新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24706|回復: 67

[產品] Mcintosh c2300夾咩後級

除左夾番老麥後級,仲有咩石後都會夾佢?
我用緊b&w804d
師兄,
其實若以 C-2300 為前級, 當然一套西裝最完美啦, 如果單以前級來說, McIntosh  屬於中肯厚暖聲底機種,不難找來拍擋, 但當然可配性格相近的品牌, 這樣鑊氣可少一點, 但而在 power amp. 配合上應視乎所用的揚聲器之要求為準則, B&W 見意 amp power (W) 及 HCC (A) 輸出高一點的功放較為合當,較果會理想一些。
回復

師兄,
其實若以 C-2300 為前級, 當然一套西裝最完美啦, 如果單以前級來說, McIntosh  屬於中肯厚暖聲底機 ...
kenho 發表於 2011-8-19 15:12

即係275? 定係用老麥石後?
回復

兩者都得, MC275 係最長青既機款, 1965 年開發至今大至上都沒十分大的改變, 廣為發燒友津津樂道,而在膽機來說 75W x2 的確已是非常好力, 推 804 是沒問題的, 而石機則可配 MC302 , 力感衝勁與彈跳都比 275 好, 唯一視乎你愛好的音樂路線是如何路線, 小品舒情當然膽大過天, 而好動感大音壓的話石機就是最理想不過了。
回復

兩者都得, MC275 係最長青既機款, 1965 年開發至今大至上都沒十分大的改變, 廣為發燒友津津樂道,而在膽機 ...
kenho 發表於 2011-8-19 15:45

我見到MC 452是最新款, 但450W 會唔會DAMP 得對喇叭太死,反而302較好?
回復

師兄,
MC452 與 MC302 屬同期最新型機種, 不論是  瓦數輸出、迅態電流輸出、制動力量等等 MC452 都比 MC302 強大,而且 只有由 MC452 這級別開始才有 Quad Balanced design ,輸出火牛在每級別不同阻抗輸出,都以獨立線圈組繞制, 即 2、4、8 ohms 各都有獨立一對正負端子輸出, 因此較有水落石出感覺,而分析力與準確性大幅度上升, 不過若接上太細的書架喇叭, 亦會有 over Damp 之情況出現, 音色收放太準, 感覺會緊緊地。

回復

咁我想問下mc402 有無Quad Balanced design?
回復

咁我想問下mc402 有無Quad Balanced design?
timlee672 發表於 2011-8-19 19:59

是有的。

回復

是有的。
kenho 發表於 2011-8-19 20:11

似乎如果不用太大火數, 402比452抵用喎, 係咪應該咁理解呢?
回復

是的 , 不過兩款機係出自唔同既早先, 402 和早期的 602 設計是相關的, 而 452 則出自 20幾萬身價的 MC 1.2KW 了 .......

回復

是的 , 不過兩款機係出自唔同既早先, 402 和早期的 602 設計是相關的, 而 452 則出自 20幾萬身價的 MC 1.2K ...
kenho 發表於 2011-8-20 13:37

咁想請問ken哥,402同452係聲音上既取向有咩吾同呢?
回復

基本聲底是差不多的, 新機種分析力較高, 弱音交代得較好, 唯 402 帶有早代的 「林林地」感覺,
新機就活潑一些, 不過最終要視乎喇叭既負載多少, 大食的聲會拖慢下來, 太易推的聲效又會太緊張,
如果用 B&W 那力大的卻會優勝點。
回復

Ken sir果然係發燒友
唔係自己代理既喇叭都講真大方
其他"袋你"就做唔到
回復

2301 or 1.2kw
回復

推804D, 我會買MC452, 第時UPGRADE都唔洗換POWER AMP.
回復

我認為c2300設計岀來已經有別於之前老麥嘅前級
係比以住清爽而且分析力強 所以夾後級其實容易
不過如果用石後我覺得會效果好啲
回復

Ken sir果然係發燒友
唔係自己代理既喇叭都講真大方
其他"袋你"就做唔到
...
MDLP 發表於 2011-8-21 23:50

謝謝師兄,

其實所有器材都係好野, 只是在乎配用得當, 發揮得好就雙得益章啦, 然而做生意會是有所競爭, 但也亦會常有雙贏的完滿, 這又何必介懷。
回復

我認為c2300設計岀來已經有別於之前老麥嘅前級
係比以住清爽而且分析力強 所以夾後級其實容易
不過如果用石 ...
henryyrneh 發表於 2011-8-24 00:24

同意呢,
膽前石後係近十幾年最多人既玩法, 好處是既有音源膽味, 又卻有石機力的好處, 在配合揚聲器上省卻不少麻煩, 因為若手持細瓦膽後,在找喇叭時便有一定的困難, 只能配用靈敏度較高及較易發動 (少於10~25W 起動,越細越好) 之揚聲器, 阻抗最好是 8歐  那就差不多了, 反之則沒太多以上問題, 而且在日後改換揚聲器時將更為容易,且看市面之上大多高級品牌都以多路分音與低抗阻性設計為主路, 至令功放廠家大傷腦筋去迎合適應, 務必能把所有品牌之揚聲器從容駕馭,於是大瓦數及大電流輸出類型之擴大器就應運而生了。不過, 好聲是沒有定意的, 只要配合適當, 聲效達致自已的要求, 玩得開心, 這就是 Hi Fi 的理想之道了。
回復

同意呢,
膽前石後係近十幾年最多人既玩法, 好處是既有音源膽味, 又卻有石機力的好處, 在配合揚聲器上省 ...
kenho 發表於 2011-8-24 18:34

KEN 哥, 昨日到SHOW ROOM, 原來你放假, 和你的同事試了302.......而膽前石後,呢四隻字,令我去了旺角買左..........................452
回復

恭喜哂
回復