新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17480|回復: 84

[請教] 三相電與單相電對Hi-Fi有無影響?

請教咁多位師兄,三相電同單相電對Hi-Fi影響大嗎?
請教咁多位師兄,三相電同單相電對Hi-Fi影響大嗎?
fatboy88 發表於 2011-7-20 16:22

當然有影響啦,至少三相供電總電流及功率大了三倍。但師兄問題想問咩?
回復

當然有影響啦,至少三相供電總電流及功率大了三倍。但師兄問題想問咩? ...
kyu888 發表於 2011-7-20 16:33

Hill哥哥,請問如何可以申請到三相供電呢?
回復

當然有影響啦,至少三相供電總電流及功率大了三倍。但師兄問題想問咩? ...

唔該師兄,只係想了解吓三相同單相邊種好啲
回復

Garyto73 發表於 2011-7-20 16:37

打去電力公司問過,回覆要先同管理處申請,再要搵合資格電工改裝,之後電力公司會派人上門驗證,合格後便可上三相。

不過佢話有一般住宅大廈向管理工司申請,99%都唔會批!
回復

Garyto73 發表於 2011-7-20 16:37

Gary兄,同中電申請三相供電,但安裝及收費比一般家庭供電貴好多;你屋企冇火牛房又樓齡較高,從前在分區變電站分配給你大廈供電餘量也不多,現在申請應不會提供,就算能提供但安裝費用也貴得驚人,因要從新由變電站放獨立線供電給你。
回復

打去電力公司問過,回覆要先同管理處申請,再要搵合資格電工改裝,之後電力公司會派人上門驗證,合格後 ...
fatboy88 發表於 2011-7-20 16:47

Gary係住舊式樓宇冇自己火牛房架。
回復

唔該師兄,只係想了解吓三相同單相邊種好啲
fatboy88 發表於 2011-7-20 16:41

單相時所有電器共用電源,其它非音響電所產生出來的奇數諧波(odd harmonic)會影響到音響器材功作時的效果,三相供電時可分配單獨一相比音響就能減低影響。

評分

查看全部評分

回復

單相時所有電器共用電源,其它非音響電所產生出來的奇數諧波(odd harmonic)會影響到音響器材功作時 ...
kyu888 發表於 2011-7-20 17:12

咁偶數諧波又對音響器材有冇影响架?
回復

單相時所有電器共用電源,其它非音響電所產生出來的奇數諧波(odd harmonic)會影響到音響器材功作時 ...

你唔用啫.
人地會用.
其實現代樓宇.來氣多數已經係380/100A以上.分比唔同用戶.
當比你紅相.隔離咪藍相.再隔離咪黃相.
相與相之間相差120度.到時睇你點話CD廠錄音反左相
回復

你唔用啫.
人地會用.
其實現代樓宇.來氣多數已經係380/100A以上.分比唔同用戶.
當比你紅相.隔離咪藍相. ...
伏喱哩 發表於 2011-7-20 17:45

"三相供電時可分配單獨一相比音響就能減低影響"

師兄, 因為有其他人共用, 所以我只係話"能減低影響"唔係全面性消除; 三相供電120度相角差同軟件中記錄正弦波(sin wave)及負弦波(cos wave)有咩關係?
回復

呢度啲師兄勁pro
回復

你唔用啫.
人地會用.
當比你紅相.隔離咪藍相. ...
伏喱哩 發表於 2011-7-20 17:45

越講越深!!
回復

想請問如現有三相電,但見三相已平均分配給家中各種電器,
在這情況下是否用任何一相給HiFi都一樣?
回復

越講越深!!
racewong 發表於 2011-7-20 18:10

回復

功率大三倍,與100A有什麼分別??請詳述之。
回復

想請問如現有三相電,但見三相已平均分配給家中各種電器,
在這情況下是否用任何一相給HiFi都一樣? ...
terence 發表於 2011-7-20 18:11

師兄可以盡量選用沒有Switching power supply及充電器在使用的一相供電比音響系统.
回復

師兄可以盡量選用沒有Switching power supply及充電器在使用的一相供電比音響系统. ...
kyu888 發表於 2011-7-20 18:22

謝謝!
回復

功率大三倍,與100A有什麼分別??請詳述之。
hksarac 發表於 2011-7-20 18:21

100A單相(single phase)供電同100A三相(3 phase 4 wire)供電總Power唔係大三倍咩?
回復

完全..........唔知你地講乜.....好專業
回復