新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24891|回復: 23

[教學] 亞洲高手調校指南

一切從個底先開始

兵器(1)

開始調教之前,高手先拿出第一件兵器〝紅外線測距儀〞,確定每隻喇叭都有準確嘅距離設定。好彩;順利過咗呢一關!

各聲道的距離設定

大多數師兄調教AV器材都會先用一隻(堆)經常試嘅試機碟睇吓套機原本設定如何,不過呢個高手放落個盤嘅第一隻碟,唔係功夫熊貓、唔係變形金剛、亦唔係蜘蛛俠3,而係2010原音精選SACD第12 Track劉雅麗小姐嘅「檳城艷」。

高手表示,要有好表現,先要搞好個底(子)。首先;高手將前置喇叭調到Large及將超低音關掉,然後聽一聽兩聲道嘅表現。聽咗唔夠一分鐘,高手已經動身走向左前置將我隻已經有輕微toe-in嘅喇叭再向內調整,由於小弟左前置之左邊位置係大門玄關,如果喇叭唔向內toe,傑士嘅horn咀喇叭會將高音擴散到玄關去,影響咗音場嘅結像,Toe-in雖然會犧牲咗少少空間感,不過做好音場結像,會有助指向性。Toe好咗左前,當然搞埋隻右前啦。高手搞完再埋位試聽,音場結像、高頻同定位都好番好多。

原本喇叭toe-in角度

調教後喇叭擺位

左前置左邊位置之大門玄關

跟住高手執起AV AMP搖控,進入前置EQ部份,高手覺得前置表現低頻不足,而高頻亦可以略為增多,所以先將16K一段加大個幾個db,不過調整後覺得如將該段高頻增加,高音有失真情況,所以只略略加少許0.5db。另外在78.7Hz在一段加多2db彌補低頻不足,高手再試聽,大致收貨。

調教好前置之後,高手再將中置轉成Large,同時從唱盤中取出CD換上另一張BD,呢張係一隻LEGENDS OF JAZZ SHOWCASE BD,選取其中一只男歌手嘅曲目(唔記得邊段)。

聽咗一陣,高手又再次行近中置,並將中置底下前面果兩隻木釘向內推入約兩吋,再將後面果一隻木釘座拿走,令中置提升到指向皇帝位較高少少的位置。之前我已是前大後細去的擺位來調教中置角度,但高手覺得仍未足夠,所以稍作調整。教好角度後再試聽,高手再次按入中置嘅EQ微調幾吓又搞掂。高手補充說:你呢套傑士喇叭算好,有啲點搞極都搞唔好呢!(我相信高手見我用如此低級喇叭,所以先講出呢番安慰說話)

未調整前釘腳擺放的位置

調整後將中置角度提高射向聆聽者較高少許的位置

中置喇叭經調教後的EQ圖

其他聲道的EQ設定

各聲道的分頻點設定

兵器(2)

完成三隻前、中置擺位及微調EQ之後,高手再將其全部轉回small,再從LV袋中拿出第二件兵器〝超精準測音錶〞(我自己改嘅名)開始進入第二階段調教音壓。我見高手先開出test tone嘅pink noise,然後將vol教至0 db,再先將前置調到75 db。我好奇地問高手點解要將個vol調至0 db呢先開始調教呢?高手表示好多日系AV Amp嘅test tone都會自動以0 db發聲,不過Yamaha則需要由自己調教,而教至0 db係希望如果同其他擴音機比試時,大家將音量扭至同一度數,如-10 db,便更易知道兩者之間嘅分野。最後高手將中置調高約2db,其他聲道則維持75db。

調整後的各聲道音壓設定

平衡好各聲道後就開始處理那兩隻超低音喇叭了。我用咗約年多嘅MK MX-250超底音,一直被曾經為座上客的網友定為最打心口的一類,不過我樓上嘅好鄰居經常埋怨我隻十仔好似幫佢做腳底按摩咁震佢,而我亦開始有少少厭倦打心口呢個感覺,於是我將隻十仔backfire來減低心口feel而加強墊底feel,而phase無轉過維持0度。高手繼續用test tone嘅pink noise試音,並坐係皇帝位叫我不段重覆0度同180度,最後我地發覺180度比0度聲音更實淨,搞完前面隻十,就到後面果隻。後面隻REL十仔聲箱比較細,所以我將佢90度打橫攝咗入去窗邊與鞋櫃之間嘅空位,使用時會拉出嚟45度射向皇帝位,但聽後發覺不及將整隻拉出90度直射皇帝位好,而phase則設定在180度為最佳。搞好擺位同相位之後就到分頻點,MK十仔調到by pass無問題,但REL可能擺係近牆角關係,低頻有D矇。於是與高手配合下將分頻點調整到70Hz注波問題便解決了。最後;高手憑佢嘅經驗將兩隻十仔音量配對,務求令佢地溶為一體。到後置喇叭,高手無刻意調整EQ值,唔知係因為無時間定係後置喇叭無toe-in同埋音色較對嘅問題,所以只將它與其他聲道調至聲壓一致便成。

調整前                                                                        調整後

nEO_IMG_DSC_7479.jpg     nEO_IMG_DSC_7478.jpg

後十的擺放圖

調教好便放張近期熱爆嘅天姬戰主角大戰三武士一幕試聲,感覺比我之前所調教嘅音效自然,但眾人都覺得高音有點暗啞,所以高手直接在tone control裡面嘅treble推高到+5db,再試聽機槍子彈嘅定位,同彈殼跌落地嘅聲音都出番晒,不過最不幸係………

我門鐘又响...

由於時間倉促兼太夜關係,相信高手只係使出佢五成功力。不過就算再多時間再早開始,我套極品組合都唔會有上調嘅空間,都係獻醜不如藏拙吧啦!

最後多謝亞洲高手LOBO出手相助,亦帶畀我更多有關AV嘅知識 ,希望日後有機會能邀請到高手開辦影音課程,免費讓會員認識更深入的AV學問!

評分

查看全部評分

LOBO 幾時可以嚟幫我校下套機....................
回復

LOBO 幾時可以嚟幫我校下套機....................
hkp1196 發表於 2011-9-7 20:13

教咗都冇用啦...........都爆唔到
回復

粟米湯 發表於 2011-9-7 20:32

回復

我都想LOBO 可以嚟幫我校下套入門機
回復

我都想LOBO 可以嚟幫我校下套入門機x2
回復

都可以爆.........激到爆血管
回復

係爆唔起就真
回復

做乜有对臭飛毛腿出鏡架?
LoBo 笑得好免強甘喎.
回復

我都想LOBO 可以嚟幫我校下套入門機x3
回復

要有好表現,先要搞好個底

好底就係兩聲道結像, 真係高手
我都覺好多淨AV友太過依賴中置支撐音場密度, 呢d setup好多時一聽演唱會無中置出人聲就奶野, 其實同樣睇戲聲既密度都鬆散左.
每隻喇叭之間互相結像真係好緊要, 其實前同後結像都係, 不過後置上左牆就好難搞

評分

查看全部評分

回復

好底就係兩聲道結像, 真係高手
我都覺好多淨AV友太過依賴中置支撐音場密度, 呢d setup好多時一聽演唱會無 ...
eosteven 發表於 2011-9-8 15:01

全中
回復

亞洲高手調教指南

最後你的中置set作small還是large?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

Siupaktao 發表於 2011-9-8 16:41

全部喇叭都係small...
回復

Siupaktao 發表於 2011-9-8 16:41

補充:

高手說:一般玩家誤以為8吋單元就可以調教large,其實最少都要12吋先可以,仲要睇吓對喇叭夠唔夠班...

評分

查看全部評分

回復

補充:

高手說:一般玩家誤以為8吋單元就可以調教large,其實最少都要12吋先可以,仲要睇吓對喇叭 ...
pepsiman 發表於 2011-9-8 16:47

12吋...咪一定要買JBL
回復

正當我還在向那裡發問的同時,在這已經得到了答案。謝謝你。
回復

最近換了前後級,如LOBO可以到舍下調我一下就好啦!
回復

回復 3# 粟米湯

我都係這樣想 教咗都冇用啦...........都爆唔到x2
回復

師兄:請問有木可能用安橋機再表演多次,因為用Yamaha嘅設定,同安橋有D不同,而安仔相信多人用D
回復