新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 33099|回復: 29

[擴音器] Luxman L-509u 合併擴音機

Luxman L-509u
連續有效輸出: 120W+120W(8Ω) / 240W+240W(4Ω)   
輸入靈敏度: 193mV
總諧波失真: <0.003%   
訊噪比:107dB   
頻率響應特性: 20Hz - 100KHz
耗電量: 330W   
體積 (闊x高x深): 467 x 179 x 428mm   
重量: 27.5kg

市面上有許多不同品牌喇叭的用家/玩家,他們幾乎每天都費盡心思地聽他的放大器如何可以把他們已經很出色的"至愛"變得更"完美",亦相信他們已花了不少金錢去探討.很多時高中音清晰,通透,美極了,但低音就欠缺伸延力,薄了不少.低音飽滿且有質感及彈跳力時,高中變得暗淡,沒生氣.中音像絲般美時,兩極延伸完全不存在..........等等!
一般有經濟能力的用家/玩家,都可以用比揚聲器本身貴上兩,三倍或以上的放大器,達至極佳效果,但對於一些中層用家,這可是個天文數字!
自日本人從韓國人手中奪回 LUXMAN 之後,他們極力發展這個自60年代就叱吒國際的日本殿堂級放大器品牌,從2000年起,不斷生產高質素而不太昂貴的理想放大器.
他們用了很多世界品牌揚聲器以作參考及調教,針對著一般放大器推動它們的弱點而生產出 High-end amplifier at affordable price 的L-509U 超級合拼放大器。

用你的心去好好欣賞,不要因為它不是超級產品品牌就放棄這樣好的放大器,Never know without trying!
回復

我非常喜歡509u的聲音,好後悔年前因工作賣掉了,現積極準備再娶她再入門。509u 你等我呀!
回復

官方有無辦法替現有用家訂購Luxman原廠Power Cord呢?
回復

好似有部 509FSE 二手.....
回復

509u用家,用左一年,非常滿意,不過行貨無左條跟機線jpa-15000,就有些不是味兒,如果要比錢買呢條線就無謂,因為明明係免費既,無奶油要比錢買架嘛....雖則我見到呢條線響數字2手台偶有出現
回復

509u 夾AH真係唔錯。
回復

報名先,我都有部509u夾D-08及Acoustic Harmonry GR-1,暫時用得好滿意。
回復

好似有部 509FSE 二手.....
uncleseven 發表於 2011-8-18 00:09

但賣家好似已經留為己用囉。
回復

509u 推什麼類型,例如靈敏度多少的喇叭最適合?
回復

cyberken 發表於 2011-8-18 11:17

係咪Triangle最夾?
回復

官方有無辦法替現有用家訂購Luxman原廠Power Cord呢?
fatboy88 發表於 2011-8-17 23:52

香港機電工程署不容許該電源線直接正式進口.

正式代理無法輸入.而日方亦表示只有日本本土才會隨機附上.

那條電源線是由HISAGO生產的,不難找到代替品.
回復

509u用家,用左一年,非常滿意,不過行貨無左條跟機線jpa-15000,就有些不是味兒,如果要比錢買呢條線就無謂,因 ...
faihim 發表於 2011-8-18 00:32

我當年都係抬朋友係日本買返泥,通常日本好守出口規定的。兩腳香港唔合法,佢地當然唔會出口。

大家如果配到 JPA-15000 or JPA-10000 都要善用 lux 背後的 phase 制去試清楚電源極性先好聲呢!
回復

我當年都係抬朋友係日本買返泥,通常日本好守出口規定的。兩腳香港唔合法,佢地當然唔會出口。

...
tckl 發表於 2011-8-18 17:33

Tcki兄,我部509同D06,甚至之前部507u個盒入面都有條兩腳圓插嘅Power Cord
回復

Tcki兄,我部509同D06,甚至之前部507u個盒入面都有條兩腳圓插嘅Power Cord ...
fatboy88 發表於 2011-8-18 18:01

那條是歐式的電源線,雙絕緣的,只要改插頭就全世界都合規格。

各下亦可向代理/零售商索取英式>IEC電源線.
回復

各下亦可向代理/零售商索取英式>IEC電 ...
Luxman 發表於 2011-8-18 18:07

明白了
回復

cyberken 發表於 2011-8-18 11:17

數據上好難評論那一款最適合,但在合理配答下,L-509U未逢敵手.

不能說讓所有喇叭都死去活來,但亦未賞力不從心的表現!
回復

咁我又想問吓bi-wire嘅問題,
1)用speaker A + B行兩對喇叭線,即4去4.
2) 用2去4喇叭線.
3) 用2去2喇叭線+jumper.
那一種比較好,聽說過int amp用4去4呢個方法,電流量可能會有所不足,甚至高低頻會有少許唔同步,509u又適唔適合行4去4呢?
回復

咁我又想問吓bi-wire嘅問題,
1)用speaker A + B行兩對喇叭線,即4去4.
2) 用2去4喇叭線.
3) 用2去2喇叭線 ...
fatboy88 發表於 2011-8-18 18:43

只要你的喇叭是8ohm而又是真正Bi-wire設計的,4去4而又是同樣的喇叭線,有可能是最好的傳送方式,光是物理上已經佔盡優勢,令喇叭/擴音機之間配合得更好,呼吸得更暢順。

但音響太多化學作用,凡事都要試驗才實行。
回復

各下亦可向代理/零售商索取英式>IEC電 ...
Luxman 發表於 2011-8-18 18:07

雙絕緣的... 請問係咩解?
回復