新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 41317|回復: 57

[分享] 音響器材及線材缺點之分享

Hiendy你好!各位網友你們好,小弟初次報到,第一次見面,冇咩見面禮,所以決定將我玩過的器材和線材之缺點分享比大家,因為見到每次大家和我自己分享的時候大多都只會分享優點,而缺乏分享缺點,但缺點既重要性其實一樣來得重要,因為當知道缺點所在的時候,係配搭上方面可從而作出改善,達至更佳的發揮效果!當然亦希望大家一同來分享啦!小弟亦相信這個網站應該可以任由大家暢所欲言嘰!

評分

查看全部評分

小弟會陸續分享,因為一次過寫唔到甘多,嘻…

評分

查看全部評分

回復

Hiendy你好!各位網友你們好,小弟初次報到,第一次見面,冇咩見面禮,所以決定將我玩過的器材和線材之缺點 ...
一休大師 發表於 2011-7-16 14:14

歡迎大師,係隔黎台久聞大名!
回復

一休大師終於登陸 Hiendy,
回復

備註:以下乃個人聽感之分享!不代表事實之全部

Cd机:
Cec TL51R:音樂感稍欠,模擬味缺乏,人聲肉感少及背景較噪
Pioneer Mk2 D9:欠密度和質感
Sony XA9000ES:數碼味較多,下盤不夠,質感稍欠
Sony SCD-1:數碼味重,高音伸廷唔夠,音樂感亦欠
Lindemann 922:太過斯文,動態極欠,非常沉悶,高音伸延較弱
Accuphase DP-510:較斯文,欠缺熱力火花躍動感
Denon 2000AE:分析力音場較欠,偏重人聲,古典較為不合
Burmester 061:聲音及下盤偏薄,偏向小小數碼味
Audioaero reference se:高音伸廷及分析力稍欠,音像偏向稍大
Sony XA5400es:太直白,欠缺優美感

合拼amp:
Denon 2000AE:高音硬,分析力不足,音場小
Audio space AS300B:冇力
Audio space AS8i MK3:粗聲,控制力弱,背景嘈
Lyngdorf 2200:細聲冇野聽,質感密度不足
Jeff Rowland:推力較欠,非常貴,聲底偏薄
Octave V70+BB:低頻量不足,大聲時欠些寧靜度
Brinkmann:推力不足,唔夠放,頂底伸延欠些
Accuphase E350:推力唔夠
Accuphase E460:處理低ohms喇巴時控制力欠些

pre amp:
Audio space Pre2:背景較嘈,左右大細聲有偏差
Densen B200:太柔化高音
Accuphase C2110:衝刺感和力感較欠

power amp:
chord 1200C:太直白
Audio space M9se:太粗聲和嘈
Audio space as6i 300B:無力,300B味不足
EAR 1001:密度質感與推力不足
Accuphase P4100:大爆鵬時欠最後一口氣
Accuphase P7000:頭速慢,唔夠放,欠DD高頻伸延和分析力及速度慢
Accuphase P7100:太貴

speaker:
JBL 4312C:中音濛,整體非常粗聲
JBL 4318:低頻較欠,播古典不好
Adam HM1:非常易拍边,分析力及音樂感較欠,播古典不好
Adam HM3:要求空間較大,隱形能力和定位較差
Sonus faber concertino domus:高音設計失敗,會漏氣發出De De聲(當低音活動幅度大時)
Sonus faber Guarneri memento:需離後牆及側牆及聆聽位置較遠
Sonus faber cremona auditor:結像較偏低,高低伸延不足,速度偏慢,需離後牆較遠
Sonus faber cremona auditor M:結像較偏低,高低伸延不足,需離後牆較遠
Sonus faber concerto grand piano:聲低薄,低音及動態略嫌不足
Sonus faber grand piano home:高音伸延和分析力略欠
Sonus faber toy tower:低音重量感及下潛力不足
Elac 310ce:中至中低頻不足,偏薄聲
Elac FS247:爆低音時箱聲重
Wilson benesch orator:高音伸延不足,分析力略欠
Wilson benesch curve:非常難推,高音伸延不足,鼻音重
Wilson benesch discovery:爭DD高音伸延,低頻誇張難控
KEF 203 reference:高音伸延不足,中音少許濛
Dynaudio S1.4:低頻量大,線條不足,高音伸延略欠,需離後牆較遠
Dynaudio C1:需離後牆及側牆較遠,功放要求高,中音少許偏薄
Kharma 3.1:高音伸延及分析力略欠,太斯文,躍動感不足
B&W 805 signature:高音伸延略欠,低音線條感欠些少
B&W 803 diamond:人聲韻味爭D,需要大power amp

評分

查看全部評分

回復

好嘢,大師都過埋嚟呢邊玩
回復

其實有時想找器材及線材的優點實在非常易,但有時想找器材及線材缺點就非常難,所以先開個甘特別既topic分享下囉!

評分

查看全部評分

回復

大師記住分享多D,等我哩D新淫見識多D呀
回復

thanks各位弟兄支持

moo記!今次可能又得罪好多人,不過我一向無黨派,我行我素,所以無乜所謂嘰!

其實呢個世界上無野係完美的!好嘰又要知,衰嘰又要知!360度睇哂每一件事!再進行配合和調節!可能缺點都會變成優點架!!!!!!!!!!

評分

查看全部評分

回復

辛苦一休大c 了,分享了出 $ 又出力的心得
回復

非常精彩!啱灑我們新丁參考!
回復

辛苦一休大c 了,分享了出 $ 又出力的心得
mr1010 發表於 2011-7-16 18:22

錢就冇勒!!!!亂寫下野拋磚引玉等D高手出現啦!都還可以!!

評分

查看全部評分

回復

錢就冇勒!!!!亂寫下野拋磚引玉等D高手出現啦!都還可以!!
一休大師 發表於 2011-7-16 18:30

歡迎一休大C光臨hiendy
回復

一休大師 發表於 2011-7-16 18:30

大師, 你太謙 La.
回復

大師來到呢邊
變左祇講缺點唔講優點 ?
回復

大師來到呢邊
變左祇講缺點唔講優點 ?
MDLP 發表於 2011-7-17 11:17

嘻嘻!係呀!優點交比你地講咪得囉

評分

查看全部評分

回復

備註:以下乃個人聽感之分享!不代表事實之全部

Cd机:
Cec TL51R:音樂感稍欠,模擬味缺乏,人聲肉感少及背景 ...
一休大師 發表於 2011-7-16 14:59

果然係大師!玩過唔少o野!
回復

淨講缺點冇優點,唔合理!會唔會係未發揮到呢?.又可能唔夾,優點變缺點.正如你的甜品係我的毒藥

評分

查看全部評分

回復

西利西利,通常都係記優點,大師能記缺點
回復

歡迎大師
回復