z4000
前置----------------------Triangle quartet
中置----------------------Triangle voce ex
後置----------------------OS 3 X 4隻
BDP----------------------Oppo 93
SUB----------------------KK 5000
SUB----------------------SVS pc12+
回復

小弟白痴新手一名,正煩緊set eq,爬文到此,都想有師兄指導一下,有冇熱心既師兄住屯門
回復

King.z331 發表於 2013-7-10 16:12
小弟白痴新手一名,正煩緊set eq,爬文到此,都想有師兄指導一下,有冇熱心既師兄住屯門 ...

你好, 可以講下你用緊咩器材, 同有什麽問題嗎?
回復

chrisclw 發表於 2013-7-11 09:14
你好, 可以講下你用緊咩器材, 同有什麽問題嗎?

“請多多指教”
小弟入門器材如下:
amp yamaha a830
前置kef iq50
中置kef iq2
後置mirage os3
sub velodyne cht8

學師兄講set 左eq,但還未發揮水準
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
還有set sub攞唔到中間點,因為小弟不才,根本唔明
唯有測試同爬文…………
小弟不才唔好打頭
回復

King.z331 發表於 2013-7-11 14:59
“請多多指教”
小弟入門器材如下:
amp yamaha a830

麻煩PM你嘅聯絡資料俾我,我哋會稍後同你聯絡,安排 去家訪下你部Yamaha
回復

chrisclw 發表於 2013-7-12 12:33
麻煩PM你嘅聯絡資料俾我,我哋會稍後同你聯絡,安排 去家訪下你部Yamaha  ...

唔該師兄
回復

呢到真係好地方,小弟齋睇都學到少少,真係俾各版主一個致敬
回復

接受新症嗎?

評分

查看全部評分

回復

請講低用乜器材同有乜問題
回復

bigpun1975 發表於 2013-11-8 14:20
請講低用乜器材同有乜問題

The left and right speaker have different sound

Front left and right - JBL 4343
Centre - JBL array 880
Surround - JBL 8320
Subwoofer - B460
AV pre - Integra 9.8
AV power - Arcam P1000
Blu-ray player - BD30
Projector - VW60
回復

33hiend 發表於 2013-11-8 15:32
The left and right speaker have different sound

Front left and right - JBL 4343

大細聲定有怪聲? 有冇試過調轉線試下?
回復

好耐無見這個主題出現

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2013-11-8 16:15
大細聲定有怪聲? 有冇試過調轉線試下?

大細聲.   Tried.
回復

33hiend 發表於 2013-11-8 17:19
大細聲.   Tried.

pm 我留電話地址, 我再約你

評分

查看全部評分

回復

新手掛號
本人器材如下、mf .m6前後級cd。cryes-解碼 oppo 95 onkyo5509前後級新入手7.1喇叭bw。  超低音新快10寸
本人超級新手求高手門協助校機
回復

新手掛號
本人器材如下、mf .m6前後級cd。cryes-解碼 oppo 95 onkyo5509前後級新入手7.1喇叭bw。  超低音新快10寸
本人超級新手求高手門協助校機:電話92068302
回復

大家好,小弟初黎報到,我剛搬了屋,在舊屋搬了些av器材過黎,又添置左d新器材,但我其實唔係好識點set up,希望有高人指點下,可以來我家幫我睇睇更好!!!唔想浪費左d器材,我是入門級的,器材如下:
LCD TV - Panasonic TH-L37S25H
AV AMP - ONKYO 705
BLU-RAY PLAYER - PS4
CD PLAYER - NAD C 516BEE
INT. AMP - NAD C 315BEE
FRONT SPEAKERS - FOCAL 714V
CENTRE SPEAKER - NHT SC1
SURROUND SPEAKERS - DYNAMIC AUDIO PRO EDGE BI-POLAR
SURROUND BACK SPEAKERS - AUDIO SPACE BOOKSHELF
SUB-WOOFER - SUNFIRE HRS-10
回復

小弟2014年己求大夫出診,幾時有空幫我睇吓病,謝謝
回復