新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 38723|回復: 131

[家訪] AV急症室之出診報告 - BoB182的選擇障礙症

相信大家都知道最近有一位Hiendy網友(BoB182)患咗選擇障礙症,唔知道應該繼續同原配LX83雙宿雙棲,定係與新歡RX-V3067展開另一段火熱戀情!就喺佢舉棋不定、朝秦暮楚嘅時候,我哋AV急症室嘅幾位醫生及時出診,對呢位病入膏肓嘅網友提供心理輔導(調教服務)。 經過主診醫生百事佬嘅適當輔導,我哋相信已經解決咗呢位網友嘅無比困擾,至於結果就等佢自己公佈喇!

Pic 1.jpg

Pic 2.jpg

Pic 3.jpg

當日機主為了可以了解RX-V3067的真正實力,即場為他加上Presence喇叭,感受一下對白提升3D效果

Pic 4.jpg

Pic 5.jpg

為咗容易對比調教前後嘅分別,將Pattern 1入面原來嘅setting保留住先

Pattern 1 - Configuration.jpg

Pattern 1 - Distance.jpg

Pattern 1 - Level.jpg

Pattern 1 -  EQ.jpg

跟住就梗係由主診醫生百事佬(Dr. Pepsiman )操刀,開始以Pattern 2嚟針對Bob兄嘅器材同環境做調教...

先將前置改為SMALL,之後再將中置及環繞聲喇叭分頻點提高,盡量與各聲道配合

Pattern 2 - Configuration.jpg

由於加入PRESENCE喇叭,所以重新量度各喇叭之距離

Pattern 2 - Distance.jpg

當日無準備音壓計關係,唯有以i-phone頂替,最後再次用多套電影fine-tune

Pattern 2 - Level.jpg

原先機主使用Flat,效果平板,為咗加強睇戲時嘅刺激感,選用manual模式自行修改EQ

Pattern 2 - EQ.jpg

Pattern 2 - LF.jpg

Pattern 2 - LR.jpg

Pattern 2 - CC.jpg

Pattern 2 - SL.jpg

Pattern 2 - SR.jpg

Pattern 2 - SBL.jpg

Pattern 2 - FPL.jpg

Pattern 2 - Sub.jpg

調教好setting之後,再檢查一下其他設定,發覺機主將Adpative DRC設為On,其實呢個功能就好似Onkyo嘅Night Mode功能一樣,
自動控制動態宜在夜間低音壓或headphone用家比較有用,不過由於動態被壓制,所以會減低刺激程度,最好關咗呢個功能!

Adaptive DRC - ON.jpg

Adaptive DRC - OFF.jpg

玩得Yamaha嘅AV amp, 就緊係要開埋佢獨家嘅3D音牆模式!

3D Mode .jpg

由於Bob兄都係玩投影之人,Dialogue Lift (對白提升)呢個又係Y記獨家功能一定唔可以唔用啦!
經過多番測試,最後將數字加到"3",開咗佢就可以將人聲提升到由幕嘅中間出嚟!

Dialogue Lift.jpg

由於Bob兄本身已經有Surround Back喇叭,梗係唔好浪費佢哋啦,將Extended Surround改去Dolby PLX,
就可以喺3D DSP 模式下將5.1嘅音軌擴展到9.1或11.1!

EXTD Surround.jpg

除咗輔導外,主診醫生當然會照常根據病人嘅情況,開出藥單幫病人調理一下復原後嘅心理/生理需要啦!

藥單:

1. 中氣不足(人聲凹): 建議將已經用咗兩年嘅中置換做與前置同一系列嘅產品,加強連貫性及彌補人聲嘅不足;
2. 白內障加散光:建議將現役嘅80"投影幕換做 90"或以上嘅OS/Grandview投影幕,同時加上遮光窗簾布阻擋光線射入影響畫面質素。

後記:報告出街前得知機主已將其中一部擴音機成功出售,相信機主病情已經轉好,沒有惡化跡象。

評分

查看全部評分

部 3067 經百事佬鬳調校過, 一定無得輸.......................
回復

AV急症室之出診報告 - BoB182的選擇障礙症

經Dr. Pepsiman診治過嘅3067當然藥到病除啦,簡直就好似食咗瀨尿牛丸貢。
大隻咗(因調教適宜低音強勁咗)
聰明咗(因Set好哂唔洗我再R哂頭)
同人都靚咗(當然係指畫面啦)
或者可以再睇睇呢度兩個只能活一個
3067就好番哂喇,而本人個選擇障礙症都痊癒哂喇。
而事後調理療程都進行中,
已換上新款OS 90"手拉幕,遮光窗簾會在日內完成。
Presence喇叭亦已掛上,至於中置喇叭張會係一/兩星期內到位。
到時又要麻煩各位醫生再出診喇
Thank You Very Much

最新病況:
當然係經Dr.Pepsiman調教過嘅3067留低

終於可以玩足9.2喇

成功坐正

重帶多兩個姊妹入宮

90"OS 手拉幕  冇錢買電幕

補多張全相

評分

查看全部評分

回復

回復 3# BoB182

EX 幕

識貨
回復

回復 3# BoB182

咁就搵日再行過嚟啦!
回復

回復 5# chrisclw

真係要多謝定先
等隻中置到埋再煲一煲佢,一定通知各位上黎覆診。
回復

部 3067 經百事佬鬳調校過, 一定無得輸.......................
hkp1196 發表於 2011-8-1 12:56

YES!但如果另外有位芬達佬走出黎執執部LX83,唔知結果又會爭幾遠呢
回復

YES!但如果另外有位芬達佬走出黎執執部LX83,唔知結果又會爭幾遠呢

貢就真係精彩囉。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

中置 中置 中置!!!!!!!!!
回復

回復 9# xlarge

快架喇、快架喇,今個星期要去Av Show
下星期即刻去攪
回復

回復  xlarge

快架喇、快架喇,今個星期要去Av Show
下星期即刻去攪 ...
BoB182 發表於 2011-8-2 09:31

師兄入cmc2定cat頭英
回復

師兄,你對前放得開要買cmc2先夠cover,恭喜先。
回復

師兄入cmc2定cat頭英
是嗎 發表於 2011-8-2 23:32

是嗎兄,多謝都係貓頭鷹算

師兄,你對前放得開要買cmc2先夠cover,恭喜先。
sk555 發表於 2011-8-3 01:09

五姐 CMC2 好貴呀,買唔起
回復

五姐 CMC2  好貴呀,買唔起 ...
BoB182 發表於 2011-8-3 08:31

做咩個樣咁呀--->
回復

回復 14# sk555

因為你輩份高,所以嚇親我囉
回復

回復 14# sk555

因為你輩份高,所以嚇親我囉
哈哈哈我都覺

回復

[quote]師兄,你對前放得開要買cmc2先夠cover,恭喜先。
sk555 發表於 2011-8-3 01:09

五姐 CMC2 好貴呀,買唔起[/QUOTE]
Cmc2要幾錢

回復

五姐 CMC2 好貴呀,買唔起
Cmc2要幾錢
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用[/QUOTE]

好似要成9K幾

回復